Tradicionalna, originalna italijanska karbonara
SASTOJCI:
- Pasta 400 g (špageti, taljatele, fusili)
- Pančeta 100-150 g iseckana na kockice (originalno se koristi gvančala, ali je kod nas teško ili skoro nemoguće naći)
- Jaja, 3 komada
- Parmezan/Pekorino/Grana Padano 80-100g (možeš da skombinuješ sve tri vrste sira)
- Beli luk, 2-3 čena
- Sveže samleveni crni ili šareni biber
- So
- Maslinovo ulje, 1 SK
PRIPREMA:
- Zagrej tiganj na srednjoj jačini i sipaj maslinovo ulje
- Pančetu iseci na kockice
- Dodaj 2-3 izgnječena čena belog luka i proprži. Pre nego luk počne da rumeni, izvadi luk hvataljkom iz tiganja i dodaj pančetu
- Pančetu prži dok ne dobije bakarno crvenu boju
- Izvadi pančetu u posudu koja je prethodno obložena ubrusom, a tiganj sa masnoćom odloži sa strane
- Izvadi šerpu sipaj vodu i kuvaj do ključanja. Tada dodaj so. (pravilo kaže 10g soli na litar vode)
- Voda je sada spremna za pastu (po izboru)
KAKO SE PRIPREMA PRELIV?
Dok se pasta kuva, pripremi preliv na sledeći način:
U posudu razbij jedno celo jaje i dva žumanceta. Umuti mutilicom. Dodaj parmezan i ponovo muti dok ne dobiješ glatku masu. Dodaj sveže mleveni biber. PRELIV JE GOTOV!
- Skuvanu pastu prebaci hvataljkom u tiganj sa masnoćom. (Koristeći ovu metodu na pasti ostaje deo vode pune skroba koja je potrebna za dobijanje “kreme“)
- Uz mešanje dodaj pripremljeni preliv
- Vrati 1 minut na vatru. Ukoliko je potrebno dodaj još malo skrobne vode. (Ne zaboravi da konstantno mešaš)
- Pastu hvataljkom prebaci na tanjir
- Dodaj prethodno pripremljenu pančetu
- Dodaj još malo svežeg bibera
- Pospi parmezanom
Pastu kuvaš tačno 1 minut manje nego što je naznačeno na pakovanju. (Na ovaj način ćeš obezbediti savršeno skuvanu “aldente“ pastu)
Ne dodavati ulje!
Prijatno❤️
Komentari