Tatar biftek
Priča koja prati ovo jelo od živog junećeg ili konjskog mesa je veoma interesantna i manje više svima dobro poznata. Navodno, naziv je dobio po Tatarima koji su šnicle stavljali pod sedlo i na njima jahali dva dana posle čega je meso dobijalo formu idealnu za mazanje na hleb. Postoje dokazi koji opovrgavaju ovaj mit, ali da ne kvarim, jer sama priča o konjanicima i sedlu koja se zadržala je značajan i važan deo doživljaja ovog jela.
Naziv jela je takođe predmet rasprave, međutim naziv Tatar biftek bez „r“ ustalio se i postao uobičajen u zemljama Istočne Evrope.
Kod mene je izazvala želju da istražim ovo jelo kao i da shvatim zašto nešto intrigantno, čak pomalo i neprivlačno izgledom uživa takav status.
Najvažniji i glavni sastojak je sveži to jest najbolji i najkvalitetniji komad junećeg mesa. Izbor začina i njihovo doziranje su proizvod ličnog ukusa, zbog čega i postoji mnogo verzija ovog jela. Neki recepti sugerišu više, a neki manje sastojaka.
Biftek pripremljen na ovaj način se servira tako što se maže na prepečeni hleb ili dvopek namazan puterom, a cela „procedura“ konzumiranja daje mu dodatnu vrednost.
Glavni razlog koji izaziva nelagodu i zbog čega nije češće prisutan ima veze sa činjenicom da se pravi od živog mesa, ali svedok sam da je svako ko se usudio i bez predrasuda probao sveže usitnjeno meso sa dodatkom različitih začina bio iskreno oduševljen.
Postupak pripreme je jednostavan i ne zahteva nikakvu posebnu veštinu, а vreme pripreme je oko 15 minuta.
Kontroverzan. Onaj koji izaziva oprečna mišljenja.
SASTOJCI:
- Juneći biftek 300 g
- Biber
- So
- Jaje, jedno žumance
- Senf, 1 kašika
- Kečap, 1 kašika
- Vorčester, 1 kašika
- Konjak, jedna kašika
- Kiseli krastavci, 4 srednje veličine
- Ljubičasti luk, 1 srednje veličine
PRIPREMA:
- Meso očisti od žilica
- U procesoru meso kratko obradi u više kratkih poteza vodeći računa da se ne pretvori u kašu, paštetu
- Stavi meso u činiju
- Ostale sastojke koji se seckaju takođe obradi u procesoru na isti način i dodaj mesu
- Stavi začine i žumance
Komentari