Čorba od povrća (prolećna)
Jesen je, hladno je i sivo je i zagađeno je.
Gledam neku simpatičnu komediju na TV, radnja se dešava u Australiji, sunce je, i toplo je i svi se nešto kikoću... i baš razmišljam o životnim izborima...
..Ništa od Australije ipak, daleko je...a i čula sam da tamo živi najveći broj životinja opasnih po čoveka...(ako ništa drugo ovde moraš da se čuvaš samo od ljudi🙃)...
Moram da ugrejem kosti nekako, ovde, u Beogradu. Pogled kroz prozor je totalno neprivlačan i danas ga teško varim...jedino me teši sinoćna pobeda mog omiljenog tima...
Ali i dalje......zima bre!
Šta najbolje može da ugreje i istovremeno da da snagu dok napolju vlada neprijatno jesenje sivilo?
Logičan izbor je čorba i to prolećna 😜..jer je:
- Topla
- Zdrava
- Šarena
Čorba koju danas pravim menja percepciju tmurnog, mokrog dana. Predstavlja super kombinaciju svežeg povrća (iako je jesen, lako možeš da nabaviš povrće/dostupno je u svim velikim marketima), koje se kuva zajedno, i koje dodato u gustu čorbu na bazi paradajza daje jednu hranjivu čorbu koju ću poslužiti kao glavno jelo za ručak i/ili večeru.
Ovo nije baš najjednostavniji recept za čorbu koji sam videla u životu, ali pošto će zameniti glavno jelo, nije mi problem da se malo više posvetim izboru namirnica i pripremi.
Šta je od namirnica potrebno za ovu čorbu od povrća?
- Beli luk, 2 čena
- Buter, 25 grama
- Vlašac, suvi ili sveži
- Paradajz iz konzerve, iseckani, 1 kg
- Pileći ili bujon od povrća, 400 ml
- Bosiljak suvi, jedna kašika
- So
- Crni biber
- Krompir, 200 g
- Šargarepa, 4 komada
- Grašak, 100 g
- Špargla, par komada, vrhovi stabljika (ukoliko si ljubitelj)
- Pavlaka, manje masna, 125 ml
- Bosiljak, sveži listovi, nije neophodno
- Za ukrašavanje čorbe, koristim parmezan, ali ni to nije obavezno!!
Kako se priprema?
- Sipaj vodu u električni bokal i ostavi je da proključa
- Rastopi puter u velikom loncu, polako
- Oljušti i iseckaj vlašac i beli luk, dodaj puteru i 3 minute prži na nižoj temperaturi, povremeno mešajući
- Dodaj u lonac paradajz zajedno sa sokom, zatim pileći bujon ili bujon od povrća, suvi bosiljak i malo soli i crnog bibera
- Poklopi lonac i sve to polako kuvaj 15 minuta
- U međuvremenu operi i iseci krompir na četvrtine, stavi ga u drugi lonac i prelij ključalom vodom iz električnog bokalatsko da ga potpuno prekrije. Ostavi sve to da proključa ponovo, a zatim smanji vatru i ostavi ga da lagano ključa
- Oljušti šargarepu i iseci na komade veličine 2.5 cm i kada prođe 5 minuta od početka kuvanja paradajza dodaj šargarepu
- Ako u receptu koristiš i špargle, operi vrhove stabljika špargli, zatim operi i očisti grašak i dodaj ih ostalim sastojcima
- Povrće kuvaj ukupno 15 minuta, ili dok malo ne omekša
- Procedi povrće i dodaj ga čorbi s paradajzom. U to umešaj i pavlaku.
- Operi, iscepkaj i dodaj listove bosiljka
- Začini po ukusu solju i biberom
Posluži odmah ili ako želiš pospi po njoj rendani sir (parmezan)
Ako ovako spremljenoj čorbi dodaš malo kuvane piletine, ona postaje ukusan paprikaš od piletine i povrća!
Komentari