Najpoznatiji kremasti sosovi za salate

Najpoznatiji kremasti sosovi za salate

Uz salate sa krompirom i testeninama odlično se uklapaju kremasti sosovi. Ako se razblaže sa malo jogurta ili mleka mogu odlično da idu uz lisnate salate i salate od povrća. Po pravilu njihova osnova su žumance i ulje. Jaja bi trebalo da budu što svežija, a ulje neutralno npr. (suncokretovo ulje ili od uljane repice) ili intenzivno (maslinovo ulje, orahovo ulje)

Ajoli, remulada, thousand Islanda dresing, gribishe sos ili rokfor dresing sve su to vrste kremastih sosova koji će dati poseban ukus različitim salatama. Svaki od njih ima svoju posebnu namenu zbog čega je dobro da se detaljnije upoznaš sa njihovim sadržajem i načinom pripreme. Iako njihovi nazivi mogu da budu pomalo zbunjujući i konfuzni, jednom kada naučiš kako se pripremaju i uz koju salatu najbolje idu, moći ćeš svakoj da daš dodatnu vrednost. Njihova priprema ne zahteva puno vremena i sastojaka, a sam proces pripreme nije komplikovan. 

SOS OD BELOG LUKA (AJOLI)

Ajoli sos to jest sos od belog luka najbolje ide uz salate sa krompirom, mesom i ribom.

SASTOJCI:

  • Beli hleb bez korice, 1 kriška
  • Mleko, 2 SK
  • Beli luk, 4 čena
  • Žumance, 2 sveža 
  • Maslinovo ulje, 250 ml
  • Limunov sok, 1 SK
  • Crni biber
  • Jogurt, 100-150 ml

PRIPREMA:

  1. Hleb izmrvi, prelij sa mlekom i ostavi da malo odstoji
  2. Beli luk oljušti, krupno iseci i stavi s hlebom i ¼ KK soli u činijice sa ručkom
  3. Izgnječi kako bi se napravila fina pasta
  4. Pastu od belog luka i žumanaca sipaj sa dve supene kašike ulja u činiju i promešaj mikserom
  5. Prvo dodaj limunov sok, a zatim još 2 SK ulja i umuti
  6. Polako dospi ostatak ulja uz stalno mućenje
  7. Posoli i pobiberi
  8. Po želji dodaj jogurt i umuti

REMULADA

REMULADA je još jedan veoma popularan kremasti sos koji najbolje ide uz lisnate salate zatim salate sa jajima, krompirom, barenim junetinom i govedinom.

SASTOJCI:

  • Žumance, 2 sveža
  • Senf, 2 KK
  • Limunov sok, 1 SK
  • So
  • Biber
  • Suncokretovo ulje, 250 ml
  • Kornišoni, 3 komada
  • Kapar iz konzerve, 1 SK
  • Estragon, 2 grančice
  • Peršun, 4 grančice
  • Pašteta od sardina, ¼ KK 
  • Tečnost od krastavčića 1-2 SK

PRIPREMA:

  1. U odgovarajuću činiju sipaj žumanca, senf, limunov sok, so i biber i dobro umuti
  2. Uz stalno mešanje sipaj ulje u tankom mlazu
  3. Muti dok se ne napravi kremasti majonez
  4. Krastavčiće i kapar ocedi i iseci na kockice
  5. Začinsko bilje operi i prosuši. Skini listove i sitno iseckaj
  6. Pomešaj krastavčiće, kapar, bilje i riblju paštetu s majonezom
  7. Posoli i pobiberi
  8. Eventualno dodaj 1-2 kašike tečnosti od krastavčića

THOUSAND ISLANDS DRESING

Ovaj interesantan kremasti sos najbolje ide uz lisnate salate i salate od povrća, kao i uz salate sa krompirom i ribom.

SASTOJCI:

  • Žumance, 2 sveža
  • Senf, 1 KK
  • So
  • Crni biber
  • Limunov sok, 2 SK ili
  • Limetin sok 1 SK
  • Suncokretovo ulje, 250 ml
  • Slatka crvena paprika ½
  • Tabasko sos, 2-3 kapi
  • Kisela paprika, mala, 1 komad
  • Slatka aleva paprika, 1 KK
  • Ulupana pavlaka 4 SK

PRIPREMA

  1. U činiju sipaj žumanca, senf, so, biber i umuti mikserom. Dodaj limunov ili limetin sok
  2. Uz stalno mešanje dodaj ulje, prvo pomalo, a zatim u tankom mlazu
  3. Muti dok ne bude kremasto
  4. Papriku preseci na pola, operi, osuši i iseckaj na kockice
  5. Kiseli papriku takođe osuši, ukoliko je potrebno očisti i iseci na kockice
  6. U majonez umuti kockice paprike, tabasko sos i alevu papriku
  7. Posoli i pobiberi
  8. Na kraju umešaj pavlaku

GRIBICHE SOS

Ovaj sos je idealan za lisnate salate, salate od sirovog povrća, krompira i salate sa hladnim mesom

SASTOJCI:

  • Kuvana jaja, 3 komada
  • Dižonski senf, 1KK
  • So
  • Biber
  • Limunov sok, 2 SK
  • Sirće sa začinski biljem, 1 SK
  • Suncokretovo ulje, 100 ml
  • Zreli paradajz, 1 manji
  • Vlašac, 1 veza

PRIPREMA

  1. Jaja oljušti i izvadi cela žumanca iz belanaca. Belanca sitno iseckaj, žumanca ispasiraj kroz cediljku u jednu činiju
  2. Dodaj senf, so, biber, sirće, limunov sok i sve dobro promešaj
  3. Uz mešanje sipaj ulje dok se ne napravi kremast i gust sos
  4. Posoli i pobiberi
  5. Paradajz operi, preseci na pola, ukloni semenke, sok i ostatke peteljke
  6. Meso paradajza iseckaj na kockice. Vlašac operi i iseckaj na kolutiće
  7. Belance, paradajz i vlašac umešaj u sos

ROKFOR DRESING

Dobar je uz lisnate i salate od povrća.

SASTOJCI:

  • Rokfor ili gorgonzola, 40 g
  • Masnija pavlaka, 100 g
  • Belo vinsko sirće, 1-2 SK
  • Sok od pomorandže, 3 SK
  • Orahovo ulje, 2 SK
  • So
  • Crni biber
  • Šećer, 1 prstohvat
  • Krupno seckani orasi, 40 g

PRIPREMA:

  1. Sir iseci na kocke i dobro izgnječi viljuškom
  2. Sipaj pavlaku i gnječi sa sirom da se napravi kompaktan krem
  3. Dodaj sirće, sok od pomorandže i orahovo ulje i sve dobro promešaj
  4. Posoli, pobiberi i pošećeri, a po želji ubaci seckane orahe