Tri priloga koja se spremaju za manje od dvadeset minuta (stir-fry)

Tri priloga koja se spremaju za manje od dvadeset minuta (stir-fry, šargarepa sa pomorandžom i susamom, pire od paškanata sa karijem)

Prateća jela su kod nas tradicionalno svedena na par „običnih“ priloga, koji koliko god bili dobro spremljeni i ukusni, posle određenog vremena više nisu inspirativni i ne donose radost prilikom konzumiranja.

U nastavku se nalaze tri super ukusna, sveža i lagana predloga za prateće jelo koja su unela malo drugačiju energiju u moju kuhinju kao i potrebnu novinu i svežinu u svakodnevnu pripremu hrane.

STIR - FRY OD PRAZILUKA I ŠARGAREPE

Tri priloga koja se spremaju za manje od dvadeset minuta (stir-fry, šargarepa sa pomorandžom i susamom, pire od paškanata sa karijem)

U ovom receptu se dve vrste zimskog povrća kombinuju sa svežim estragonom, a zajedno prave odličnu, osvežavajuću kombinaciju koja se sprema kao STIR - FRY jelo za samo nekoliko minuta.

SASTOJCI:

  • Praziluk, 600g
  • Šargarepa, 300 g
  • Maslinovo ulje, dve kašike
  • Estragon, sveži, cela stabljika
  • Morska so
  • Crni biber

PRIPREMA:

  1. Očisti i izrendaj šargarepu
  2. Odbaci čvrste spoljašnje listove i dve trećine zelenog kraja praziluka, a zatim ga tanko iseci po širini
  3. Stavi ga u cediljku i operi pod mlazom hladne vode, a zatim dobro ocedi
  4. U dubokom tiganju zagrej ulje na umerenoj temperaturi
  5. Operi i iseckaj estragon
  6. Dodaj praziluk u vruće ulje i prži ga otprilike 2 minute, ili dok ne omekša
  7. Umešaju izrendanu šargarepu i dodaj so, biber, i seckani estragon
  8. Prži sve zajedno još 2 minuta

Ukoliko nemaš sveži estragon za pripremu ovog jela možeš da koristiš i različite vrste sušenih začinskih biljki da bi se postigao pojačan i aromatičan ukus ili bilo koju svežu začinsku biljku koja ti je dostupna.

Sveže biljke doprinose dobijanju arome i deo su mnogih recepata, ali ukoliko ih nemaš na raspolaganju iz bilo kog razloga, upotrebi osušenu varijantu. Proces sušenja koncentriše ukus pa u načelu 1-1.5 kašičica osušene biljke menja jednu kašiku sveže začinske biljke.

ŠARGAREPA S POMORANDŽOM I SUSAMOM

Tri priloga koja se spremaju za manje od dvadeset minuta (stir-fry, šargarepa sa pomorandžom i susamom, pire od paškanata sa karijem)

Sladak ukus mladih šargarepa je u ovom receptu pojačan njihovim kuvanjem u soku od pomorandže. 

SASTOJCI:

  • Mlada, mala šargarepa 500 g
  • Pomorandža, 1 komad srednje veličine
  • Ulje suncokretovo
  • Morska so
  • Crni biber
  • Susam/semenke, 1 kašika

PRIPREMA:

  1. Očisti šargarepu i ukoliko su veoma male ostavi ih celosti, a ukoliko su veće prepolovi ih po dužini
  2. Operi dobro pomorandžu, oljušti je ljuštilicom za limun i iscedi iz nje sok. 
  3. Stavi koru pomorandže i njen sok u veliku šerpu, a zatim dodaj ulje i zagrevaj ga na umerenoj temperaturi do ključanja
  4. Dodaj šargarepe u šerpu i začini po ukusu sa malo soli i crnog bibera
  5. Zagrej ponovo da proključa, smanji vatru, poklopi i kuvaj 10-12 minuta
  6. Povremeno protesti šerpu dok šargarepe ne počnu da mekšaju
  7. Stavi semenke susama u tiganj i peci ih 2 minuta nasuvo na jačoj vatri, protresajući tiganj sok ne pozlate.
  8. Umešaj semenke susama u tiganj

Ukoliko nije sezona malih, mladih šargarepa možeš da koristiš i veće i starije, ali u tom slučaju njih iseci prilikom pripreme na tanke kolutove.

PIRE OD PAŠKANATA SA KARIJEM 

Tri priloga koja se spremaju za manje od dvadeset minuta (stir-fry, šargarepa sa pomorandžom i susamom, pire od paškanata sa karijem)

Slatki paškanat se u ovom receptu meša sa karijem i svežim začinskim biljem, a zajedno daju hranjivi, zdravi i zanimljivi pire.

SASTOJCI:

  • Paškanat, 600 g
  • So
  • Crni biber
  • Sveži peršun, 3-4 grančice
  • Buter
  • Kari u prahu, 1 kašika
  • Kisela pavlaka, 4 kašike

PRIPREMA:

  1. Sipaj vodu u električni bokal i zagrej je do ključanja.
  2. Očisti paškanat, iseci ga na male komade i stavi u šerpu sa malo soli. Prelij paškanat ključalom vodom i pusti da ponovo provri
  3. Smanji vatru i kuvaj na umerenoj temperaturi 10 minuta ili dok ne omekša
  4. Za vreme kuvanja paškanata, operi i osuši peršun, naseckaj ga na sitno i ostavi sa strane
  5. Dobro ocedi paškanat, a zatim ga vrati u šerpu i ispasiraj ga pasiralicom za krompir
  6. Dodaj buter, kari i kiselu pavlaku u ispasirani paškanat, dobro pobiberi mešavinu i mešaj dok se ne dobije gladak pire
  7. Na kraju pire rastresi viljuškom po zagrejanoj posudi za služenje i pospi po njemu iseckani peršun