Brzi i vazdušasti kolač sa borovnicama

glavna slika

I idemo dalje... Kraj godine je blizu i praznici kucaju na vrata, a to sa sobom donosi neku vrstu haosa i nervoze jer treba pre svega preživeti, a ako u tome uspemo, onda još mnogo toga uraditi. Obavezama nikada kraja. Ali istovremeno, pojavljuje se i uzbuđenje i euforija koja donosi snagu, energiju i dozu entuzijazma, pa ima mesta za pravljenje planova, a možda i pravljenje divnih kolača 🍰

Na redu je još jedan jednostavan i efektan recept za zimske dane koji će ulepšati prazničnu atmosferu i ispijanje praznične☕ dok otvarate 🎁

Kolač sa borovnicama je u osnovi svima dobro poznati „kolač sa višnjama“, u modifikovanoj verziji. 

U pitanju su detalji, ali oni će klasičnom receptu dati potpuno novi šmek!

Šta je od sastojaka potrebno za ovaj neodoljivi, vazdušasti kolač? 

Sastojci:

  • Jaja, 3 komada
  • Brašno, 18 kašika
  • Šećer, 10 kašika
  • Šećer u prahu, za posipanje kolača
  • Vanilin šećer, kesica
  • Kokosovo brašno, 2 kašike
  • Jogurt, 1 čaša
  • Ekstrakt vanile, par kapi (nije neophodno)
  • Prašak za pecivo, 1 kesica
  • Borovnice, 500 g, borovnice mogu biti sveže ili zamrznute, a na tržištu postoji veoma dobra ponuda za obe varijante
  • Limunov sok od jednog limuna i izrendana limunova kora

Priprema:

  1. U posudu za mućenje stavi jaja i brašno od obe vrste
  2. Dodaj šećer, vanilin šećer, jogurt, prašak za pecivo, limunov sok i izrendanu koru limuna kao i par kapi ekstrakt vanile (ukoliko imaš)
  3. Umuti sve mikserom
  4. Rernu zagrej na 200 stepeni
  5. U posudu za pečenje, stavi papir za pečenje, sipaj smesu, i 500g borovnica ravnomerno rasporedi po posudi
  6. Peci kolač između 25 i 35 minuta. Pri kraju jednostavnim trikom sa čačkalicom proveri da li je kolač pečen
slika 1

Zabodi oprezno čačkalicu u sredinu kolača. Kada je izvadiš, ukoliko ostane suva i bez tragova testa, kolač je pečen

  1. Kada se kolač ohladi, pospi po njemu šećer u prahu

Bez obzira na sve probleme, uživaj u praznicima, ima razloga za optimizam ❤️

gif