Fokača sa maslinama i ruzmarinom
Masline i maslinovo ulje, sušeni paradajz, čeri i začinsko bilje su moje omiljene „mediteranske sitnice“ i sastojci koji doprinose i utiču da hrana koju pripremam dobije divnu notu Mediterana i bude zdravija, ukusnija.
A fokača je moj omiljeni hleb koji je spojio moje dve velike ljubavi, masline i testo. Testo od brašna, vode, ulja i kvasca je „inspirativna smesa“ koju pamtim od detinjstva i koja ima snagu da najlepše isečke prošlih i bezbrižnih vremena „donese“ u kuću. To smatram veoma važnim i uvek kada pravim testo, to radim sa velikim uživanjem, a to znači da je u kući prisutna sreća.
Maslinovo ulje
Različitog je ukusa u zavisnosti od sorte i porekla, može da se zagreva do 220 stepeni. Sorte visokog kvaliteta isključivo se koriste za salate i hladna jela, dok se sorte srednjeg kvaliteta koriste za prženje i zagrevanje.
Ruzmarin
Sa svojom jakom eteričnom aromom ruzmarin je posebno omiljen u mediteranskoj kuhinji.
Sušeni paradajz se može nabaviti slan i vakumiran ili sa zeleni u ulju. Bez ulja sušeni paradajz može biti veoma slan zbog čega ga pre upotrebe treba u vodi ili jelu manje posoliti. Fino usitnjen sušeni paradajz je odličan začin u salatama sa pirinčem, testeninama i mesom.
Šta fokaču razlikuje od drugih vrsta hleba i zašto je najomiljeniji hleb mnogima?
Spoljašnji izgled fokače čini korica, braon zlatne boje, sa bogato utisnutim žigom u obliku masline, čeri paradajza, belog luka ili ruzmarina.
Unutrašnjost je mekana i sočna, a priprema je inspirativna, kreativna i jednostavna.
SASTOJCI:
- Brašno, 660 g
- So, jedna kašičica
- Maslinovo ulje, 150 ml
- Masline, zelene, bez koštice, 200 g
- Ruzmarin, pola kašičice
- Suvi kvasac, 8 g
- Beli luk, 1 čen
PRIPREMA:
- U dubljoj posudi pomešaj brašno, so i kvasac
- Dodaj maslinovo ulje i 300 ml tople vode
- Sve dobro promešaj i zatim prenesi na radnu površinu
- Umesi meko testo
- Stavi testo u posudu prethodno premazanu maslinovim uljem i prekri je folijom
- Ostavi sa strane da testo naraste
- Prebaci testo u pleh premazan maslinovim uljem
- Prstima napravi udubljenja, izbuši rupe na površini testa i premaži ga maslinovim uljem
- Ostavi testo da još jednom naraste
- Samelji beli luk u pastu zajedno sa malo soli i pomešaj sa ruzmarinom i 50 ml maslinovog ulja
- Ostavi sa strane
- Zagrej rernu na 220 stepeni
- Složi masline prethodno isečene na kolutiće, na testo i utisni ih prstima lagano
- Namaži fokaču sa aromatičnim napravljenim maslinovim uljem i peci oko 30 minuta
Komentari