Vrući uštipci od kukuruza sa salatom
Predjelo za mene, kao što i sam naziv govori, predstavlja privlačno jelo kojim se započinje izvanredan obrok, ali i obezbeđuje izvrsna užina. Postoji nekoliko ustaljenih i opšte prihvaćenih vrsta predjela koja su zastupljena kod nas i na koja smo naviknuti, ali je „dolaskom“ većeg broja dobrih restorana u poslednjih nekoliko godina promenjena slika o tome šta sve može da čini ovu kategoriju.
Predjelo je danas pre svega poziv na druženje, privlačno i raznoliko. Nema mnogo ograničenja i može biti sačinjeno od privlačnih sastojaka poput dimljenog lososa, kozjeg sira, feta sira, raznoraznih brusketa pa čak i voća kao što su mango, smokva ili lubenica.
Suština je u tome da za veoma kratko vreme možeš da napraviš bukvalno savršeni miks od nekoliko sastojaka i tako obezbediš uživanje za pamćenje, nakon čega iako nemaš glavno jelo, nećeš žaliti.
Hrskavi uštipci od kukuruza šećerca blago začinjeni tabasko sosom (ukoliko si ljubitelj), posluženi vrući, služe se sa salatom od hladnih listova zelene salate i tako čine predjelo koje ćeš zavoleti podjednako i da pripremaš i da jedeš.
SASTOJCI:
- Kukuruz šećerac, smrznuti, 200 g
- Mleko, 90 ml
- Biber
- So
- Tabasko sos, nekoliko kapi
- Iceberg salata, 1 srednje veličine
- Avokado, 2 komada
- Paprika, žuta, 1 komad
- Maslinovo ulje, 4 kašike
- Vinsko sirće, 1 kašika
- Brašno, 100 g
- Jaja, 2 komada
- Biljno ulje, 2-3 kašike
ZA PRELIV:
- Mladi luk, 3 komada
- Mirođija, par grančica
- Kiselo mleko, 150 ml
- So
- Crni biber
PRIPREMA:
- Stavi smrznuti kukuruz u šerpu s mlekom, solju, biberom i tabasko sosom i mešaj na blagoj vatri 1 minut
- Zatim ugasi šporet i ostavi da se kukuruz odmrzne
- Da bi se napravio preliv operi, očisti i sitno naseckaj mladi luk, operi i iseci mirođiju (ostavi jednu grančicu za ukrašavanje, umešaju ih u kiselo mleko i začini po ukusu)
- Operi i osuši listove salate i stavi ih u činiju za salatu
- Oljušti i iseci avokado na kriške, operi, očisti od semena i iseci papriku i oba sastojka dodaj u činiju
- Pomešaj maslinovo ulje i sirće, začini ih i polako umešaj u salatu
- Stavi brašno u činiju, napravi udubljenje u sredini i u njega ubaci jaje. Dodaj mleko iz odmrznutog kukuruza i mešaj dok ne postane glatko, a zatim dodaj kukuruz
- Uzmi tiganj i zagrej malo ulja. Stavi 6 kašika testa i prži uštipke na blagoj temperaturi 4 do 5 minuta dok ne postanu zlatne boje i čvrsti po ivicama
- Okreni ih i prži još 1 ili 2 minuta
- Postupak ponovi još jednom da bi od količine ispalo 12 uštipaka
- Podeli salatu na 4 tanjira. Ocedi uštipke i na svaki tanjir poređaj po 3 sa salatom
- Ukrasi grančicom mirođije, a preliv služi odvojeno
Komentari