Vazdušasti omlet sa vrganjima na maslacu

Vazdušasti omlet sa vrganjima na maslacu

Jutros su me obasjala sećanja.

Dvorište u srcu Šumadije.

U njemu klimavi drveni sto, stolice i klupa, mala kamena planinska kuća i ogroman dud sa kog ljubičasto crni plodovi neprekidno padaju i flekaju nam odeću.

Mama nam sprema njen " na brzaka" doručak od domaćih jaja i vrganja, sveže ubranih u obližnjoj šumi, koje je dragi komšija doneo pristiglim Beograđanima kao gest dobrodošlice.

Mi deca smo srećni i nestrpljivo kašikama i viljuškama lupajući o sto požurujemo mamu i prizivamo doručak.

Omlet sa vrganjima pripremljeno jelo

Ovo je slika iz detinjstva koja me je verujem značajno oblikovala i uticala na moj doživljaj sreće, bliskosti i ljubavi.

Ja sam danas roditelj i ovaj jednostavan recept spremam svoj porodici i svojoj ćerki sa najvećom pažnjom, zbog njenih sećanja.

ZAŠTO VRGANJ U OMLET?
Vrganj je šumska gljiva koja ima veoma prijatan ukus i miris koji podseća na nedozreli lešnik. Ima dobar mineralni i vitaminski sastav. Od minerala prednjače kalijum, kalcijum, fosfor i gvožđe. Što se tiče vitaminskog sastava ima najviše vitamina iz grupe B i D. Kao i druge jestive gljive ima malu kaloričnu vrednost, a veliku hranljivu.

Omlet sa vrganjima pripremljeno jelo

SASTOJCI:

  • Sveži vrganji, 200 g
  • Sveža jaja, 5 komada
  • Crni luk, 1 manja glavica
  • Maslac, 2 kašike
  • Morska so
  • Šareni biber

PRIPREMA:

  1. Na maslacu proprži prethodno iseckani crni luk
  2. Iseci pečurke na listove I proprži ih zajedno sa lukom
  3. Umuti jaja, posoli i prelij ih preko
  4. Na kraju dodaj ukoliko voliš šareni biber
Omlet sa vrganjima