Fokača sa maslinama i ruzmarinom

Fokača sa maslinama i ruzmarinom

Masline i maslinovo ulje, sušeni paradajz, čeri i začinsko bilje su moje omiljene „mediteranske sitnice“ i sastojci koji doprinose i utiču da hrana koju pripremam dobije divnu notu Mediterana i bude zdravija, ukusnija.

Fokača sa maslinama i ruzmarinom

A fokača je moj omiljeni hleb koji je spojio moje dve velike ljubavi, masline i testo. Testo od brašna, vode, ulja i kvasca je „inspirativna smesa“ koju pamtim od detinjstva i koja ima snagu da najlepše isečke prošlih i bezbrižnih vremena „donese“ u kuću. To smatram veoma važnim i uvek kada pravim testo, to radim sa velikim uživanjem, a to znači da je u kući prisutna sreća.

Maslinovo ulje
Različitog je ukusa u zavisnosti od sorte i porekla, može da se zagreva do 220 stepeni. Sorte visokog kvaliteta isključivo se koriste za salate i hladna jela, dok se sorte srednjeg kvaliteta koriste za prženje i zagrevanje.

Ruzmarin
Sa svojom jakom eteričnom aromom ruzmarin je posebno omiljen u mediteranskoj kuhinji.

Sušeni paradajz se može nabaviti slan i vakumiran ili sa zeleni u ulju. Bez ulja sušeni paradajz može biti veoma slan zbog čega ga pre upotrebe treba u vodi ili jelu manje posoliti. Fino usitnjen sušeni paradajz je odličan začin u salatama sa pirinčem, testeninama i mesom.

Šta fokaču razlikuje od drugih vrsta hleba i zašto je najomiljeniji hleb mnogima?

Spoljašnji izgled fokače čini korica, braon zlatne boje, sa bogato utisnutim žigom u obliku masline, čeri paradajza, belog luka ili ruzmarina.

Unutrašnjost je mekana i sočna, a priprema je inspirativna, kreativna i jednostavna.

Fokača sa maslinama i ruzmarinom

SASTOJCI:

  • Brašno, 660 g
  • So, jedna kašičica
  • Maslinovo ulje, 150 ml
  • Masline, zelene, bez koštice, 200 g
  • Ruzmarin, pola kašičice
  • Suvi kvasac, 8 g
  • Beli luk, 1 čen

PRIPREMA:

  1. U dubljoj posudi pomešaj brašno, so i kvasac
  2. Dodaj maslinovo ulje i 300 ml tople vode
  3. Sve dobro promešaj i zatim prenesi na radnu površinu
  4. Umesi meko testo
  5. Stavi testo u posudu prethodno premazanu maslinovim uljem i prekri je folijom
  6. Ostavi sa strane da testo naraste
  7. Prebaci testo u pleh premazan maslinovim uljem
  8. Prstima napravi udubljenja, izbuši rupe na površini testa i premaži ga maslinovim uljem
  9. Ostavi testo da još jednom naraste
  10. Samelji beli luk u pastu zajedno sa malo soli i pomešaj sa ruzmarinom i 50 ml maslinovog ulja
  11. Ostavi sa strane
  12. Zagrej rernu na 220 stepeni
  13. Složi masline prethodno isečene na kolutiće, na testo i utisni ih prstima lagano
  14. Namaži fokaču sa aromatičnim napravljenim maslinovim uljem i peci oko 30 minuta
Fokača sa maslinama i ruzmarinom