Začinsko bilje

Začinsko bilje

ZAČINSKO BILJE ZA BOLJU AROMU

Šaka sitno seckanog peršuna ili seckanog vlašca, 2-3 grančice timijana ili nekoliko listova nane mogu salatama da daju posebnu draž, da istaknu njihovu aromu i ulepšaju vizuelni doživljaj. Iz pomenutih razloga jako je važno da začinsko bilje uvrstiš u svoju kuhinju. Možeš da ga kupiš ili u saksijama za cveće. Ako nemaš pri ruci sveže bilje u pripremi hrane možeš da koristiš sušeno ili zaleđeno. Ako je to tvoj izbor, ne zaboravi da sušeno začinsko bilje najbolje zadržava svoju aromu u tamnim, dobro zatvorenim posudama kao i da ga ne bi trebalo držati duže od godinu dana.

NAJČEŠĆE KORIŠĆENO ZAČINSKO BILJE

Peršun bilo da je u pitanju ravnog lista ili kovrdžav, jači ili blaži apsolutno je neizostavan u kulinarstvu. Pored toga što je ukusan veoma je i zdrav. Otvara apetit, poboljšava krvnu sliku, dobar je kod reume i raznih infekcija. Prednost mu je što je dostupan u bilo koje doba godine.

Bosiljak je letnja biljka. Istovremeno je i blag i ljutkast. Izuzetan je u kombinaciji sa zrelim paradajzom i drugim mekim povrćem. Isečen na tanke rezance bosiljak je savršen začin u salatama sa ribom, plodovima mora, junetinom i mediteranskim salatama sa testeninama i pirinčem.

Vlašac je jedan od najfinijih začina. Svež vlašac nikada ne bi trebalo kuvati sa ostalim sastojcima, već ga treba dodati na samom kraju pripreme. U tom slučaju ga treba oprati i oštrim nožem iseći na sitne kolutiće. Vlašac je najbolje kombinovati sa peršunom, mirođijom i divljim začinski biljem.

Menta nije ukusna samo kada se kuva kao čaj, već je izuzetna i u salatama, a najbolji dokaz za to su salate s orijenta. Sveža menta se jako dobro slaže sa peršunom i belim lukom, a dobra je i u vinegretima. Razne vrste mente se mogu pronaći u skoro svakoj većoj prodavnici. Vrlo aromatična, suva menta može se pronaći pod nazivom nana.

Majoran karakterišu sveža i pikantna aroma, a za to su zaslužna eterična ulja i blaga gorčina ove mediteranske biljke. Osušeni majoran ima još izraženiji i lepši ukus. Materije koje sadrži deluju umirujuće na nerve, snižavaju nivo holesterola i poboljšavaju probavu. Sveži majoran ne bi trebalo kuvati sa ostalim sastojcima, već ga treba sipati u jelo neposredno pre serviranja. On je posebno ukusan u mediteranskim salatama sa tamnim mesom i tamno zelenim povrćem.