4 ORIGINALNA omleta

4 ORIGINALNA OMLETA

Ukoliko u omlet dodaš neke zanimljive sastojke u obliku nadeva na jednostavan i lak način ćeš nekoliko jaja pretvoriti u ukusan obrok.

Omlet naravno ne mora da sadrži dodatne sastojke, ali oni mogu da doprinesu njegovoj jačini i hranjivosti i mogu da ti daju mogućnost da iskoristiš namirnice koje su ti preostale od prethodnog dana.

Kako se pravi savršeni omlet?

  1. Razbij 4-6 jaja u veliku posudu, začini ih blago solju, crnim biberom i izmućkaj ih
  2. Stavi malo ulja ili buter u tiganj za omlet ili neki mali tiganj i zagrej ga na visokoj temperaturi
  3. Kada počne da „cvrči“ sipaj u njega polovinu izmućenog jaja i brzo izmešaj viljuškom
  4. Povlači ispržena jaja ka sredini tiganja i naginji ga kako bi još neisprženo jaje teklo ispod. 
  5. Prži jaja dok omlet ne postane zlatnosmeđe boje sa donje strane, ali da ostane vlažan odozgo
  6. Skloni tiganj sa ringle, kašikom sipaj polovinu nadeva po sredini omleta, ali malo dalje od centra, a zatim preklopi omlet preko nadeva tako da ostane zatvoren unutar njega dok ga prebacuješ iz tiganja u tanjir 
  7. Posluži ga odmah ili ga pokrij folijom i tako održavaj toplim dok pripremaš drugi 
4 ORIGINALNA OMLETA

4 NADEVA ZA OMLET

SLANINA I KRUTONI

  1. Na kockice iseci 4 režnja mesnate slanine i prži ih u 1 kašičici ulja dok ne postanu hrskavi. Izvadi ih i ostavi sa strane
  2. Dodaj ulje i i na jakoj vatri isprži 3 kašike hleba iseckanog na sitne kocke dok sa svih strana ne bude hrskavi. 
  3. Vrati slaninu u tiganj samo toliko da se u potpunosti zagreje, a zatim napuni omlet nadevom, uvij ga i odmah posluži

KROMPIR, CRNI LUK I SIR

  1. Oljušti i iseckaj crni luk na režnjeve srednje veličine
  2. Skuvaj krompir i iseci ga na kockice
  3. Izrendaj 50 g nekog tvrdog sira, na primer čedar
  4. Proprži i omekšaj crni luk na umerenoj temperaturi u 2 kašike ulja
  5. Dodaj krompir i polako prži uz povremeno mešanje dok se sve dobro me zagreje
  6. Začini sa solju i crnim biberom, a zatim rasporedi na omlet dok su još veoma topli i pospi sir po njima pre nego što ih preklopiš

PEČURKE U KREMU OD TARTUFA

  1. Šampinjone,150 g, tanko iseci
  2. Prodinstaj ih na malo ulja ili butera
  3. Umešaj ih u dve kašike slatke ili kisele pavlake i 1 kašičicu ulja tartufa
  4. Začini solju i crnim biberom 

FINEST HERBES OMLET

  1. Operi, očisti i iseci mladi luk na tanke trake i izmešaj ga sa otprilike po dve kašičice iseckanog vlašca, peršuna i 1 ili 2 kašičice estragona
  2. Ovako iseckano aromatično bilje može da se izmućka sa jajima pre nego što se omlet isprži ili se može umešati u dve kašike tople ekstramasne pavlake, začini prema ukusu i služi kao nadev na uobičajen način

Vlašac, peršun i estragon daju omletu divnu aromu i ulepšavaju njegov vizuelni doživljaj.