Mirisna čorba od paškanata

Čorba od paškanata

Godinama sam na pijaci i u supermarketima pored paškanata prolazila potpuno ravnodušno, ne udubljujući se u njegovu suštinu niti vrednost i karakteristike. Podsećao me oduvek na nešto previše zdravo i previše dosadno, zbog supa koje sam jela u detinjstvu, čiji je bio obavezan sastojak, i koje sam jela na silu.

Zbog toga mi je gotovo uvek veću pažnju privlačilo povrće ili začinsko bilje oko njega kao što su na primer šargarepa, krompir ili peršun. A objektivno prednosti paškanata, divnog, tipično zimskog povrća i njegovog učešća u mnogim ukusnim jelima zaslužuju pažnju, nisu zanemarljive i ruku na srce uopšte nisu za „izbegavanje“. Jer paškanat ima veliku energetsku vrednost, veliku količinu hranjivih materija, ima dosta kalijuma, belančevina i vitamina C i E, bogat je folnom kiselinom i vlaknima.

Ukus mu je sličan peršunu, ali je za nijansu slađi i hranjiviji od njega. Kao što sam navela razlog za takav (ravnodušan) stav su predrasude, neutemeljeno negativno mišljenje o ovom povrću, koje su podstaknute nevoljenjem supe još iz dečijih dana. To je, ispostaviće se mnogo godina kasnije najgluplja pojava u domenu ishrane jer sam godinama time smanjivala šansu da obogatim svoju ishranu, a kao posledicu toga propuštala sam godinama i mnoge fenomenalne stvari.

Ova mirisna zimska čorba ima gustinu jogurta i sadrži blage začine kao i slatku notu jabuke. Za njenu pripremu je potrebno 15 minuta.

SASTOJCI:

  • Bujon od povrća, 850ml
  • Jabuka, 1 komad
  • Paškanat, 550 gr
  • Crni luk srednje veličine, 1 komad
  • Beli luk, 1 češanj
  • Mleveni korijander, 2 kašičice
  • Mleveni kumin, 1 kašičica
  • Kurkuma , 1 kašičica
  • Maslinovo ulje, 1 supena kašika
  • So
  • Mleko, 300 ml
  • Nekoliko grančica korijandera
  • Kiselo mleko, 4-6 kašičica

PRIPREMA:

  1. Zagrej bujon od povrća na blagoj temperaturi
  2. Oljušti jabuku i paškanat
  3. Jabuku iseci na četvrtine i očisti je od semena 
  4. Iseckaj je na komade zajedno sa paškanatom i ostavi sa strane
  5. Oljušti i iseci crni luk, zatim zagrej ulje u loncu, dodaj crni luk i prži ga dok ne omekša
  6. Oljušti i iseckaj veli luk, dodaj ga u lonac, dodaj 3 navedena začina i kuvaj 1 minut
  7. Sipaj ugrejani bujon od povrća u lonac i dodaj jabuku, paškanat i so
  8. Ostavi da proključa, zatim smanji temperaturu, pokri i polako kuvaj 15 minuta
  9. U međuvremenu operi i osuši korijander i otkini mu listove
  10. Ukloni lonac sa ringle i dodaj u njega mleko, mešajući
  11. Melji čorbu u blenderu dok ne poprimi strukturu glatkog pirea, a zatim je ponovo zagrej
  12. Sipaj čorbu u činijice, ukrasi je korijanderom i posluži.
  13. Kiselo mleko pripremi ukoliko želiš da ga služiš kao dodatak čorbi