Bakina kajgana sa crvenom mesnatom paprikom i mladim lukom
Kada smo bili deca veliki deo letnjih raspusta provodili smo u selu kod bake i deke. Minimum dve nedelje.
Baka i deka su nas obožavali! Kao jedan od glavnih pokazatelja te ljubavi bila je hrana koju su nam pripremali dok je kod njih trajao „pansion“.
Kada bismo iz velikog grada došli kod njih prvo bi nas pogledom od glave do pete premerili i obavezno konstatovali da smo premršavi i da moraju da nas poprave.
Za baku to je značilo dve nedelje neumornog spremanja tri glavna obroka i dve užine.
MLADI LUK možeš da nađeš tokom cele godine u prodavnicama. Beli koren luka i njegovi svetlozeleni listovi se koriste i za spremanje salata. Izrazito je blag i isečen najčešće na kolutiće daje salatama finu i prijatnu ljutinu.
Prema bakinom shvatanju hranjivi doručak za nas trebalo je da izgleda minimum ovako:
SASTOJCI:
- Jaja „ubrana“ tog jutra, 5, 6 komada
- Sveža ogromna crvena/zelena paprika, 2 komada
- Mladi luka iz naše bašte, 1 veza
- Mast, 1 kašika
- Malo soli
- Za salatu paradajz i sir
- Hleb umešen tog jutra
PRIPREMA:
- Na malo masti proprži prethodno isečen mladi luk i papriku
- Umuti jaja i posoli ih
- Luk i papriku prelij jajima i izmešaj 2,3 minute
Mi smo se sa raspusta vraćali „popravljeni“ i rumeni.
Ovo su ukusi mog detinjstva i ja tridesetak godina kasnije spremam ovaj obrok svojoj porodici u originalnoj ili malo izmenjenoj verziji sa osmehom.
Komentari