Brusketi sa paradajzom, belim lukom i bosiljkom
SASTOJCI:
- Francuski baget, 10 kriški
- Paradajz, 3 srednja komada
- Bosiljak (sveži ili sušeni)
- Beli luk, 3 čena
- So
- Biber
- Maslinovo ulje, 1dl
- Balzamiko, 1 KK
- Parmezan, 50 g
PRIPREMA:
- Francuski baget ili stari hleb iseci po dijagonali na kriške
- Rernu zagrej na 200-210 stepeni
- Maslinovim uljem premaži obe strane hleba
- U pleh stavi papir za pečenje, poređaj namazane kriške hleba i peci ih 5-6 minuta dok ne postanu zlatno braon boje ili boje starog zlata
- U međuvremenu paradajz iseci na sitne kocke, posoli, pobiberi, stavi maslinovo ulje (ne preteruj), dodaj kašičicu balzamika i bosiljak (sveži ili suvi) kao i beli luk, sitno iseckan ili ispresovan
- Kada se kriške hleba ispeku premaži ih čenom belog luka, samo sa jedne strane
- Na njih stavi pripremljeni paradajz
- Na kraju preko njih pospi parmezan, ukoliko si ljubitelj
Ovo je osnovni recept kome možeš da dodaš pržene kockice pančete ili tanko rezanu pršutu.
Komentari