Salata od krompira i cvekle
Ovo je još jedna fenomenalna verzija krompir salate. Spajanje krompira sa cveklom čini je veoma inovativnom i inspirativnom. Cvekla je pojačava i boji.
Salata od krompira sa cveklom zahteva duži period pripreme ukoliko cveklu pripremaš sama. Naravno možeš da upotrebiš i gotovu cveklu iz tegle.
SASTOJCI:
- Cvekla, 600 g
- Krompir, tvrđa sorta, 400 g
- Mladi crni luk, 2 komada
- Paradajz, 2 komada
- Beli luk, 2 čena
- Peršun, ½ veze
- List korijandera
- Crne masline, 100 g
VINEGRET:
- Belo vinsko sirće
- Maslinovo ulje
- So
- Mleveni crni biber
PRIPREMA:
- Cveklu operi, stavi u lonac, prelij vodom i kuvaj 1-1 ½ sat to jest dok ne omekša
- Ostavi sa strane 4 supene kašike vode, a ostalo prospi
- Cveklu isperi hladnom vodom i ostavi da se ohladi
- Krompir operi. Kuvaj 20-30 minuta. Najbolje je da sa kuvanjem počneš 30 minuta pre nego što se skuva cvekla
- Prelij hladnom vodom i ostavi da se ohladi
- Obe vrste povrća oljušti, preseci na pola i iseci na kolutove debljine oko 0.5 cm
- Odvojeno sipaj u dve činije
- Mladi crni luk očisti, operi i iseci na kolutove
- Paradajz prelij vrućom vodom i oljušti
- Prepolovi paradajz, izvadi semenke i iseci na kockice
- Mlad crni luk i paradajz pomešaj sa cveklom
- Čenove belog luka oljušti i sitno iseci. Peršun i korijander operi i prosuši. Listove sitno iseci. Beli luk, začinsko bilje i vodu u kojoj se kuvala cvekla pomešaj sa smesom
- U činiji žicom umuti vinegret od belog vinskog sirćeta, maslinovog ulja, ½ KK soli i prstohvat crnog bibera. Dve trećine vinegreta sipaj u cveklu, preostalu trećinu u krompir
- Obe salate pokrij pa ostavi da odstoje ½ sata u frižideru. Zatim ih posoli, pobiberi i prema ukusu dodaj još sirćeta. Salatu od cvekle sipaj na sredinu velike tacne i okolo rasporedi salatu od krompira
- Garniraj maslinkama i serviraj
Komentari