Kaponata
Meni je kao i većini ljudi jedna od asocijacija na Italiju pored umetnosti, arhitekture, dizajna i mode, kulinarstvo. Pritom, ja ne mislim na picu i testeninu. Malo je komplikovanije od toga.
Ako sve što znam o Italiji pomešam sa malo odrastanja na kultnim gangsterskim filmovima gde je vođa porodice obično Sicilijanac i svojom kumom koja je ljubitelj neobične hrane dolazim do „KAPONATE“.
Kaponata je baš to, miks velikog broja sastojaka, znanja i emocija u kojoj povrće i začini igraju glavnu ulogu. Ovo je jedno fenomenalno, intenzivno, tipično sicilijansko i nadahnjujuće jelo koje je pokupilo simpatije svih ljudi koji su ga kod mene jednom probali. Može da se služi i toplo i hladno, može da nastupa samostalno uz hleb i maslinovo ulje ili kao prilog komadu mesa.
Ako voliš da seckaš i u kreativnom neredu prčkajući i mešajući provedeš zanimljivih 45 minuta, ovo jelo ti od srca preporučujem. I naravno kada odeš na Siciliju probaj jednu od mnogobrojnih varijanti divne KAPONATE i uveri se koliko dobro je praviš.
KAPAR
Najčešće se koristi za garniranje predjela, sira, šunke, kobasica i salama. Slaže se sa filetima usoljene ribe i crnim maslinkama. Služi se kao začin za sosove, mesna i riblja jela. Ima lekovito i afrodizijačko dejstvo.
SASTOJCI:
- Plavi patlidžan, 2 srednje veličine
- Paradajz, 400 g
- Tikvica, 1 srednje veličine
- Ljubičasti luk, 1 srednje veličine
- Beli luk, 2 čena
- Kapar (proizvoljno)
- Maslinovo ulje
- Morska so
- Zelene masline bez koštice, 50 g
- Biber
- Bosiljak
- Vinsko sirće, 20 ml
- Trščani šećer, 1 kašika
PRIPREMA:
1. Plavi patlidžan iseci na kockice i ostavi u činiji 30 minuta dok ne pusti tečnost, isperi pod vodom i ubrusom prosuši
2. Kada je pripremljen za upotrebu, plavi patlidžan proprži na malo maslinovog ulja i blago posoli
3. Kada je gotovo, odstrani suvišno ulje i ostavi sa strane
4. U istom tiganju, par minuta proprži prethodno iseckane zelene masline i tikvicu i kapar
5. Kada je gotovo i to ostavi sa strane
6. U dubljem tiganju na malo ulja prodinstaj iseckan ljubičasti i beli luk
7. Dodaj prethodno iseckan paradajz, bosiljak, biber i krčkaj dok paradajz ne pusti sok
8. Dodaj mešavinu šećera i vinskog belog sirćeta
9. Kada je i sos gotov dodaj plavi patlidžan, masline, tikvicu, kapar i umešaj sve zajedno još par minuta
10. Dodaj biber i sveži bosiljak, ako voliš
PREPORUKE:
1. Umesto tikvice možeš da koristiš celer što i jeste jedan od originalnih sastojaka, moja ćerka ga ne voli pa koristim tikvicu
2. Bosiljak u ovom receptu treba da bude svež, ali u nedostatku istog može da bude i sušena varijanta
3. Ja koristim trščani šećer, zbog svog potencijalnog problema sa dijabetesom
4. Biber može da bude crni ili beli
5. Paradajz treba da bude zreo
6. Možeš uvek da upotrebiš i kuvani paradajz ili pastu od paradajza za spremanje sosa
7. Možeš da koristiš i obično sirće ili neko koje ti je dostupno
Komentari