Tri priloga koja se spremaju za manje od dvadeset minuta (stir-fry)
Prateća jela su kod nas tradicionalno svedena na par „običnih“ priloga, koji koliko god bili dobro spremljeni i ukusni, posle određenog vremena više nisu inspirativni i ne donose radost prilikom konzumiranja.
U nastavku se nalaze tri super ukusna, sveža i lagana predloga za prateće jelo koja su unela malo drugačiju energiju u moju kuhinju kao i potrebnu novinu i svežinu u svakodnevnu pripremu hrane.
STIR - FRY OD PRAZILUKA I ŠARGAREPE
U ovom receptu se dve vrste zimskog povrća kombinuju sa svežim estragonom, a zajedno prave odličnu, osvežavajuću kombinaciju koja se sprema kao STIR - FRY jelo za samo nekoliko minuta.
SASTOJCI:
- Praziluk, 600g
- Šargarepa, 300 g
- Maslinovo ulje, dve kašike
- Estragon, sveži, cela stabljika
- Morska so
- Crni biber
PRIPREMA:
- Očisti i izrendaj šargarepu
- Odbaci čvrste spoljašnje listove i dve trećine zelenog kraja praziluka, a zatim ga tanko iseci po širini
- Stavi ga u cediljku i operi pod mlazom hladne vode, a zatim dobro ocedi
- U dubokom tiganju zagrej ulje na umerenoj temperaturi
- Operi i iseckaj estragon
- Dodaj praziluk u vruće ulje i prži ga otprilike 2 minute, ili dok ne omekša
- Umešaju izrendanu šargarepu i dodaj so, biber, i seckani estragon
- Prži sve zajedno još 2 minuta
Ukoliko nemaš sveži estragon za pripremu ovog jela možeš da koristiš i različite vrste sušenih začinskih biljki da bi se postigao pojačan i aromatičan ukus ili bilo koju svežu začinsku biljku koja ti je dostupna.
Sveže biljke doprinose dobijanju arome i deo su mnogih recepata, ali ukoliko ih nemaš na raspolaganju iz bilo kog razloga, upotrebi osušenu varijantu. Proces sušenja koncentriše ukus pa u načelu 1-1.5 kašičica osušene biljke menja jednu kašiku sveže začinske biljke.
ŠARGAREPA S POMORANDŽOM I SUSAMOM
Sladak ukus mladih šargarepa je u ovom receptu pojačan njihovim kuvanjem u soku od pomorandže.
SASTOJCI:
- Mlada, mala šargarepa 500 g
- Pomorandža, 1 komad srednje veličine
- Ulje suncokretovo
- Morska so
- Crni biber
- Susam/semenke, 1 kašika
PRIPREMA:
- Očisti šargarepu i ukoliko su veoma male ostavi ih celosti, a ukoliko su veće prepolovi ih po dužini
- Operi dobro pomorandžu, oljušti je ljuštilicom za limun i iscedi iz nje sok.
- Stavi koru pomorandže i njen sok u veliku šerpu, a zatim dodaj ulje i zagrevaj ga na umerenoj temperaturi do ključanja
- Dodaj šargarepe u šerpu i začini po ukusu sa malo soli i crnog bibera
- Zagrej ponovo da proključa, smanji vatru, poklopi i kuvaj 10-12 minuta
- Povremeno protesti šerpu dok šargarepe ne počnu da mekšaju
- Stavi semenke susama u tiganj i peci ih 2 minuta nasuvo na jačoj vatri, protresajući tiganj sok ne pozlate.
- Umešaj semenke susama u tiganj
Ukoliko nije sezona malih, mladih šargarepa možeš da koristiš i veće i starije, ali u tom slučaju njih iseci prilikom pripreme na tanke kolutove.
PIRE OD PAŠKANATA SA KARIJEM
Slatki paškanat se u ovom receptu meša sa karijem i svežim začinskim biljem, a zajedno daju hranjivi, zdravi i zanimljivi pire.
SASTOJCI:
- Paškanat, 600 g
- So
- Crni biber
- Sveži peršun, 3-4 grančice
- Buter
- Kari u prahu, 1 kašika
- Kisela pavlaka, 4 kašike
PRIPREMA:
- Sipaj vodu u električni bokal i zagrej je do ključanja.
- Očisti paškanat, iseci ga na male komade i stavi u šerpu sa malo soli. Prelij paškanat ključalom vodom i pusti da ponovo provri
- Smanji vatru i kuvaj na umerenoj temperaturi 10 minuta ili dok ne omekša
- Za vreme kuvanja paškanata, operi i osuši peršun, naseckaj ga na sitno i ostavi sa strane
- Dobro ocedi paškanat, a zatim ga vrati u šerpu i ispasiraj ga pasiralicom za krompir
- Dodaj buter, kari i kiselu pavlaku u ispasirani paškanat, dobro pobiberi mešavinu i mešaj dok se ne dobije gladak pire
- Na kraju pire rastresi viljuškom po zagrejanoj posudi za služenje i pospi po njemu iseckani peršun
Komentari