Salata od povrća s hlebom ala Toskana
U tridesetim, četdesetim i pedesetim godinama putovanje sa drugaricom ili više njih (ko ima sreće) na nekoliko dana prevazilazi zabavu, to je na neki način suštinska potreba.
Neophodan i preko potreban beg od svakodnevnih izazova, obaveza, briga, problema i rutine na koju smo voljno ili nevoljno pristali.
Ako je to put sa drugaricom iz detinjstva, sa kojom smo odrasli i porasli, koja je dugogodišnji svedok naših uspeha i poraza i naše životne borbe, onda je to i terapija.
Ako je to još put u Italiju onda ima i prizvuk romantike i devojačke radosti koja je vremenom zbog svakodnevnice opterećene svim i svačim iščezla, jer uloge koje igramo na dnevnom nivou su neretko teške i zahtevne.
CRVENI LUK je blaga i sočna vrsta luka koja je posebno ukusna sirova u salatama. Slaže se odlično i sa citrusnim voćem i ovčijim sirom.
A ukoliko je to još i put u čarobnu Toskanu, onda se javljaju savršene, istančane, živopisne i tople emocije koje daju veliku draž življenju. Jer takva je Toskana, puna lepote.
Ova salata obiluje mirisom maslinovog ulja, lepotom boja, raznovrsnim povrćem, ukusima i emocijama. Kao i život, jednostavna je i komplikovana istovremeno, šarena je, ukusna je i priziva Toskanu u sećanje.
ZELENE I CRNE MASLINKE daju salatama mediteransku notu bilo da su u sirćetu, ulju, sa belim lukom, punjene paprikom ili sardinama. Obično se posipaju preko salate. Koristi ih cele ili iseckane na kolutiće ili četvrtine.
ČUVANJE MASLINKI!
Maslinke koje preostanu najbolje čuvaj u njihovoj tečnosti, dobro zatvorene i na hladnom kako ne bi buđale.
SASTOJCI:
- Beli stari hleb, 200 g
- Ljubičasti luk, 1/2 glavice
- Paradajz, 2 komada
- Celer
- Krastavac, 1 komad
- Bosiljak, 1/2 veze
- Origano, sušeni
- Maslinovo ulje, 5 sušenih kašika
- Morska so
- Crni mleveni biber
- Vinsko blago crveno sirće, 2 supene kašike
PRIPREMA:
- Hleb iseci i pokvasi sa malo vode
- Ostavi neko vreme, iscedi, sitno izdrobi i stavi u lepu činiju
- Luk, paradajz i krastavac iseci na kockice
- Celer očisti, operi i iseci na rezance
- Sve stavi u posudu sa hlebom
- Pospi bosiljkom i origanom
- Dodaj maslinovo ulje, posoli, pobiberi i sve pomešaj
- Poklopi salatu i stavi u frižider 1h
- Na kraju, pre služenja dodaj vinsko sirće i sve dobro promešaj
Komentari