Salata sa biftekom, kikirikijem i soja sosom
Salate sa mesom su jedan od omiljenih obroka u mojoj porodici i to naravno najviše onim članovima koji sebe zovu „mesožderima“.
Marinirano meso, pečeno u tiganju, na roštilju ili dinstano meso, pokazalo se kao jako dobar sastojak u mnogim salatama.
Salata sa krtim junećim, goveđim mesom, piletinom ili ćuretinom su veoma ukusne, jednostavne za pripremu i lagane za stomak što je još jedan razlog zbog čega su često prisutne u mojoj kuhinji.
Takođe, one su i izuzetno praktične jer osnovni sastojak salata sa mesom može da bude već spremljeno meso od prethodnog dana, hladno pečenje ili bareno i kuvano meso iz supe.
Ja imam svoju mesaru od poverenja gde uvek dobijem i dodatni savet o tome koji komad je najbolji za ono što imam na umu da pripremim.
Trudim se da ravnomerno upotrebljavam sve vrste mesa, svesna specifičnosti i prednosti svake od njih jer svaka vrsta mesa ima nešto po čemu je posebno i u skladu sa tim namenu i svrhu.
Ćureće meso za salatu je zbog krtosti najbolje seći na rezance i ispržiti. Blagog je ukusa i dobro za mariniranje. Piletina je na primer dobar sastojak hladnim salatama.
Generalno, meso za salatu treba da bude što krtije ili prošarano sa malo masnoće jer ga ona može učiniti sočnim i pojačati mu aromu.
Kombinacija za salate sa mesom ima bezbroj i predstavljaju atraktivan predlog za obrok iz mnogo razloga.
Mogu se poneti na posao, biti užina ili ručak, lagana večera i uskočiti u pomoć kada god zatreba.
MESO sadrži vredne belančevine koje su vrlo važne za građenje telesnih ćelija. Sadrže pored toga vitamine A i D, vitamine grupe B kao i neophodne minerale.
BIFTEK kao i drugo tamnije meso (govedina) je izrazito bogato gvožđem.
SASTOJCI:
- Biftek, 300 g
- Sveži koren đumbira, jedan komadić
- Suncokretovo ulje, 4 supene kašike
- Soja sos, 2 supene kašike
- Sok od limete, 3 supene kašike
- Đumbir u prahu, pola kafane kašičice
- Neslani kikiriki, 50 g
- Crveni luk, 2 glavice
- Mladi luk, 2 komada
- Morska so
- Krastavac, jedna polovina
- Crvena paprika, 1 komad
- Listovi mente 1 šaka (za garniranje)
PRIPREMA:
- Meso iseci na sasvim tanke rezance dužine 3-4 cm
- Koren đumbira oguli i sitno iseckaj
- U dubljem tiganju ili voku zagrej ulje, pa na jakoj vatri isprži meso, dok saft ne prestane da izlazi
- U činiji pomešaj soja sos, sok od limete, đumbir u prahu i koren đumbira prethodno sitno iseckan
- Prelij meso
- U tiganju blago proprži kikiriki bez ulja pa ga dodaj mesu
- Oljušti luk, preseci na polovine i iseckaj na tanke rezance
- Luk dodaj mesu i sve malo posoli
- Mladi luk operi i iseci ukoso na kolutove
- Papriku sitno iseckaj
- Krastavac iseci na kolutove
- Salatu sa biftekom sipaj na tanjir i pospi mladim lukom I paprikom
- Garniraj salatu seckanim krastavcem i listovima mente
PREPORUKE:
- Uz salatu možeš da serviraš na primer basmati pirinač ili beli hleb
Komentari