Mirisna čorba od paškanata
Godinama sam na pijaci i u supermarketima pored paškanata prolazila potpuno ravnodušno, ne udubljujući se u njegovu suštinu niti vrednost i karakteristike. Podsećao me oduvek na nešto previše zdravo i previše dosadno, zbog supa koje sam jela u detinjstvu, čiji je bio obavezan sastojak, i koje sam jela na silu.
Zbog toga mi je gotovo uvek veću pažnju privlačilo povrće ili začinsko bilje oko njega kao što su na primer šargarepa, krompir ili peršun. A objektivno prednosti paškanata, divnog, tipično zimskog povrća i njegovog učešća u mnogim ukusnim jelima zaslužuju pažnju, nisu zanemarljive i ruku na srce uopšte nisu za „izbegavanje“. Jer paškanat ima veliku energetsku vrednost, veliku količinu hranjivih materija, ima dosta kalijuma, belančevina i vitamina C i E, bogat je folnom kiselinom i vlaknima.
Ukus mu je sličan peršunu, ali je za nijansu slađi i hranjiviji od njega. Kao što sam navela razlog za takav (ravnodušan) stav su predrasude, neutemeljeno negativno mišljenje o ovom povrću, koje su podstaknute nevoljenjem supe još iz dečijih dana. To je, ispostaviće se mnogo godina kasnije najgluplja pojava u domenu ishrane jer sam godinama time smanjivala šansu da obogatim svoju ishranu, a kao posledicu toga propuštala sam godinama i mnoge fenomenalne stvari.
Ova mirisna zimska čorba ima gustinu jogurta i sadrži blage začine kao i slatku notu jabuke. Za njenu pripremu je potrebno 15 minuta.
SASTOJCI:
- Bujon od povrća, 850ml
- Jabuka, 1 komad
- Paškanat, 550 gr
- Crni luk srednje veličine, 1 komad
- Beli luk, 1 češanj
- Mleveni korijander, 2 kašičice
- Mleveni kumin, 1 kašičica
- Kurkuma , 1 kašičica
- Maslinovo ulje, 1 supena kašika
- So
- Mleko, 300 ml
- Nekoliko grančica korijandera
- Kiselo mleko, 4-6 kašičica
PRIPREMA:
- Zagrej bujon od povrća na blagoj temperaturi
- Oljušti jabuku i paškanat
- Jabuku iseci na četvrtine i očisti je od semena
- Iseckaj je na komade zajedno sa paškanatom i ostavi sa strane
- Oljušti i iseci crni luk, zatim zagrej ulje u loncu, dodaj crni luk i prži ga dok ne omekša
- Oljušti i iseckaj veli luk, dodaj ga u lonac, dodaj 3 navedena začina i kuvaj 1 minut
- Sipaj ugrejani bujon od povrća u lonac i dodaj jabuku, paškanat i so
- Ostavi da proključa, zatim smanji temperaturu, pokri i polako kuvaj 15 minuta
- U međuvremenu operi i osuši korijander i otkini mu listove
- Ukloni lonac sa ringle i dodaj u njega mleko, mešajući
- Melji čorbu u blenderu dok ne poprimi strukturu glatkog pirea, a zatim je ponovo zagrej
- Sipaj čorbu u činijice, ukrasi je korijanderom i posluži.
- Kiselo mleko pripremi ukoliko želiš da ga služiš kao dodatak čorbi
Komentari