Brašnjavi patlidžan i mocarela sa bosiljkom
Ljubitelji testa će me razumeti. Jednostavno volim testo. Međutim iskreno, nisam se nešto namesila testa u životu. Tek skoro sam počela da se zanimam za njega. Za to postoji minimum dva razloga. Prvi je taj što „sve“ što sadrži kvasac u sebi jedemo kod moje mame i ja još uvek nemam ideju kako da to uradim bolje od nje, a drugi je taj što želim iz sentimentalnih i ličnih razloga da to bude nešto „njeno“.
Ali ovo je jedan recept koji uključuje kvasac i brašno, a koji moja ćerka obožava. Ovaj način pripreme se pokazao kao odličan „mamac“ da ona zavoli neke vrste povrća koja se inače zavole tek u kasnijoj fazi života. I tako sam počela češće da se družim sa brašnom i to pretežno vikendom. Jer u tom slučaju može da bude i zabavno.
Pored ove „tehničke“ prednosti mene asocira na neka prošla i bezbrižna vremena. Čin ručnog pravljenja testa od brašna i kvasca za mene na neki način predstavlja suprotstavljanje nametnutom tempu modernog doba. Zato kada dođe vikend ...a nekada i petkom ja „valjam“ patlidžan u brašno.
SASTOJCI:
- Patlidžan, 1 komad
- Mocarela 150 g
- Bosiljak, svež 4 ili 5 listova
- Ulje
- Morska so
- Biber
- Suvi kvasac, pola kašičice
- Brašno, 2 šolje
- Mlaka voda, 2 šolje
PRIPREMA:
- Pomešaj kvasac i brašno
- Napravi rupu u sredini i dodaj mlaku vodu
- Dobro promešaj
- Pusti testo da odstoji 30 minuta
- Za to vreme iseci patlidžan na tanke kolutove kao i mocarelu
- Sitno iseckaj sveži bosiljak
- Isprži patlidžan dok ne porumeni
- Ocedi pržene kolutove na ubrus
- Začini ih solju, biberom i bosiljkom
- Napravi sendviče sa dva koluta patlidžana i jednim kolutom mocarele
- Čvrsto ih pritisni
- Svaki od „sendviča“ umoči u smesu
- Ocedi višak testa i ubaci u vrelo ulje dok blago ne porumeni
- Zatim ih gotove stavi na ubrus
PREPORUKE:
- Bosiljak može da bude i suvi, u tom slučaju stavi pola kašičice
- Patlidžan se seče na 5 milimetara, a mocarela na tri milimetra
Komentari