Brzi i vazdušasti kolač sa borovnicama
I idemo dalje... Kraj godine je blizu i praznici kucaju na vrata, a to sa sobom donosi neku vrstu haosa i nervoze jer treba pre svega preživeti, a ako u tome uspemo, onda još mnogo toga uraditi. Obavezama nikada kraja. Ali istovremeno, pojavljuje se i uzbuđenje i euforija koja donosi snagu, energiju i dozu entuzijazma, pa ima mesta za pravljenje planova, a možda i pravljenje divnih kolača 🍰
Na redu je još jedan jednostavan i efektan recept za zimske dane koji će ulepšati prazničnu atmosferu i ispijanje praznične☕ dok otvarate 🎁
Kolač sa borovnicama je u osnovi svima dobro poznati „kolač sa višnjama“, u modifikovanoj verziji.
U pitanju su detalji, ali oni će klasičnom receptu dati potpuno novi šmek!
Šta je od sastojaka potrebno za ovaj neodoljivi, vazdušasti kolač?
Sastojci:
- Jaja, 3 komada
- Brašno, 18 kašika
- Šećer, 10 kašika
- Šećer u prahu, za posipanje kolača
- Vanilin šećer, kesica
- Kokosovo brašno, 2 kašike
- Jogurt, 1 čaša
- Ekstrakt vanile, par kapi (nije neophodno)
- Prašak za pecivo, 1 kesica
- Borovnice, 500 g, borovnice mogu biti sveže ili zamrznute, a na tržištu postoji veoma dobra ponuda za obe varijante
- Limunov sok od jednog limuna i izrendana limunova kora
Priprema:
- U posudu za mućenje stavi jaja i brašno od obe vrste
- Dodaj šećer, vanilin šećer, jogurt, prašak za pecivo, limunov sok i izrendanu koru limuna kao i par kapi ekstrakt vanile (ukoliko imaš)
- Umuti sve mikserom
- Rernu zagrej na 200 stepeni
- U posudu za pečenje, stavi papir za pečenje, sipaj smesu, i 500g borovnica ravnomerno rasporedi po posudi
- Peci kolač između 25 i 35 minuta. Pri kraju jednostavnim trikom sa čačkalicom proveri da li je kolač pečen
Zabodi oprezno čačkalicu u sredinu kolača. Kada je izvadiš, ukoliko ostane suva i bez tragova testa, kolač je pečen
- Kada se kolač ohladi, pospi po njemu šećer u prahu
Bez obzira na sve probleme, uživaj u praznicima, ima razloga za optimizam ❤️
Komentari