Salata od ljubičastog kupusa sa narandžama i klementinama
Ima dana kada sam više disciplinovana, organizovana, kada sve ide baš po planu i onako kako sam zamislila. Ima i onih drugih...
Kao posledica ubrzanog životnog tempa, nesposobnosti da rešim neki problem ili zbog nemogućnosti da iz bilo kog razloga uredno vodim porodične obroke, ume da me obuzme faza „prejedanja“.
Naravno, sledi faza „pokajanja i frustracije“.
Generalno, trudim se da poštujem koncept koji podrazumeva da se većinu vremena „dobro držim“, ali koji ujedno uzima u obzir da sam samo ljudsko biće koje dozvoljava sebi da se nekada opusti.
Međutim kada posustanem i uđem u „destruktivnu fazu“ ulazim u period u kome u obrocima preovlađuju salate. Ali to onda ne mogu biti bilo kakve salate. Moraju da budu inspirativne.
Zbog toga sam ja u neprekidnoj potrazi za zanimljivim i interesantnim salatama jer sam protivnik ustaljenog viđenja istih.
Na tom putu pronašla sam izuzetne primere.
Ova salata je po meni oličenje maštovitosti, kreativnosti i hrabrosti.
KLEMENTINA se dobija ukrštanjem mandarine i pomorandže. Vrlo je slatka, ali može biti više ili manje aromatična. Jako je sočna, a semenke skoro i da nema. Osvežava salate sa piletinom, a izvrsna je i u voćnim salatama.
POMORANDŽA je najbolje citrusno voće. Njeno meso se lako vari i bogato je vitaminom C. Pomorandža sa tankom i glatkom korom je pogodna za ceđenje soka, a ona sa debljom i neravnijom korom za jelo.
KAKO ZNAŠ DA JE SVEŽA?
Svežina pomorandže se vidi kada se zaseče kora, jer tada treba da izađe sok.
SASTOJCI:
- Ljubičasti kupus, 400 g
- Morska so
- Klementine, 2 komada
- Narandže, 2 komada
- Orahovo ulje, 3 supene kašike
- Orasi, 50 g
- Balzamiko, 2 supene kašike
- Crni biber
PRIPREMA:
- Kupus izrendaj na rezance i stavi u činiju
- Dodaj so i snažno izgnječi rukama da postane mek i blag
- Posle 15 minuta isperi kupus hladnom vodom i pusti da se ocedi
- Narandže i klementine oljušti i skini belu kožicu
- Iseckaj voće i izvadi semenke ukoliko ih ima
- Pomešaj voće sa kupusom
- Za preliv umuti ulje, balzamiko, pa pobiberi i posoli po želji
- Prelij salatu i izmešaj
- Orahe iseci krupno i pospi preko
PREPORUKE I SAVETI:
- Za ovu salatu koristila sam gusti preliv na bazi balzamiko sirćeta sa sokom od pomorandže
- Ovaj preliv se pože naći u bolje snabdevenim supermarketima
- Umesto njega možeš da koristiš balzamiko sirće
- Umesto orahovog ulja možeš da koristiš i laneno ulje
- Količinu ulja i sirćeta za ovu salatu stavi po meri
- Salata je bogata vitaminom C
Komentari