Savršeni džem od domaćih šljiva i urmi
U dvorištu naše kuće za odmor u jednom trenutku ambiciozno su posađena tri prelepa stabla takozvanog stubastog voća. Šljiva, jabuka i kruška.
Jabuka i kruška su se „predale“ u prve dve godine. Opstala je šljiva koja kada dođe vreme daje mnogo lepih i slatkih plodova. Ignorisali smo je nekoliko godina, ali ovog leta odlučili smo da je ispoštujemo i damo joj na značaju.
Napravili smo prvi put džem od šljiva. S obzirom da kod nas ništa nije baš uobičajeno i džem je dobio svoju neobičnu verziju.
Kada sam bila mlađa pravljenje slatkog, džema kao i zimnice asociralo me je na predugačak i preobiman proces koji se radi jednom godišnje i koji je namenjen gospođama sa velikim "kuhinjskim stažom".
Međutim sada razumem da je u pitanju bio samo mit.
Šljive su nezaobilazni izbor svake domaćice koja priprema zimnicu. Najčešće se koristi za pripremu marmelada i kolača. Treba je jesti i svežu jer sadrži vitamin C, vitamin B6, bakar, vitammin B2, vitamin B3, vitamin K, magnezijum, gvožđe, kalcijum i kalijum. Šljiva se smatra brendom našeg podneblja, posebno kada se pomene rakija šljivovica.
SASTOJCI:
- Šljiva, 1 kg
- Suve urme, 200 g
- Trščani šećer, 80 g
- Kesica vanilinog šećera, 20 g
- Rum, 0,02 l
PRIPREMA:
- Šljive očisti i podeli na polovine
- Pošećeri sa obe vrste šećera
- Ostavi da odstoje sat vremena
- U šerpi, loncu ili kotliću kuvaj na laganoj vatri sat i po vremena
- U toku kuvanja dodaj sušene urme prethodno očišćene od koštica
- U pripremljenu teglu ili posudu sipaj malo ruma i pripremljeni džem
Moja preporuka je da ovaj džem u debelom sloju staviš na integralni dvopek prethodno namazan maslacem i preko pospeš krupno sečeni orah, badem ili rendanu crnu čokoladu.
Komentari