Piletina na španski način

Piletina na španski način

Kada treba da napraviš piletinu na malo drugačiji način, a da to nije piletina na kineski način, kako je pripremaš? Ja piletinu pripremam redovno jer joj je meso zdravo, hranjivo i nemasno. Uglavnom su to jela sa pilećim fileom, koji pečem na roštilju i kome dodajem razne kremaste soseve na bazi neutralne pavlake ili povrće, a kada poželim da bude malo drugačija, spremam pileće karabatake tako da budu predivne boje, to jest crvenkaste, sa puno zdravih sastojaka koji im u kombinaciji sa belim vinom daju mediteranski ukus. Koji su to sastojci koje dodajem pilećim karabatacima i u tepsiji pravim obilan ručak za celu porodicu? Slane crne masline, slatke crvene i žute paprike, malo pikantne ćorizo kobasice i belo vino. Kada tome dodam paradajz i luk, mogu da napravim izvrsnu piletinu na španski način za samo 30 minuta.

Ovako spremljenu piletinu služim uz beli hleb sa hrskavom korom.

SASTOJCI:

  • Maslinovo ulje, 2 kašike
  • Pileći karabatak, 8 komada, bez kostiju i kože
  • Crveni luk, 1 komad srednje veličine
  • Beli luk, 1 češanj
  • Crvena paprika, 1 komad
  • Žuta paprika, 1 komad
  • Paradajz iz konzerve, iseckan, 400 g
  • Suvo belo vino, 150 ml
  • Aleva paprika, 1 kašika
  • Ćorizo kobasica, 75 g
  • Crne masline bez koštice, 25 g
  • So
  • Biber
  • Za ukrašavanje potrebna je veza peršuna

Ćorizo kobasice

Ćorizo je ukusna pikantna kobasica napravljena od svinjskog mesa, koja potiče iz Španije i Portugalije.

Osnovni i najvažniji sastojak ćoriza jeste aleva paprika. Za pravljenje ćoriza može da se koristi kako slatka tako i ljuta aleva paprika. Ova kobasica se može jesti i bez kuvanja ili dodati kao sastojak za poboljšanje ukusa drugim jelima.

PRIPREMA:

  1. Zagrej ulje u velikom tiganju, iseci karabatake na pola i prži ih na jakoj vatri dok ne postanu zlatne boje
  2. Oljušti i na tanke šnitove iseci crveni luk
  3. Oljušti i zgnječi beli luk
  4. Dodaj ih pilećem mesu
  5. Operi i iseci paprike, a zatim ih dodaj mesu
  6. Prži dok paprike neznatno ne potamne i malo ne omekšaju
  7. Dodaj paradajz, vino i alevu papriku, promešaj i zagrej do ključanja
  8. Iseci ćorizo kobasicu na tanke kolutove i dodaj ih jelu, a zatim kuvaj na blagoj vatri 15 minuta ili dok pileće meso ne bude potpuno skuvano
  9. Prepolovi masline, dodaj ih u tepsiju, a zatim začini prema ukusu
  10. Operi, osuši i iseckaj peršun
  11. Njim ukrasi jelo