Palačinke od krompira sa dimljenim lososom
Priprema ukusnih obroka za maksimalno 30 minuta predstavlja imperativ savremenog načina življenja. Dobra vest je da je mnogobrojna jela moguće pripremiti i skuvati za pola sata i to uz pomoć svežih, zdravih sastojaka i dobro snabdevenog špajza. Oprema koja štedi vreme i otkrivanje tehnika brze obrade namirnica i brze pripreme hrane biće ti neophodan saveznik u ovoj misiji tokom radne nedelje. Postoje određena pravila i već utvrđeni načini rada kada je u pitanju ljuštenje povrća, uklanjanje kože sa mesa, barenje povrća, prženje i pečenje na grilu, kuvanje na pari, koje treba da savladaš da bi bio ostvaren cilj- da obrok bude gotov u rekordnom roku, a da zadovolji sve potrebne kriterijume kada su u pitanju ukus i izgled. Vikendi imaju drugačiji tempo i tada možeš sebi da dozvoliš dužu pripremu i drugačiji pristup kulinarstvu.
U ovom receptu koji se priprema 30 minuta neugledan krompir transformiše se u prefinjeno predjelo kada se njegov ukus začini dodavanjem crnog luka i time učini pikantnijim, a zatim se pretvori u hrskave palačinke. Ovakve palačinke prekrij kiselim mlekom i tananim trakama dimljenog lososa.
Sa ovom količinom sastojaka dobija se 12 palačinki što je u formi predjela dovoljno za 4-6 osoba.
SASTOJCI:
- Krompir, 500 g
- Crni luk srednje veličine, 1 komad
- Jaje, 1 komad
- Integralno brašno, 2 SK
- So
- Biber
- Suncokretovo ulje (za prženje)
- Dimljeni losos, 200 g
- Kiselo mleko, 150 ml
- Za dekoraciju grančice sveže mirođije ili peršuna
PRIPREMA:
- Zagrej rernu na nisku temperaturu
- Oljušti i izrendaj krompir i sitno iseckaj crni luk
- Oba stavi u cediljku
- Pritisni kašikom kako bi se iscedilo što je moguće više tečnosti sa skrobom
- Prebaci ih u činiju, dodaj jaje, brašno, so i biber i dobro promešaj
- Sipaj ulje u tiganj do otprilike 8 mm od dna i pusti da se dobro zagreje
- Stavi kašiku mešavine s krompirom u ulje ravnajući ga do male palačinke prečnika 5 cm
- Nastavi da dodaješ kašike mešavine u tiganj pržeći 4 do 6 palačinki u isto vreme
- Prži ih otprilike 1 minut ili dok strana koja se prži ne postane zlatne boje, a zatim ih okreni i prži sa druge strane dok ne postanu hrskave i zlatne boje, ali i dalje mekane u sredini
- Izvadi palačinke iz tiganja, ocedi ih na kuhinjskom papiru i održavaj toplim u rerni dok pripremaš ostatak hrane
- Iseci losos na trake, operi i osuši mirođiju i peršun
- Serviraj svaku palačinku prekrivenu punom kašikom kiselog mleka i sa nekoliko traka lososa i ukrašenu mirođijom ili peršunom
Komentari