Krompir salata sa kumato paradajzom, čerijem, rukolom i kaprom
Kada spremam komad mesa ili ribe na jednostavan način, samo začinjeno na gril tiganju ili kuvano na pari, ručak volim da „zakomplikujem“ interesantnim prilogom.
Šta je za mene zanimljiv prilog? Možda je pravo pitanje zašto je teško menjati navike, pa čak i kada su krajnje „bezbedne“ promene „na stolu“. Već napamet, bez gledanja znam ponudu obroka u školi moje ćerke jer malo toga se promenilo od kada sam ja išla u školu.
Zanimljiv prilog prkosi navikama i očekivanom.
Prilozima kojih se sećam, na koje sam navikla u detinjstvu, a koji su i dalje u ponudi u većini restorana nedostaje malo kreativnosti, maštovitosti, malo modernog doba, malo nečega ...
Ali nije to samo u vezi sa kuvanjem. Sve može da dobije drugačiji smisao ako smo otvoreni za promene i spremni da pružimo šansu nečemu drugačijem.
Na primer krompir salata. Šta može da se doda kuvanom krompiru da bi od njega nastala super krompir salata. Koji su to sastojci, koji začini, šta može da se unapredi i da bude drugačije. Šta se još osim crnog luka dobro slaže sa krompirom.
Često postavljam slična pitanja pre nego što uđem u “kuhinjski ring“ jer volim da pobeđujem... Naravno uvek možemo da se opiremo promeni i tako potrošimo mnogo energije, ali to ne preporučujem od srca!
SASTOJCI:
- Krompir, 500 g
- Rukola, 100 g
- Ljubičasti luk, 1 glavica
- Mini paradajz, 100 g
- Kumato paradajz, 3 komada
- Masline, 50 g
- Sirće, 2 kašike
- Kapar, 20 g
- Senf, 1 kašika
- Maslinovo ulje, 5 kašika
- Morska so
- Mleveni crni biber
PRIPREMA:
- Skuvaj krompir
- Kada se ohladi iseci krompir kako voliš
- Rukolu operi, prosuši i iseci listove
- Kumato paradajz i mini paradajz operi i iseci na sitnije komade
- Iseci luk na način koji želiš
- Očisti masline od koštica i iseci na polovine
- U veliku činiju stavi sve sastojke
- Posoli, pobiberi, zalij maslinovim uljem i sirćetom
- Dodaj kašiku senfa
- Sve dobro promešaj
- Ostavi pola sata da odstoji
PREPORUKE I SAVETI:
- Umesto kumato paradajza možeš da koristiš samo čeri ili običan paradajz
- U ovom receptu koristila sam kapar u soli, koji se inače se može naći u bolje snabdevenim radnjama. Postoji još konzervirani, u sirćetu ili slanoj vodi i može se razlikovati po veličini
- Za ovaj recept koristila sam dižonski senf, možeš da koristiš i neki drugi koji ti je dostupan
Komentari