Tatar biftek

Tatar biftek

Priča koja prati ovo jelo od živog junećeg ili konjskog mesa je veoma interesantna i manje više svima dobro poznata. Navodno, naziv je dobio po Tatarima koji su šnicle stavljali pod sedlo i na njima jahali dva dana posle čega je meso dobijalo formu idealnu za mazanje na hleb. Postoje dokazi koji opovrgavaju ovaj mit, ali da ne kvarim, jer sama priča o konjanicima i sedlu koja se zadržala je značajan i važan deo doživljaja ovog jela.

Naziv jela je takođe predmet rasprave, međutim naziv Tatar biftek bez „r“ ustalio se i postao uobičajen u zemljama Istočne Evrope.

Tatar biftek

Kod mene je izazvala želju da istražim ovo jelo kao i da shvatim zašto nešto intrigantno, čak pomalo i neprivlačno izgledom uživa takav status.

Najvažniji i glavni sastojak je sveži to jest najbolji i najkvalitetniji komad junećeg mesa. Izbor začina i njihovo doziranje su proizvod ličnog ukusa, zbog čega i postoji mnogo verzija ovog jela. Neki recepti sugerišu više, a neki manje sastojaka.

Biftek pripremljen na ovaj način se servira tako što se maže na prepečeni hleb ili dvopek namazan puterom, a cela „procedura“ konzumiranja daje mu dodatnu vrednost.

Glavni razlog koji izaziva nelagodu i zbog čega nije češće prisutan ima veze sa činjenicom da se pravi od živog mesa, ali svedok sam da je svako ko se usudio i bez predrasuda probao sveže usitnjeno meso sa dodatkom različitih začina bio iskreno oduševljen.

Postupak pripreme je jednostavan i ne zahteva nikakvu posebnu veštinu, а vreme pripreme je oko 15 minuta.

Kontroverzan. Onaj koji izaziva oprečna mišljenja.

SASTOJCI:

  • Juneći biftek 300 g
  • Biber
  • So
  • Jaje, jedno žumance
  • Senf, 1 kašika
  • Kečap, 1 kašika
  • Vorčester, 1 kašika
  • Konjak, jedna kašika
  • Kiseli krastavci, 4 srednje veličine
  • Ljubičasti luk, 1 srednje veličine

PRIPREMA:

  1. Meso očisti od žilica
  2. U procesoru meso kratko obradi u više kratkih poteza vodeći računa da se ne pretvori u kašu, paštetu
  3. Stavi meso u činiju
  4. Ostale sastojke koji se seckaju takođe obradi u procesoru na isti način i dodaj mesu
  5. Stavi začine i žumance
Tatar biftek