Salata od krompira i cvekle

Salata od krompira i cvekle

Ovo je još jedna fenomenalna verzija krompir salate. Spajanje krompira sa cveklom čini je veoma inovativnom i inspirativnom. Cvekla je pojačava i boji.

Salata od krompira sa cveklom zahteva duži period pripreme ukoliko cveklu pripremaš sama. Naravno možeš da upotrebiš i gotovu cveklu iz tegle. 

SASTOJCI:

  • Cvekla, 600 g
  • Krompir, tvrđa sorta, 400 g
  • Mladi crni luk, 2 komada
  • Paradajz, 2 komada
  • Beli luk, 2 čena
  • Peršun, ½ veze
  • List korijandera
  • Crne masline, 100 g
Salata od krompira i cvekle

VINEGRET:

  • Belo vinsko sirće
  • Maslinovo ulje
  • So
  • Mleveni crni biber
Salata od krompira i cvekle

PRIPREMA:

  1. Cveklu operi, stavi u lonac, prelij vodom i kuvaj 1-1 ½ sat to jest dok ne omekša
  2. Ostavi sa strane 4 supene kašike vode, a ostalo prospi
  3. Cveklu isperi hladnom vodom i ostavi da se ohladi
  4. Krompir operi. Kuvaj 20-30 minuta. Najbolje je da sa kuvanjem počneš 30 minuta pre nego što se skuva cvekla
  5. Prelij hladnom vodom i ostavi da se ohladi
  6. Obe vrste povrća oljušti, preseci na pola i iseci na kolutove debljine oko 0.5 cm
  7. Odvojeno sipaj u dve činije
  8. Mladi crni luk očisti, operi i iseci na kolutove
  9. Paradajz prelij vrućom vodom i oljušti
  10. Prepolovi paradajz, izvadi semenke i iseci na kockice
  11. Mlad crni luk i paradajz pomešaj sa cveklom
  12. Čenove belog luka oljušti i sitno iseci. Peršun i korijander operi i prosuši. Listove sitno iseci. Beli luk, začinsko bilje i vodu u kojoj se kuvala cvekla pomešaj sa smesom
  13. U činiji žicom umuti vinegret od belog vinskog sirćeta, maslinovog ulja, ½ KK soli i prstohvat crnog bibera. Dve trećine vinegreta sipaj u cveklu, preostalu trećinu u krompir
  14. Obe salate pokrij pa ostavi da odstoje ½ sata u frižideru. Zatim ih posoli, pobiberi i prema ukusu dodaj još sirćeta. Salatu od cvekle sipaj na sredinu velike tacne i okolo rasporedi salatu od krompira
  15. Garniraj maslinkama i serviraj
Salata od krompira i cvekle