Piletina na španski način
Kada treba da napraviš piletinu na malo drugačiji način, a da to nije piletina na kineski način, kako je pripremaš? Ja piletinu pripremam redovno jer joj je meso zdravo, hranjivo i nemasno. Uglavnom su to jela sa pilećim fileom, koji pečem na roštilju i kome dodajem razne kremaste soseve na bazi neutralne pavlake ili povrće, a kada poželim da bude malo drugačija, spremam pileće karabatake tako da budu predivne boje, to jest crvenkaste, sa puno zdravih sastojaka koji im u kombinaciji sa belim vinom daju mediteranski ukus. Koji su to sastojci koje dodajem pilećim karabatacima i u tepsiji pravim obilan ručak za celu porodicu? Slane crne masline, slatke crvene i žute paprike, malo pikantne ćorizo kobasice i belo vino. Kada tome dodam paradajz i luk, mogu da napravim izvrsnu piletinu na španski način za samo 30 minuta.
Ovako spremljenu piletinu služim uz beli hleb sa hrskavom korom.
SASTOJCI:
- Maslinovo ulje, 2 kašike
- Pileći karabatak, 8 komada, bez kostiju i kože
- Crveni luk, 1 komad srednje veličine
- Beli luk, 1 češanj
- Crvena paprika, 1 komad
- Žuta paprika, 1 komad
- Paradajz iz konzerve, iseckan, 400 g
- Suvo belo vino, 150 ml
- Aleva paprika, 1 kašika
- Ćorizo kobasica, 75 g
- Crne masline bez koštice, 25 g
- So
- Biber
- Za ukrašavanje potrebna je veza peršuna
Ćorizo kobasice
Ćorizo je ukusna pikantna kobasica napravljena od svinjskog mesa, koja potiče iz Španije i Portugalije.
Osnovni i najvažniji sastojak ćoriza jeste aleva paprika. Za pravljenje ćoriza može da se koristi kako slatka tako i ljuta aleva paprika. Ova kobasica se može jesti i bez kuvanja ili dodati kao sastojak za poboljšanje ukusa drugim jelima.
PRIPREMA:
- Zagrej ulje u velikom tiganju, iseci karabatake na pola i prži ih na jakoj vatri dok ne postanu zlatne boje
- Oljušti i na tanke šnitove iseci crveni luk
- Oljušti i zgnječi beli luk
- Dodaj ih pilećem mesu
- Operi i iseci paprike, a zatim ih dodaj mesu
- Prži dok paprike neznatno ne potamne i malo ne omekšaju
- Dodaj paradajz, vino i alevu papriku, promešaj i zagrej do ključanja
- Iseci ćorizo kobasicu na tanke kolutove i dodaj ih jelu, a zatim kuvaj na blagoj vatri 15 minuta ili dok pileće meso ne bude potpuno skuvano
- Prepolovi masline, dodaj ih u tepsiju, a zatim začini prema ukusu
- Operi, osuši i iseckaj peršun
- Njim ukrasi jelo
Komentari