Vazdušasti omlet sa vrganjima na maslacu
Jutros su me obasjala sećanja.
Dvorište u srcu Šumadije.
U njemu klimavi drveni sto, stolice i klupa, mala kamena planinska kuća i ogroman dud sa kog ljubičasto crni plodovi neprekidno padaju i flekaju nam odeću.
Mama nam sprema njen " na brzaka" doručak od domaćih jaja i vrganja, sveže ubranih u obližnjoj šumi, koje je dragi komšija doneo pristiglim Beograđanima kao gest dobrodošlice.
Mi deca smo srećni i nestrpljivo kašikama i viljuškama lupajući o sto požurujemo mamu i prizivamo doručak.
Ovo je slika iz detinjstva koja me je verujem značajno oblikovala i uticala na moj doživljaj sreće, bliskosti i ljubavi.
Ja sam danas roditelj i ovaj jednostavan recept spremam svoj porodici i svojoj ćerki sa najvećom pažnjom, zbog njenih sećanja.
ZAŠTO VRGANJ U OMLET?
Vrganj je šumska gljiva koja ima veoma prijatan ukus i miris koji podseća na nedozreli lešnik. Ima dobar mineralni i vitaminski sastav. Od minerala prednjače kalijum, kalcijum, fosfor i gvožđe. Što se tiče vitaminskog sastava ima najviše vitamina iz grupe B i D. Kao i druge jestive gljive ima malu kaloričnu vrednost, a veliku hranljivu.
SASTOJCI:
- Sveži vrganji, 200 g
- Sveža jaja, 5 komada
- Crni luk, 1 manja glavica
- Maslac, 2 kašike
- Morska so
- Šareni biber
PRIPREMA:
- Na maslacu proprži prethodno iseckani crni luk
- Iseci pečurke na listove I proprži ih zajedno sa lukom
- Umuti jaja, posoli i prelij ih preko
- Na kraju dodaj ukoliko voliš šareni biber
Komentari