Tradicionalna, originalna italijanska karbonara

Tradicionalna, originalna italijanska karbonara

SASTOJCI:

  • Pasta 400 g (špageti, taljatele, fusili)
  • Pančeta 100-150 g iseckana na kockice (originalno se koristi gvančala, ali je kod nas teško ili skoro nemoguće naći)
  • Jaja, 3 komada
  • Parmezan/Pekorino/Grana Padano 80-100g (možeš da skombinuješ sve tri vrste sira)
  • Beli luk, 2-3 čena
  • Sveže samleveni crni ili šareni biber
  • So 
  • Maslinovo ulje, 1 SK

PRIPREMA:

  1. Zagrej tiganj na srednjoj jačini i sipaj maslinovo ulje
  2. Pančetu iseci na kockice
  3. Dodaj 2-3 izgnječena čena belog luka i proprži. Pre nego luk počne da rumeni, izvadi luk hvataljkom iz tiganja i dodaj pančetu
  4. Pančetu prži dok ne dobije bakarno crvenu boju
  5. Izvadi pančetu u posudu koja je prethodno obložena ubrusom, a tiganj sa masnoćom odloži sa strane
  6. Izvadi šerpu sipaj vodu i kuvaj do ključanja. Tada dodaj so. (pravilo kaže 10g soli na litar vode)
  7. Voda je sada spremna za pastu (po izboru)

KAKO SE PRIPREMA PRELIV?
Dok se pasta kuva, pripremi preliv na sledeći način:
U posudu razbij jedno celo jaje i dva žumanceta. Umuti mutilicom. Dodaj parmezan i ponovo muti dok ne dobiješ glatku masu. Dodaj sveže mleveni biber. PRELIV JE GOTOV!

  1. Skuvanu pastu prebaci hvataljkom u tiganj sa masnoćom. (Koristeći ovu metodu na pasti ostaje deo vode pune skroba koja je potrebna za dobijanje “kreme“)
  2. Uz mešanje dodaj pripremljeni preliv
  3. Vrati 1 minut na vatru. Ukoliko je potrebno dodaj još malo skrobne vode. (Ne zaboravi da konstantno mešaš)
  4. Pastu hvataljkom prebaci na tanjir
  5. Dodaj prethodno pripremljenu pančetu
  6. Dodaj još malo svežeg bibera
  7. Pospi parmezanom

Pastu kuvaš tačno 1 minut manje nego što je naznačeno na pakovanju. (Na ovaj način ćeš obezbediti savršeno skuvanu “aldente“ pastu)
Ne dodavati ulje!

Prijatno❤️