Hladna salata sa testeninom, šunkom i vlašcem u kremu od pavlake i majoneza
Nedelja popodne u većini porodica ima uobičajenu dinamiku. Završava se divan vikend i počinje mentalno i fizičko spremanje za početak radne nedelje i uglavnom stresan ponedeljak.
Ja u nedelju predveče, iz čisto egoističnih razloga, sa namerom da sebe malo rasteretim tokom nedelje, onog momenta kada u drugoj sobi čujem fen za kosu počinjem da gledam epizodu omiljene serije i paralelno uključujem šporet kako bih skuvala testeninu.
Salatu pravim u velikoj količini tako da od ponedeljka kada čujem pitanje „šta ima da se jede“ samo pokažem prstom na frižider.
Veoma je ukusna i pokriva one periode dana kada bi svi nešto da „gricnu“, ali ručak nije gotov ili ga jednostavno tog dana iz nekog razloga nema.
Sa pecivom, parčetom proje ili nekog zanimljivog hleba može da zameni obrok, a ukoliko tog dana ima i ručka svi smo pobedili.
Sprema se mnogo kraće od trajanja jedne prosečne epizode, ima par efektnih sastojaka i može da potraje par dana.
TESTENINA
Testenina je naziv za sve specijalitete od testa, koje se suši ili reže. Priprema se od brašna, jaja, soli i vode.
VRSTE
FARFALE - mašnice različitih boja
FETUĆINI - slične špagetama, ali šire i vitke
FUSILI - dugi i cilindrični
ANGEL HAIR - tanji i fini špageti
TORTELINI - vrsta punjenje paste sa sirom, mesom ili povrćem
RAVIOLE - punjene takođe, samo što se koristi sveže testo
PENE - duge i cevaste testenine koje se koriste u jelima sa mesom i sosovima
ORZO - oblik sličan pirinču, koji se koristi u supama i salatama
SASTOJCI:
- Testenina, 500 g
- Šunka, 200 g
- Vlašac, strukić
- Ljubičasti luk, kolut
- Pavlaka, 100 g
- Majonez, 100 g
- Morska so
PRIPREMA:
- Skuvaj izabranu testeninu u skladu sa uputstvom, ohladi vodom i ostavi sa strane
- Iseckaj šunku na prutiće
- Iseckaj luk, što sitnije možeš
- Iseckaj vlašac
- U veliku, lepu činiju stavi testeninu, šunku, luk, vlašac i posoli
- Dodaj nekoliko kašika pavlake i majoneza
- Na kraju dodaj rendani sir, ako želiš
- Stavi u frižider
PREPORUKE:
- Za ovaj recept, koristila sam testeninu fusile, možeš da koristiš bilo koju koja ti je dostupna
- Ukoliko želiš zdraviju varijantu salate možeš umesto klasičnog majoneza da koristiš postan majonez, a umesto klasične pavlake, pavlaku sa manjim procentom masnoće
Kada dođe ponedeljak popodne i svi se vrate kući, uopšte nisam loše!
Komentari