Kanapei sa dimljenim lososom i gvakamoli namazom

Kanapei sa dimljeni lososom i gvakamoli namazom

KANAPEI

Kanapei su vrsta predjela. To su mali i ukrasni zalogaji hrane čija je osnova komad hleba, uglavnom prepečen ili kreker. Jedu se prstima i često u jednom zalogaju.

SASTOJCI:

  • Tost hleb sa semenkama
  • Avokado, 3 manja zrela avokada
  • Limun, 1 komad
  • Crveni luk, 1 komad
  • So
  • Biber
  • Maslinovo ulje, 2 SK
  • Čeri paradajz, nekoliko komada 
  • Losos, 100 g
  • Majonez, 2 SK

PRIPREMA:

  1. Svako parče tost hleba iseci po obe dijagonale, tako da se dobiju 4 trougla
  2. Zagrej rernu na 220 stepeni
  3. Na pleh stavi papir za pečenje i poređaj trougliće
  4. Trougliće peci 4 minuta (u zavisnosti od jačine rerne, proveri da li je tost dobio zlatnu boju, kako se ne bi prepekao)
  5. U međuvremenu pripremi gvakamoli namaz
  6. Iseci avokado po dužini, a košticu odstrani 
  7. Avokado kašikom odvoj od kore i ispasiraj viljuškom
  8. Kako bi ostao zelene boje, prelij ispasirani avokado kašikom limunovog soka
  9. Sitno iseckaj ljubičasti luk i dodaj avokado
  10. Dodaj maslinovo ulje 
  11. Sitno iseckaj 3 čeri paradajza i dodaj smesi
  12. Posoli i pobiberi gvakamoli po želji
  13. Dimljeni losos iseci na tračice 
  14. Preostali čeri paradajz iseci na četvrtine ili kolutiće
  15. Ispečeni tost poređaj na tanjir za posluženje i sledećim redom formiraj kanapee (gvakamoli namaz, čeri paradajz, trakice dimljenog lososa)
  16. Na kraju dodaj malo majoneza kao dekoraciju na losos

PREPORUKE:

  1. U gvakamoli namaz možeš da dodaš čili papriku, sitno iseckanu kako bi se dobio pikantniji ukus
  2. Po završetku slaganja, na svaki kanapei dodaj prstohvat svežeg ili sušenog vlašca