4 ORIGINALNA omleta
Ukoliko u omlet dodaš neke zanimljive sastojke u obliku nadeva na jednostavan i lak način ćeš nekoliko jaja pretvoriti u ukusan obrok.
Omlet naravno ne mora da sadrži dodatne sastojke, ali oni mogu da doprinesu njegovoj jačini i hranjivosti i mogu da ti daju mogućnost da iskoristiš namirnice koje su ti preostale od prethodnog dana.
Kako se pravi savršeni omlet?
- Razbij 4-6 jaja u veliku posudu, začini ih blago solju, crnim biberom i izmućkaj ih
- Stavi malo ulja ili buter u tiganj za omlet ili neki mali tiganj i zagrej ga na visokoj temperaturi
- Kada počne da „cvrči“ sipaj u njega polovinu izmućenog jaja i brzo izmešaj viljuškom
- Povlači ispržena jaja ka sredini tiganja i naginji ga kako bi još neisprženo jaje teklo ispod.
- Prži jaja dok omlet ne postane zlatnosmeđe boje sa donje strane, ali da ostane vlažan odozgo
- Skloni tiganj sa ringle, kašikom sipaj polovinu nadeva po sredini omleta, ali malo dalje od centra, a zatim preklopi omlet preko nadeva tako da ostane zatvoren unutar njega dok ga prebacuješ iz tiganja u tanjir
- Posluži ga odmah ili ga pokrij folijom i tako održavaj toplim dok pripremaš drugi
4 NADEVA ZA OMLET
SLANINA I KRUTONI
- Na kockice iseci 4 režnja mesnate slanine i prži ih u 1 kašičici ulja dok ne postanu hrskavi. Izvadi ih i ostavi sa strane
- Dodaj ulje i i na jakoj vatri isprži 3 kašike hleba iseckanog na sitne kocke dok sa svih strana ne bude hrskavi.
- Vrati slaninu u tiganj samo toliko da se u potpunosti zagreje, a zatim napuni omlet nadevom, uvij ga i odmah posluži
KROMPIR, CRNI LUK I SIR
- Oljušti i iseckaj crni luk na režnjeve srednje veličine
- Skuvaj krompir i iseci ga na kockice
- Izrendaj 50 g nekog tvrdog sira, na primer čedar
- Proprži i omekšaj crni luk na umerenoj temperaturi u 2 kašike ulja
- Dodaj krompir i polako prži uz povremeno mešanje dok se sve dobro me zagreje
- Začini sa solju i crnim biberom, a zatim rasporedi na omlet dok su još veoma topli i pospi sir po njima pre nego što ih preklopiš
PEČURKE U KREMU OD TARTUFA
- Šampinjone,150 g, tanko iseci
- Prodinstaj ih na malo ulja ili butera
- Umešaj ih u dve kašike slatke ili kisele pavlake i 1 kašičicu ulja tartufa
- Začini solju i crnim biberom
FINEST HERBES OMLET
- Operi, očisti i iseci mladi luk na tanke trake i izmešaj ga sa otprilike po dve kašičice iseckanog vlašca, peršuna i 1 ili 2 kašičice estragona
- Ovako iseckano aromatično bilje može da se izmućka sa jajima pre nego što se omlet isprži ili se može umešati u dve kašike tople ekstramasne pavlake, začini prema ukusu i služi kao nadev na uobičajen način
Vlašac, peršun i estragon daju omletu divnu aromu i ulepšavaju njegov vizuelni doživljaj.
Komentari