Brusketi sa paradajzom, belim lukom i bosiljkom

Brusketi sa paradajzom, belim lukom i bosiljkom

SASTOJCI:

  • Francuski baget, 10 kriški
  • Paradajz, 3 srednja komada
  • Bosiljak (sveži ili sušeni)
  • Beli luk, 3 čena
  • So 
  • Biber
  • Maslinovo ulje, 1dl
  • Balzamiko, 1 KK
  • Parmezan, 50 g
Brusketi sa paradajzom, belim lukom i bosiljkom

PRIPREMA:

  1. Francuski baget ili stari hleb iseci po dijagonali na kriške
  2. Rernu zagrej na 200-210 stepeni
  3. Maslinovim uljem premaži obe strane hleba
  4. U pleh stavi papir za pečenje, poređaj namazane kriške hleba i peci ih 5-6 minuta dok ne postanu zlatno braon boje ili boje starog zlata
  5. U međuvremenu paradajz iseci na sitne kocke, posoli, pobiberi, stavi maslinovo ulje (ne preteruj), dodaj kašičicu balzamika i bosiljak (sveži ili suvi) kao i beli luk, sitno iseckan ili ispresovan
  6. Kada se kriške hleba ispeku premaži ih čenom belog luka, samo sa jedne strane
  7. Na njih stavi pripremljeni paradajz
  8. Na kraju preko njih pospi parmezan, ukoliko si ljubitelj

Ovo je osnovni recept kome možeš da dodaš pržene kockice pančete ili tanko rezanu pršutu.