Hladna salata sa testeninom, šparglom i šunkom u kremu od pavlake i majoneza
Još nisam upoznala osobu koja ne voli hladne salate na bazi testenine i pirinča, sa kremastim sosom, sirovim ili barenim povrćem i raznim vrstama mesa (piletinom, ribom, šunkom...).
Pored poznatih klasika koji su „sigurica“ u kuhinji i za koje smo svi tradicionalno, skoro emocionalno vezani, postoji mnogo inovativnih recepata za salate koji su možda prikladniji današnjoj svakodnevnici i modernoj kuhinji.
Stara, dobra „Ruska salata“ je na primer toliko dugo i toliko visoko pozicionirana i kotirana u svesti ljudi koji žive na ovom području, da će proći još mnogo vremena dok se neka druga hladna salata u narodu „ne primi“. Ali vredi pokušati.
Polazim od sebe. Kada dođe vreme praznika većinu istog upravo provedem sa glavom u frižideru tražeći Rusku salatu.
Međutim mene kao večitog optimistu to ne sprečava da tokom cele godine nastavljam da pravim salate koje se trude da konkurišu maminoj Ruskoj salati i zato za svaki praznik „proguram“ poneku hladnu salatu po principu „ako prođe prođe“.
Pošto su mi hladne salate sa testeninom miljenice, ne čekam praznike, nego uglavnom tokom vikenda napravim jednu u većoj količini koju jedemo i uz glavni obrok i onako usput, dok gledamo omiljenu seriju ili porodični film, a ukoliko nešto ostane, na kraju završi i u sendvičima. Vremenom jedna je uspela malo da se izdvoji...
Hladna salata sa testeninom, šparglom i šunkom. Ona je upravo kombinacija savremenog i tradicionalnog doživljaja dobre hladne salate. Vreme spremanja je kratko, ukus je divan, kremasta je, a posebna zbog limunovog soka koji joj daje svežinu i čini je egzotičnom.
SASTOJCI:
- Testenina, 400 g
- Špargla, 300 g
- Majonez, 4 supene kašike
- Kisela pavlaka, 150 g
- Limunov sok, 2 supene kašike
- Kora od limuna
- Morska so
- Kuvana šunka, 150 g
- Biber
PRIPREMA:
- Skuvaj testeninu u skladu sa uputstvom i ostavi da se ocedi i ohladi
- Zamrznutu šparglu u skladu sa uputstvom skuvaj u vodi, a kada se prohladi iseci na sitnije komade
- Šunku iseci na prutiće
- U činiju stavi majonez, pavlaku, limunov sok i narendanu koru limuna
- Dodaj so i biber
- Sve sastojke kremasto umuti
- Dodaj testeninu, šparglu i šunku
- Sve pažljivo izmešaj
PREPORUKE I SAVETI:
- Za ovu salatu izaberi testeninu po želji, ja sam koristila fuzile od povrća, u više su boja i jako su ukusne
- Zelena smrznuta špargla je zahvalna i jednostavno se priprema, možeš je naći u bolje snabdevenim supermarketima u delu „smrznuto povrće“, ali možeš da koristiš i šparglu u tegli
- Majonez može biti i postan, a kisela pavlaka sa manje masnoće
Komentari