Kanapei sa dimljenim lososom i gvakamoli namazom
KANAPEI
Kanapei su vrsta predjela. To su mali i ukrasni zalogaji hrane čija je osnova komad hleba, uglavnom prepečen ili kreker. Jedu se prstima i često u jednom zalogaju.
SASTOJCI:
- Tost hleb sa semenkama
- Avokado, 3 manja zrela avokada
- Limun, 1 komad
- Crveni luk, 1 komad
- So
- Biber
- Maslinovo ulje, 2 SK
- Čeri paradajz, nekoliko komada
- Losos, 100 g
- Majonez, 2 SK
PRIPREMA:
- Svako parče tost hleba iseci po obe dijagonale, tako da se dobiju 4 trougla
- Zagrej rernu na 220 stepeni
- Na pleh stavi papir za pečenje i poređaj trougliće
- Trougliće peci 4 minuta (u zavisnosti od jačine rerne, proveri da li je tost dobio zlatnu boju, kako se ne bi prepekao)
- U međuvremenu pripremi gvakamoli namaz
- Iseci avokado po dužini, a košticu odstrani
- Avokado kašikom odvoj od kore i ispasiraj viljuškom
- Kako bi ostao zelene boje, prelij ispasirani avokado kašikom limunovog soka
- Sitno iseckaj ljubičasti luk i dodaj avokado
- Dodaj maslinovo ulje
- Sitno iseckaj 3 čeri paradajza i dodaj smesi
- Posoli i pobiberi gvakamoli po želji
- Dimljeni losos iseci na tračice
- Preostali čeri paradajz iseci na četvrtine ili kolutiće
- Ispečeni tost poređaj na tanjir za posluženje i sledećim redom formiraj kanapee (gvakamoli namaz, čeri paradajz, trakice dimljenog lososa)
- Na kraju dodaj malo majoneza kao dekoraciju na losos
PREPORUKE:
- U gvakamoli namaz možeš da dodaš čili papriku, sitno iseckanu kako bi se dobio pikantniji ukus
- Po završetku slaganja, na svaki kanapei dodaj prstohvat svežeg ili sušenog vlašca
Komentari