Sarma sa junećim mlevenim mesom
Kakav je tvoj odnos prema tradicionalnoj kuhinji?
Od kako znam za sebe u mojoj kući se još nije desio neki značajniji događaj gde nije bila prisutna „gospođa Sarma“. Mislim da je više razloga uticalo na ovu jednačinu u mom životu. Na prvom mestu je pitanje ličnog identiteta i činjenica da sam rođena u SFRJ, tačnije u Srbiji. Zatim činjenica da su porodična okupljanja i zajedništvo te vrste veoma važan segment mog postojanja i doživljaja sreće i smisla življenja. Dalje, sećanja i emocije koje u meni budi ovo tradicionalno jelo. Još jedan, ne manje važan razlog je taj da za ukusnu hranu uvek ima mesta na trpezi.
Na porodičnim okupljanjima i slavama kada je sarma dobra i ukusna ja uopšte dalje ne moram da jedem meso, tu onda što se mene tiče ručak ili večera mogu i da se završe. Posle nje mogu da mi iznesu i „pečenog vola“, ali ostaću ravnodušna.
Sve u svemu, za mene sarma predstavlja mnogo više od jela.
Nemam predrasude i mišljenja sam da u životu od svega treba uzeti najbolje. U cilju očuvanja tradicije, a ne zbog toga da sebe mogu nazvati kuvaricom, naučila sam da pravim sarmu.
Priprema nije komplikovana, važno je da je meso sveže, kao i da je kupus dobar. Vreme kuvanja traje „malo“ duže od pripreme savremenih recepata.
Ali možeš da je spremaš vikendom, kada imaš malo više volje, vremena i strpljenja, a za vreme kuvanja obavi kvalitetan razgovor sa prijateljicom, sestrom, sobom ili pročitaj dobar deo knjige koju čitaš ili pogledaj neku dobru seriju (dve, tri, četiri epizode).
Tradicionalna jela zahtevaju tradicionalno, divno okupljanje i radost. Zato je jedan od glavnih sastojaka recepata tradicionalne kuhinje, ljubav.
SASTOJCI:
- Kiseli kupus, 25 listova (jedna glavica)
- Mleveno juneće meso, 800 g
- Crni luk, 4 srednje glavice
- So
- Začin sa povrćem
- Biber
- Ulje
- Pirinač, 2 srednje šolje
- Šargarepa, 2 veće
- Crvena mlevena paprika, 2 kašičice
PRIPREMA:
- Crni luk sitno iseckaj i u veći i dublji tiganj proprži dok ne dobije zlatno žutu boju
- Narendaj dve šargarepe na krupno i dodaj luku
- Dodaj mleveno meso i malo proprži sve zajedno desetak minuta
- Dodaj oceđeni pirinač koji je prethodno prokuvan 10 minuta
- Promešaj sve i stavi začine po ukusu
- Kada je nadev gotov, sarme mogu da se prave
- U list kupusa stavi supenu kašiku nadeva i zavij sarmu i tako još 24 puta
- Poređaj sve napravljene sarme u šerpu i nalik vodom da ogreznu
- Kada voda provri, smanji temperaturu i na jako tihoj vatri krčkaj 3-4 sata.
PREPORUKE I SAVETI:
- S obzirom na dužinu kuvanja sarme se obično prave u većem broju
- Sarma je zahvalna jer može da se jede tokom cele nedelje, a posle svakog podgrevanje je još ukusnija
Komentari