Vazdušasti kolač sa višnjama
Prva asocijacija na pravljenje slatkiša kod kuće mi je "mnogo posla", "prekomplikovano je", "postoje jednostavnija rešenja". Istina je da je pravljenje većine poslastica mnogo jednostavnije nego što se čini.
Postoje recepti koji uspevaju bukvalno svima, i koji ne zahtevaju veliki broj sastojaka, iskustvo i predznanje.
Jedan od takvih je brzi kolač sa višnjama koji podrazumeva pripremu testa nalik na patišpanj. To je kolač koji se voli, zbog koga se često ide u kradju višanja, za koji uvek imamo sve namirnice kod kuće. On se pravi u klasičnim tepsijama koje su koristile naše bake, odmah se seče i jede sa svim ukućanima i to pre nego što se potpuno ohladi. Na kraju krajeva voćni kolač napravljen sa puno naše pažnje i ljubavi u kućnoj varijanti je nešto što se ne može kupiti.
KANDIRANO VOĆE
Sušenjem voća ćemo sačuvati njegove vitamine i hranljive materije. Za pripremu kandiranog voća potrebno je malo više vremena, ali je u pitanju prilično jednostavan postupak. Kandirano voće je proces potapanja komada voća u šećerni sirup koji ga konzervira i produžava mu rok trajanja. Sutradan se voće iscedi, šećer se ponovo prokuva i njime se prelije voće. Nakon toga voće stoji u šećeru tri dana. Ono se zatim opet procedi, poređa se na pleh i ostavi se da se suši u rerni na minimalnoj temperaturi ili na suncu. Kada se stvori korica od šećera na voću, proces umakanja i sušenja voća se ponavlja sve dok postoji sirup. Osušeno tj. kandirano voće se čuva u kutiji na hladnom mestu.
SASTOJCI:
- Jaja, 3 komada
- Šećer, 10 kašika
- Vanilin šećer, 1 kesica
- Ulje, 15 kašika
- Jogurt, 1 čaša
- Brašno, 20 kašika
- Prašak za pecivo, 1 kesica
- Višnje, 500 gr
PRIPREMA:
- Umuti jaja sa šećerom
- Na vrh prsta dodaj malo soli i sve to izmešaj
- Dodaj kesicu vanilinog šećera
- Dodaj ulje, jogurt, brašno i prašak za pecivo
- Sve to lepo promešaj i razli smesu u podmazan pleh
- Poredjaj višnje i stavi u zagrejanu rernu
- Peci na 200º C
- Po želji kolač pospi šećerom u prahu
Lagan, sočan i osvežavajući kolač. Ukoliko voliš slatke i hladno tople kombinacije, dok je kolač topao možeš da ga serviraš sa kvalitetnim sladoledom od vanile. Uživaj.
Komentari