Valdorfska salata sa orasima
Danice, jel si ti čula za Vinču...Čula sam...
Čula sam i ja za Valdorf, ali niti sam znala tačno šta je ili gde je Valdorf, niti zašto je salata dobila takvo ime.
Znam samo da sam je na prvo probanje zavolela i da je od tada posmatram sa velikim simpatijama. Ali dugo je to bilo samo „voajerski“.
Imala sam priliku da je jedem uglavnom ili u okviru nekog švedskog stola na putovanjima ili u restoranima na bazi samousluživanja gde je uvek bila cenovno „istaknuta“.
Međutim, na pamet mi nije padalo da je spremim kod kuće (ustvari jeste nekoliko puta, ali sam uvek odustajala). Zašto? Pa nema nekog pametnog odgovora.
Zbog inercije i navike da se „držim“ samo proverenih recepata propustila sam mnogo tokom godina. Konkretno, ovu veoma zanimljivu i osvežavajuću salatu jer spoj jabuke i celera u kombinaciji sa orasima je stvarno fenomenalan.
Sada je spremam barem jednom mesečno ili kada god naiđem na divan i sveži celer koji mi je postao prva i omiljena asocijacija na Valdorf. Ostale sastojke uglavnom imam u „zalihama“.
Valdorf salata koja spada u „klasike“ svetske gastronomije pored specijalnih prilika apsolutno zaslužuje da bude češće prisutna na „kućnom meniju“ kao deo svakodnevne ishrane.
Dodatne prednosti su još i jednostavnost i brzina pripreme.
I za kraj
SASTOJCI:
- Celer 500 g
- Orasi 100 g
- Jabuka 200 g
- Limunov sok 3 supene kašike
- Brusnica 50 g
- Kisela pavlaka 150 g
- Orahovo ulje 1 supena kašika
- Šećer, veoma malo
- Mleveni crni biber
PRIPREMA:
- Očisti celer i iseci na sitne rezance ili izrendaj
- Operi jabuke i iseci na sitne rezance ili narendaj
- Stavi celer i jabuku u lepu činiju i dodaj limunov sok
- U manju činiju pomešaj kiselu pavlaku, orahovo ulje i jednu supenu kašiku limunovog soka
- Pomešaj prvo grožđe i orahe sa celerom i jabukama, a zatim sve to sa dresingom
- Posoli i pobiberi po potrebi i želji
PREPORUKE I SAVETI:
- Celer i jabuke možeš da isečeš na sitne rezance ili da ih rendaš
- Izaberi vrstu jabuke koja je kiselija
- Ja sam u ovom receptu koristila sušenu brusnicu, možeš umesto nje da koristiš grožđe ili sušeno grožđe
- Ukoliko nemaš orahovo ulje, možeš da koristiš neko koje ti je dostupno
Komentari