Hladna salata sa testeninom, šparglom i šunkom u kremu od pavlake i majoneza

Hladna salata sa testenom, šparglom i šunkom u kremu od pavlake i majoneza - spremljeno jelo

Još nisam upoznala osobu koja ne voli hladne salate na bazi testenine i pirinča, sa kremastim sosom, sirovim ili barenim povrćem i raznim vrstama mesa (piletinom, ribom, šunkom...).

Pored poznatih klasika koji su „sigurica“ u kuhinji i za koje smo svi tradicionalno, skoro emocionalno vezani, postoji mnogo inovativnih recepata za salate koji su možda prikladniji današnjoj svakodnevnici i modernoj kuhinji.

Stara, dobra „Ruska salata“ je na primer toliko dugo i toliko visoko pozicionirana i kotirana u svesti ljudi koji žive na ovom području, da će proći još mnogo vremena dok se neka druga hladna salata u narodu „ne primi“. Ali vredi pokušati.

Polazim od sebe. Kada dođe vreme praznika većinu istog upravo provedem sa glavom u frižideru tražeći Rusku salatu.

Međutim mene kao večitog optimistu to ne sprečava da tokom cele godine nastavljam da pravim salate koje se trude da konkurišu maminoj Ruskoj salati i zato za svaki praznik „proguram“ poneku hladnu salatu po principu „ako prođe prođe“.

Pošto su mi hladne salate sa testeninom miljenice, ne čekam praznike, nego uglavnom tokom vikenda napravim jednu u većoj količini koju jedemo i uz glavni obrok i onako usput, dok gledamo omiljenu seriju ili porodični film, a ukoliko nešto ostane, na kraju završi i u sendvičima. Vremenom jedna je uspela malo da se izdvoji...

Hladna salata sa testeninom, šparglom i šunkom. Ona je upravo kombinacija savremenog i tradicionalnog doživljaja dobre hladne salate. Vreme spremanja je kratko, ukus je divan, kremasta je, a posebna zbog limunovog soka koji joj daje svežinu i čini je egzotičnom.

SASTOJCI:

  • Testenina, 400 g
  • Špargla, 300 g
  • Majonez, 4 supene kašike
  • Kisela pavlaka, 150 g
  • Limunov sok, 2 supene kašike
  • Kora od limuna
  • Morska so
  • Kuvana šunka, 150 g
  • Biber
Hladna salata sa testenom, šparglom i šunkom u kremu od pavlake i majoneza

PRIPREMA:

  1. Skuvaj testeninu u skladu sa uputstvom i ostavi da se ocedi i ohladi
  2. Zamrznutu šparglu u skladu sa uputstvom skuvaj u vodi, a kada se prohladi iseci na sitnije komade
  3. Šunku iseci na prutiće
  4. U činiju stavi majonez, pavlaku, limunov sok i narendanu koru limuna
  5. Dodaj so i biber
  6. Sve sastojke kremasto umuti
  7. Dodaj testeninu, šparglu i šunku
  8. Sve pažljivo izmešaj
Hladna salata sa testenom, šparglom i šunkom u kremu od pavlake i majoneza

PREPORUKE I SAVETI:

  1. Za ovu salatu izaberi testeninu po želji, ja sam koristila fuzile od povrća, u više su boja i jako su ukusne
  2. Zelena smrznuta špargla je zahvalna i jednostavno se priprema, možeš je naći u bolje snabdevenim supermarketima u delu „smrznuto povrće“, ali možeš da koristiš i šparglu u tegli
  3. Majonez može biti i postan, a kisela pavlaka sa manje masnoće