Peršun

Peršun

Dobri stari peršun.

Začinska biljka sa kojom sam se u detinjstvu sudarala i bakinoj i u maminoj kuhinji. Ne sećam se nijedne supe, čorbice i krompir pirea bez ogromnih listova zelenog peršuna. Tada sam još razumela da je jako dobar za apetit. Kasnije sam saznala da ima mnogo magnezijuma, da je baš zdrav i još dosta „servisnih informacija“.

Meni kao „kuvarici“ je pažnju privukao kovrdžavi francuski peršun i u mojoj kuhinji je veoma zastupljen. Ja generalno umem da „pustim ruku“ kada je začinsko bilje u pitanju, pa pored uobičajene primene italijanskog peršuna u supama, čorbama, jelima od pirinča i krompira, jelima sa ribom i tatar bifteku.

Ja francuski peršun, koji je blažeg ukusa koristim i u raznoraznim salatama, prelivima, sendvičima i konačno za lepotu i izgled jela. Gajim ga u kući sa drugim začinskim biljkama jer sam u relaksiranoj fazi života, ali sada je dostupan i u lokalnim prodavnicama.

Molim vas da sveže seckani zeleni peršun, kovrdžavi ili sušeni uvrstite u vašu svakodnevnu pripremu hrane, jela će biti srećna, a vi zdravi!