Brza salata od zrelog avokada, badema i mladog luka sa dresingom na bazi senfa
U kućnoj biblioteci imam sigurno desetak „kuvara“, što nasleđenih, što onih koje sam sama kupovala sa velikim entuzijazmom na početku braka. To su uglavnom teške knjige koje sam u prošlosti penjala na najvišu policu biblioteke, podsvesno verujući da ih neću često otvarati i da ću živeti život bez mnogo „kuvanja“. Ali...
Kao i svako „bežanje“ i ovo moje je doživelo svoje „suočavanje“. A ja kada dođe vreme suočavanja to radim žestoko, širom otvorenih očiju.
Prepreke na koje sam nailazila u pokušajima da svakodnevno koristim gorepomenute kuvare, koje su me frustrirale i podsvesno odbijale od njih su bile kompleksnost pripreme, nepoznate ili nedostupne namirnice i generalno mistifikovanje kuvanja. U prevodu, stalno mi se pojavljivao neki osećaj nedostižnosti tako divne i jednostavne životne oblasti, kako se kasnije ispostavilo.
Potrošila sam dosta vremena sa ciljem da izdvojim recepte koji su „DOSTIŽNI“ i koje mogu da PRIMENIM u svakodnevnoj pripremi hrane, a koji postavljaju nove standarde, podižu kvalitet obedovanja, a samim tim i života.
Većinu recepata sam zato prilagodila i preradila uzimajući u obzir brzinu, jednostavnost i vreme pripreme, dostupnost namirnica i zdravlje.
Ako savršenstvo postoji, onda je ovaj recept jako blizu tome. Ovo je biser koji sam pronašla...
Salata je, brzo se sprema, zdravo je, totalno je neobično i totalno je preukusno!
Avokado je zreo i može da se jede kada je mek kao puter.
ŠTA SA AVOKADOM KOJI JE NEDOVOLJNI ZREO?
Nedovoljno zreo avokado umotaj u papirnu kesu i pusti da dozri na sobnoj temperaturi.
VAŽNO!
U dodiru sa vazduhom meso avokada brzo tamni zbog čega je potrebno da ga odmah pošto ga isečeš nakapaš limunovim sokom.
Spremi već danas!
SASTOJCI:
- Avokado, 3, 4 zrela komada
- Mladi luk, 1 veza
- Maslinovo ulje
- Limun ili limeta, 1 komad
- Senf
- Slatka mlevena paprika
- Biber (ako voliš)
- Blanširani badem, 100g
- Beli luk u prahu
- Vlašac
PRIPREMA:
- Pripremi avokado za upotrebu na uobičajeni način
- U činiju prstima odvajaj komade zrelog avokada ili iseci avokado na kocke
- Dodaj blanširane bademe
- Iseckaj na sitno mladi luk i vlašac i dodaj avokadu i bademima
- Dodaj morsku so i biber po želji
- Dodaj prstohvat ili dva mlevene slatke paprike
- Napravi dresing od par kašika senfa, limunovog soka i maslinovog ulja
- Zalij salatu dresingom i lepo promešaj
SENF U SALATI?
Bilo da je u pitanju klasičan, sladak, ljut, pikantan, kiselkast, sa biljem, biberom, belim ili crnim lukom, senf je taj koji uokviruje ukus dresinga.
Ako si ljubitelj salata, često ih praviš i voliš da eksperimentišeš, obezbedi zalihu od nekoliko vrsta senfa u frižideru.
Svaki od njih će na svoj način obogatiti ukus salate.
ČUVANJE SENFA!
Dobro zatvoren senf možeš da čuvaš na hladnom 1-2 godine.
PREPORUKE:
- Avokado za ovaj recept treba da bude zreo
- Koristi blanširani badem
- Koristi klasičan senf
Komentari