Dva brza deserta sa jogurtom (kiselim mlekom)
Moj odnos prema slatkišima kao nečemu što obavezno „ide“ na kraju dobrog ručka ili večere se menjao sa godinama. Nekada je desert uglavnom dolazio iz grupe „klasičan“ i bio je zaista neizostavan, a sada ga priuštim povremeno i trudim se da bude jednostavan, malo drugačiji i što zdraviji, zbog čega voće igra važnu ulogu u njegovoj pripremi.
Iako generalno kod većine ljudi desert podrazumeva čokoladni kolač ili tortu, moj zaključak je da ništa ne upotpunjuje dobar i kvalitetan obrok kao zrela, sočna voćka, lagani desert na bazi jogurta, malo ekstravagantniji kremasti desert ili ukusni puding, na primer.
Ovo su dva predloga za desert koja sadrže jogurt/kiselo mleko i voće kao osnovu, a za njihovu pripremu nije potrebna čitava večnost i gomila kuhinjskih aparata.
MALINE SA OVSENIM PAHULJICAMA
Krckavi musli sa suvim grožđem i bademima predstavlja hranjiv dodatak svežim i mekanim malinama.
SASTOJCI:
- Malina 350 g
- Mleveni šećer, 2 kašike
- Kiselo mleko 500 g
- Musli ili hrskave cerealije od ovsa sa medom, suvim grožđem i bademima 150 g
- Med, 1 kašika
PRIPREMA:
- Sipaj maline i šećer u posudu, izmešaj i ostavi sa strane
- U drugoj posudi izmešaj kiselo mleko i cerealije po izboru
- Dodaj med i malo promešaj tako da mešavina bude prošarana njim
- Raspodeli dve trećine mešavine na 4 široke staklene posude ili činije od 225ml
- Stavi preko nje maline, a zatim preostalu mešavinu,zatim pospi po površini malo meda, muslija ili cerealije
- Ukoliko odmah služiš desert biće hrskav, ali ukoliko voliš da bude mekši i kremastiji drži ga u frižideru 3 do 4 sata pre serviranja
OBLACI OD JAGODA
Ispasirane jagode umešane u šam od kiselog mleka i vanile u ovom receptu su transformisane u vazdušastu poslasticu
SASTOJCI:
- Jagode, sveže 300 g
- Mleveni šećer, 70 g
- Belance, 2 velika
- Hladno kiselo mleko, 250 g
- Prirodni ekstrakt vanile, ½ kašičice
PRIPREMA:
- Jagode operi, osuši i odstrani im centralni deo s peteljkama. 4 cele jagode ostavi za dekoraciju
- Stavi očišćene jagode u posudu , pospi 1 kašikom šećera i zdrobi ih viljuškom
- U većoj posudi za mešanje muti belanca dok na površini ne počnu da se stvaraju meki vrhovi, a zatim postepeno dodaj preostali mleveni šećer, dobro muteći posle svakog dodavanja šećera kako bi se dobio čvrst sam
- Dodaj kiselo mleko i ekstrakt vanile u šam i blago ih umešaj metalnom kašikom
- Ubaci plasirane jagode i njihov sok u mešavinu sa kiselim mlekom. Vodi računa da ne mešaš previše jako pošto će lagana, vazdušasta konzistencija na taj način biti narušena
- Prebaci kašikom šam u četiri staklene posude ili činije od 200 ml i ukrasi celim jagodama
- Desert posluži odmah ili ga hladi 2-3 sata pre serviranja
PREDLOG:
Ukrasi površinu svakog oblaka od jagoda iseckanim pečenim lešnicima
Komentari