Salata od povrća s hlebom ala Toskana

Salata od povrća s hlebom ala Toskana - glavna slika

U tridesetim, četdesetim i pedesetim godinama putovanje sa drugaricom ili više njih (ko ima sreće) na nekoliko dana prevazilazi zabavu, to je na neki način suštinska potreba.

Neophodan i preko potreban beg od svakodnevnih izazova, obaveza, briga, problema i rutine na koju smo voljno ili nevoljno pristali.

Ako je to put sa drugaricom iz detinjstva, sa kojom smo odrasli i porasli, koja je dugogodišnji svedok naših uspeha i poraza i naše životne borbe, onda je to i terapija.

Ako je to još put u Italiju onda ima i prizvuk romantike i devojačke radosti koja je vremenom zbog svakodnevnice opterećene svim i svačim iščezla, jer uloge koje igramo na dnevnom nivou su neretko teške i zahtevne.

CRVENI LUK je blaga i sočna vrsta luka koja je posebno ukusna sirova u salatama. Slaže se odlično i sa citrusnim voćem i ovčijim sirom.

A ukoliko je to još i put u čarobnu Toskanu, onda se javljaju savršene, istančane, živopisne i tople emocije koje daju veliku draž življenju. Jer takva je Toskana, puna lepote.

Ova salata obiluje mirisom maslinovog ulja, lepotom boja, raznovrsnim povrćem, ukusima i emocijama. Kao i život, jednostavna je i komplikovana istovremeno, šarena je, ukusna je i priziva Toskanu u sećanje.

ZELENE I CRNE MASLINKE daju salatama mediteransku notu bilo da su u sirćetu, ulju, sa belim lukom, punjene paprikom ili sardinama. Obično se posipaju preko salate. Koristi ih cele ili iseckane na kolutiće ili četvrtine.
ČUVANJE MASLINKI!
Maslinke koje preostanu najbolje čuvaj u njihovoj tečnosti, dobro zatvorene i na hladnom kako ne bi buđale.

Salata od povrća s hlebom ala Toskana

SASTOJCI:

  • Beli stari hleb, 200 g
  • Ljubičasti luk, 1/2 glavice
  • Paradajz, 2 komada
  • Celer
  • Krastavac, 1 komad
  • Bosiljak, 1/2 veze
  • Origano, sušeni
  • Maslinovo ulje, 5 sušenih kašika
  • Morska so
  • Crni mleveni biber
  • Vinsko blago crveno sirće, 2 supene kašike
Salata od povrća s hlebom ala Toskana

PRIPREMA:

  1. Hleb iseci i pokvasi sa malo vode
  2. Ostavi neko vreme, iscedi, sitno izdrobi i stavi u lepu činiju
  3. Luk, paradajz i krastavac iseci na kockice
  4. Celer očisti, operi i iseci na rezance
  5. Sve stavi u posudu sa hlebom
  6. Pospi bosiljkom i origanom
  7. Dodaj maslinovo ulje, posoli, pobiberi i sve pomešaj
  8. Poklopi salatu i stavi u frižider 1h
  9. Na kraju, pre služenja dodaj vinsko sirće i sve dobro promešaj