Jabuke sa cimetom u šlafroku (pohovane jabuke)

Jabuke sa cimetom u šlafroku (pohovane jabuke)

Kada imam na raspolaganju jabuke, koje me danima tužno gledaju iz činije, a pojavi se potreba da se napravi nešto slatko i na brzinu (naravno) onda se ovaj klasičan, starinski recept koji me je oduvek nervirao zbog ovog „šlafrok“ u nazivu (činilo mi se da je u pitanju nešto teško i komplikovano za pravljenje) nameće kao idealno rešenje. Inače šlafrok je nemačka reč za kućnu haljinu na preklop koju su nekada nosile domaćice, a jabuke se u ovom slučaju „ oblače“ u vazdušasti, penasti poh po čemu je recept i dobio čuveno ime. 

Ipak meni su mnogo draži nazivi „pohovane jabuke“ ili „jabuke u testu“.

Posluženi veoma vrući, ovi kolutovi hrskavih jabuka, za čiju pripremu nije potrebno više od 15 minuta, će ispuniti vašu kuću i vašu dušu neodoljivim mirisom bezbrižnog detinjstva i lepih vremena. 

Jabuke sa cimetom u šlafroku (pohovane jabuke)

SASTOJCI:

  • Jaje, 1 komad
  • So
  • Gazirana mineralna voda, 6 kašika
  • Obično brašno, 4 kašike
  • Mleveni šećer, 2 kašike
  • Mleveni cimet, 1 kašičica
  • Jabuke, 2 komada
Jabuke sa cimetom u šlafroku (pohovane jabuke)

PRIPREMA:

  1. Jedno jaje razbij, ubaci u posudu, dodaj prstohvat soli i umuti ga tako da postane penasto
  2. U to dodaj mineralnu vodu, a zatim dodaj brašno (nije potrebno da testo za povezivanje bude glatko)
  3. Izmešaj šećer i cimet u manjoj posudi i ostavi sa strane
  4. Oljušti jabuke, odstrani im jezgro i iseci ih na prstenove debljine otprilike 5mm
  5. Svaki kolut ponaosob uroni u testo koristeći viljušku
  6. Kada ulje dostigne visoku temperaturu prži jabuke u šlafroku u 2 ili 3 serije po minut, dva ili dok ne postanu vazdušaste i zlataste boje, okrećući ih u pola prženja rebrastom kašikom
  7. Ocedi ih na kraju na kuhinjskom papiru i posluži ih veoma tople i posute začinjenim šećerom
Jabuke sa cimetom u šlafroku (pohovane jabuke)

Čuvanje voća kod kuće

  1. Voće treba uvek prati neposredno pre jela
  2. Dinje, lubenice, šumsko voće, kajsije, breskve itd. najbolje je čuvati u frižideru
  3. Na sobnoj temperaturi se duže mogu držati jabuke, tvrde kruške, citrusno voće, tvrđe breskve i nektarine. One se često beru nedozrele pa sazrevaju dok stoje
  4. Šumsko voće i grožđe je najbolje odmah pojesti jer se bere zrelo i za kratko vreme prezri ili istruli. U frižideru se mogu čuvati nekoliko dana
Jabuke sa cimetom u šlafroku (pohovane jabuke)

Napomena

Neko voće se ne sme držati zajedno, jer se u direktnom dodiru brže kvari. Jedino se nezrelo voće na taj način može držati da bi brže sazrelo. Takođe, za brzo sazrevanje,  voće se može staviti u papirnu kesu i držati na sobnoj temperaturi

Jabuke sa cimetom u šlafroku (pohovane jabuke)