Hladna salata od testenine sa crnim maslinama, čerijem i svežim bosiljkom
Da li spremaš hladne salate? Koliko često? Za praznike? Svakodnevno?
U maminoj kuhinji nisam baš često imala priliku da jedem salate koje za osnovu imaju testeninu. Moja mama je imala „jednu, ali vrednu“ salatu ovog tipa koju je perfektno pravila. Kada sam ja počela aktivno da kuvam, među prvim receptima koje sam naučila da spremam su bili recepti za salate na bazi testenine, zato što testeninu mnogo volimo, zato što može da zameni obrok i zato što može da se jede i sutradan.
I dan danas kada je salata sa testeninom dobra, ja mogu toliko da je pojedem da me ostatak menija (pečenje) ne interesuje mnogo. Trenutno imam minimum dvadeset recepata koji su sastavni deo moje svakodnevne kuhinje i koje preporučujem. Ovo je jedan od njih. U pitanju je veoma jednostavan, a efektan recept za hladnu salatu sa testeninom.
Priprema traje veoma kratko, a utiske o njoj ćete slušati veoma dugo. Uvrstite je slobodno u svoju svakodnevnu kuhinju.
SASTOJCI:
- Testenina (školjke)
- Beli luk, 2 čena
- Bosiljak (sveži), 1 šaka
- Vlašac (sveži), par travki
- Crveni čeri paradajz, 5,6 većih
- Krastavac, 1/2 ili 1
- Crne masline (bez koštice), proizvoljno
- Maslinovo ulje
- Vinsko sirće
- Morska so
- Mleveni crni biber
PRIPREMA:
- Skuvaj testeninu u skladu sa uputstvom
- Nakon kuvanja, isperi testeninu hladnom vodom i ostavi da se dobro iscedi
- Na male komade ili sitnije ukoliko imaš strpljenja iseci paradajz, sveži bosiljak, vlašac i krastavac
- U veliku providnu činiju stavi ohlađenu testeninu i dodaj sve naseckano
- Iseckaj beli luk najsitnije moguće
- Dodaj vinsko sirće po ukusu
- Dodaj maslinovo ulje po ukusu
- Stavi biber i morsku so
- Sve dobro promešaj
PREPORUKE
- Ja koristim testeninu u obliku školjki, ali proizvoljno možeš da koristiš bilo koju vrstu testenine
- Preporuka je da beli luk bude svež, ali možeš umesto njega da koristiš i beli luk u prahu
- Bosiljak možeš da koristiš i u sušenoj varijanti
- Vinsko sirće može biti belo ili crveno
- Paradajz ne mora biti mini ili čeri, samo je važno da bude kvalitetan i zreo
Komentari