Ćureća salata s radičem i šljivama

Ćureća salata s radičem i šljivama

Za 4 porcije salate potrebno je:

  • Lisičarke, 150 g
  • Crni luk, 3 manje glavice
  • Peršun, ½ veze
  • Ulje, 2 SK
  • Limunov sok, 1 SK
  • So
  • Mleveni crni biber
  • Dimljene ćureće grudi isečene na komade debljine 0.5 cm, 300 g
  • Radič, 2 manje glavice
  • Šljive, tvrde, kiselkaste, 200 g
  • Orasi, očišćeni 30 g

DRESING:

  • Kremasti sveži koziji sir, 100 g
  • Mleko, 3-4 SK 
  • Sirće, 1 SK
  • So
  • Mleveni crni biber

PRIPREMA:

  1. Pečurke obriši kuhinjskim papirom i iseckaj
  2. Oljušti luk, preseci napola i iseci na tanke rezance
  3. Peršun operi, prosuši i sitno iseckaj
  4. Zagrej u tiganju ulje i prodinstaj luk
  5. Dodaj lisičarke i zajedno dinstaj tri minute uz neprekidno mešanje
  6. Dodaj peršun, limunov sok, so i biber, promešaj i skini sa šporeta
  7. Ćuretinu iseci na rezance širine 3 cm i pomešaj sa pečurkama
  8. Radič očisti, operi, prosuši i iseci na rezance širine 2 cm
  9. Iseckane listove složi na tanjir i preko njih sipaj ćuretinu sa pečurkama
  10. Šljive operi, preseci napola i izvadi koštice
  11. Iseci ih na kriške i poslali na salatu
  12. Za dresing pomešaj koziji sir, mleko, sirće, so i biber, pa sve umuti da bude kremasto
  13. Dresingom prelij salatu, garniraj orasima i serviraj uz topao francuski hleb

KAKO SE ČISTE LISIČARKE

Pečurke nemoj da pereš već ih pažljivo obriši komadom suvog kuhinjskog papira
Drške pečurki skrati oštrim nožem i odseci oštećene delove.

NAPOMENA: 

Ukoliko salatu praviš van sezone šljiva, umesto njih možeš da upotrebiš kiselkaste kajsije, jabuke ili tvrde kruške