Brašnjavi patlidžan i mocarela sa bosiljkom

Brašnjavi patlidžan i mocarela sa bosiljkom

Ljubitelji testa će me razumeti. Jednostavno volim testo. Međutim iskreno, nisam se nešto namesila testa u životu. Tek skoro sam počela da se zanimam za njega. Za to postoji minimum dva razloga. Prvi je taj što „sve“ što sadrži kvasac u sebi jedemo kod moje mame i ja još uvek nemam ideju kako da to uradim bolje od nje, a drugi je taj što želim iz sentimentalnih i ličnih razloga da to bude nešto „njeno“.

Ali ovo je jedan recept koji uključuje kvasac i brašno, a koji moja ćerka obožava. Ovaj način pripreme se pokazao kao odličan „mamac“ da ona zavoli neke vrste povrća koja se inače zavole tek u kasnijoj fazi života. I tako sam počela češće da se družim sa brašnom i to pretežno vikendom. Jer u tom slučaju može da bude i zabavno.

Pored ove „tehničke“ prednosti mene asocira na neka prošla i bezbrižna vremena. Čin ručnog pravljenja testa od brašna i kvasca za mene na neki način predstavlja suprotstavljanje nametnutom tempu modernog doba. Zato kada dođe vikend ...a nekada i petkom ja „valjam“ patlidžan u brašno.

SASTOJCI:

  • Patlidžan, 1 komad
  • Mocarela 150 g
  • Bosiljak, svež 4 ili 5 listova
  • Ulje
  • Morska so
  • Biber
  • Suvi kvasac, pola kašičice
  • Brašno, 2 šolje
  • Mlaka voda, 2 šolje
Brašnjavi patlidžan i mocarela sa bosiljkom - sastojci

PRIPREMA:

  1. Pomešaj kvasac i brašno
  2. Napravi rupu u sredini i dodaj mlaku vodu
  3. Dobro promešaj
  4. Pusti testo da odstoji 30 minuta
  5. Za to vreme iseci patlidžan na tanke kolutove kao i mocarelu
  6. Sitno iseckaj sveži bosiljak
  7. Isprži patlidžan dok ne porumeni
  8. Ocedi pržene kolutove na ubrus
  9. Začini ih solju, biberom i bosiljkom
  10. Napravi sendviče sa dva koluta patlidžana i jednim kolutom mocarele
  11. Čvrsto ih pritisni
  12. Svaki od „sendviča“ umoči u smesu
  13. Ocedi višak testa i ubaci u vrelo ulje dok blago ne porumeni
  14. Zatim ih gotove stavi na ubrus

PREPORUKE:

  1. Bosiljak može da bude i suvi, u tom slučaju stavi pola kašičice
  2. Patlidžan se seče na 5 milimetara, a mocarela na tri milimetra
Brašnjavi patlidžan i mocarela sa bosiljkom - pripremljeno jelo