Ćureća salata s radičem i šljivama
Za 4 porcije salate potrebno je:
- Lisičarke, 150 g
- Crni luk, 3 manje glavice
- Peršun, ½ veze
- Ulje, 2 SK
- Limunov sok, 1 SK
- So
- Mleveni crni biber
- Dimljene ćureće grudi isečene na komade debljine 0.5 cm, 300 g
- Radič, 2 manje glavice
- Šljive, tvrde, kiselkaste, 200 g
- Orasi, očišćeni 30 g
DRESING:
- Kremasti sveži koziji sir, 100 g
- Mleko, 3-4 SK
- Sirće, 1 SK
- So
- Mleveni crni biber
PRIPREMA:
- Pečurke obriši kuhinjskim papirom i iseckaj
- Oljušti luk, preseci napola i iseci na tanke rezance
- Peršun operi, prosuši i sitno iseckaj
- Zagrej u tiganju ulje i prodinstaj luk
- Dodaj lisičarke i zajedno dinstaj tri minute uz neprekidno mešanje
- Dodaj peršun, limunov sok, so i biber, promešaj i skini sa šporeta
- Ćuretinu iseci na rezance širine 3 cm i pomešaj sa pečurkama
- Radič očisti, operi, prosuši i iseci na rezance širine 2 cm
- Iseckane listove složi na tanjir i preko njih sipaj ćuretinu sa pečurkama
- Šljive operi, preseci napola i izvadi koštice
- Iseci ih na kriške i poslali na salatu
- Za dresing pomešaj koziji sir, mleko, sirće, so i biber, pa sve umuti da bude kremasto
- Dresingom prelij salatu, garniraj orasima i serviraj uz topao francuski hleb
KAKO SE ČISTE LISIČARKE
Pečurke nemoj da pereš već ih pažljivo obriši komadom suvog kuhinjskog papira
Drške pečurki skrati oštrim nožem i odseci oštećene delove.
NAPOMENA:
Ukoliko salatu praviš van sezone šljiva, umesto njih možeš da upotrebiš kiselkaste kajsije, jabuke ili tvrde kruške
Komentari