Tostirani hleb sa lososom, ljubičastim lukom i rukolom
Proizvod koji ima status "riblji delikates" i koji je kod mene ušao na mala vrata, a postao neizostavan i ostao neprikosnoven član svakodnevne ishrane moje porodice je dimljeni losos.
I sada mi je neverovatno da samo 100 grama ove divne ribe može da napravi bukvalno jednu tonu zadovoljstva i uživanja. Bez obzira na način upotrebe i pripreme dimljeni losos u veoma maloj količini može životu da da novi smisao. Dva glavna načina pripreme koja primenjujem su salata od dimljenog lososa i sendviči sa dimljenim lososom.
Nikada neću zaboraviti doručak u jednom slatkom, prefinjenom, gradskom hotelu u centru Ljubljane gde nas je ujutru na stolu pored standardne ponude za doručak na bazi švedskog stola dočekao i oval prepun fileta dimljenog lososa, puna činija limuna, i posuda sa maslacem.
Mi u to vreme veoma mladi i zaljubljeni umesto planirane šetnje pored Ljubljanice od ranog jutra, ostali smo na doručku do poslednje sekunde predviđene pravilnikom hotela, prikovani za stolice, gotovo hipnotisano mažući tostiran hleb prvo maslacem na koji smo slagali filete dimljenog lososa, po kome smo cedili sveži limun. Smejemo se i danas kada se toga setimo.
RUKOLA sadrži ulja koja su odgovorna za njen tipičan ljutkast ukus. Veoma lepo se kombinuje sa različitim sastojcima, paradajzom, ovčijim sirom i maslinkama na primer, a dresing koji joj najviše prija je vinegret od maslinovog ulja i sirćeta.
SASTOJCI:
- Filetiran dimljeni losos, 100 g
- Ljubičasti luk, 1 komad
- Kapar
- Maslac
- Tost hleb
- Rukola, 50 g
- Limun
- Morska so
- Crne masline
PRIPREMA:
- Blago tostiraj izabrani hleb
- Namaži hleb maslacem
- Položi filet dimljenog lososa na hleb
- Stavi kolut tanko isečenog crvenog luka
- Posoli blago luk
- Iscedi sok od limuna na postojeći sendvič
- Stavi rukolu ili kapar u količini koju želiš
- Na kraju preko svega stavi crne masline
PREPORUKE:
- Umesto ljubičastog luka možeš da koristiš standardni crni luk
- Za ovaj sendvič možeš da koristiš i baget ili neki drugi hleb po izboru
- Umesto maslaca za ovu vrstu sendviča možeš da koristiš i krem sir
Šta reći?
Komentari