Palačinke od krompira sa dimljenim lososom

Palačinke od krompira sa dimljenim lososom

Priprema ukusnih obroka za maksimalno 30 minuta predstavlja imperativ savremenog načina življenja. Dobra vest je da je mnogobrojna jela moguće pripremiti i skuvati za pola sata i to uz pomoć svežih, zdravih sastojaka i dobro snabdevenog špajza. Oprema koja štedi vreme i otkrivanje tehnika brze obrade namirnica i brze pripreme hrane biće ti neophodan saveznik u ovoj misiji tokom radne nedelje. Postoje određena pravila i već utvrđeni načini rada kada je u pitanju ljuštenje povrća, uklanjanje kože sa mesa, barenje povrća, prženje i pečenje na grilu, kuvanje na pari, koje treba da savladaš da bi bio ostvaren cilj- da obrok bude gotov u rekordnom roku, a da zadovolji sve potrebne kriterijume kada su u pitanju ukus i izgled. Vikendi imaju drugačiji tempo i tada možeš sebi da dozvoliš dužu pripremu i drugačiji pristup kulinarstvu.

U ovom receptu koji se priprema 30 minuta neugledan krompir transformiše se u prefinjeno predjelo kada se njegov ukus začini dodavanjem crnog luka i time učini pikantnijim, a zatim se pretvori u hrskave palačinke. Ovakve palačinke prekrij kiselim mlekom i tananim trakama dimljenog lososa.

Sa ovom količinom sastojaka dobija se 12 palačinki što je u formi predjela dovoljno za 4-6 osoba.

Palačinke od krompira sa dimljenim lososom

SASTOJCI:

  • Krompir, 500 g
  • Crni luk srednje veličine, 1 komad
  • Jaje, 1 komad
  • Integralno brašno, 2 SK
  • So
  • Biber
  • Suncokretovo ulje (za prženje)
  • Dimljeni losos, 200 g
  • Kiselo mleko, 150 ml
  • Za dekoraciju grančice sveže mirođije ili peršuna

PRIPREMA:

  1. Zagrej rernu na nisku temperaturu
  2. Oljušti i izrendaj krompir i sitno iseckaj crni luk
  3. Oba stavi u cediljku
  4. Pritisni kašikom kako bi se iscedilo što je moguće više tečnosti sa skrobom
  5. Prebaci ih u činiju, dodaj jaje, brašno, so i biber i dobro promešaj
  6. Sipaj ulje u tiganj do otprilike 8 mm od dna i pusti da se dobro zagreje
  7. Stavi kašiku mešavine s krompirom u ulje ravnajući ga do male palačinke prečnika 5 cm
  8. Nastavi da dodaješ kašike mešavine u tiganj pržeći 4 do 6 palačinki u isto vreme
  9. Prži ih otprilike 1 minut ili dok strana koja se prži ne postane zlatne boje, a zatim ih okreni i prži sa druge strane dok ne postanu hrskave i zlatne boje, ali i dalje mekane u sredini
  10. Izvadi palačinke iz tiganja, ocedi ih na kuhinjskom papiru i održavaj toplim u rerni dok pripremaš ostatak hrane 
  11. Iseci losos na trake, operi i osuši mirođiju i peršun
  12. Serviraj svaku palačinku prekrivenu punom kašikom kiselog mleka i sa nekoliko traka lososa i ukrašenu mirođijom ili peršunom