Krem čorba od avokada i kokosa

Čorba može da bude poslužena sa hrskavim hlebom ili sama, može da započne obrok ili da bude obrok, može da bude ohlađena za tople dane ili topla za hladne dane. 

Može da sadrži u sebi puno raznovrsnog povrća, ili različite vrste mesa. Mogućnosti za ovu vrstu obroka su velike i ukoliko ste kreativni, otvoreni za promene i inovativni čorba može da bude jedno predivno i nezaboravno iskustvo.

Klasične i dobro poznate vrste čorbi su svakako tokom cele godine zastupljene u mojoj kuhinji, međutim s vremena na vreme ja praktikujem konzumiranje neobičnih i drugačijih varijanti i opcija kada koristim savete „boljih i iskusnijih od mene“, a od namirnica sve što mi je na raspolaganju.

Dakle, čorbe su zdravi, okrepljujući obroci koji nam popravljaju raspoloženje. Većina nas ima svoju omiljenu čorbu (krem čorba od pečuraka, paradajz čorba, čorba od bundeve). Čorbe nam otvaraju apetit i lako se vare, zato su obično one te koje prethode glavnom jelu.

Njihova uloga je da pre svega stimulišu apetit, podstiču organe za varenje i naravno omogućavaju unos hranljivih, zaštitinih i energetskih materija.

Ukus hladnog kokosa i korijandera su glavni sastojci ove hladne, pasirane čorbe koja zahvaljujući sočnom i zrelom avokadu i kremastoj grčkoj pavlaci ima svilenkastu konzistenciju i baršunast ukus.

Priprema se za samo 15 minuta

SASTOJCI:

  • Kocka za supu od povrća, ½
  • Mladi luk, 4 komada
  • Beli luk, 1 veliki češanj
  • Zelena paprika, 1 komad
  • Korijander, 1 mala veza
  • Avokado, 2 srednja veličine
  • Grčka pavlaka, 300 g
  • Kokosovo mleko, 150 ml
  • Maslinovo ulje, 1 supena kašika
  • Šećer, prstohvat
  • Limun, ½
  • So
  • Crni biber

PRIPREMA:

  1. Kocku za supu rastvori u vrlo malo vruće vode u šolji za merenje, a zatim sipaj do 300 ml hladne vode
  2. Operi, očisti i iseci mladi luk 
  3. Oljušti i zdrobi beli luk
  4. Operi i iseci papriku na sitne komade
  5. Operi i oljušti korijander i krupno oseci
  6. Prepolovi avokado i ukloni košticu
  7. Izdubi pulpu i stavi ga u blender 
  8. Dodaj vodu u kojoj je rastvorena kocka za supu, mladi luk, beli luk, čili papriku, iseckan korijander, pavlaku, kokosovo mleko, maslinovo ulje, šećer, supenu kašiku soka od limuna
  9. Melji dok ne postane baršunasto i glatko.
  10. Začini po ukusu i ostavi da se što duže hladi
  11. Ukrasi listovima korijandera i crnim biberom

ČORBA je hrana koja nas teši, krepi, leči i daje atmosferu toplog porodičnog okupljanja. Ona je naš saveznik u gubitku telesne mase, zbog toga što u sebi sadrži veliku količinu vode. Zato, ukoliko ih još niste zavoleli, probajte sa nekom novom, drugačijom...možda baš ovom krem čorbom od avokada i kokosa