Čorba od povrća (prolećna)

glavna slika čorbe

Jesen je, hladno je i sivo je i zagađeno je.

Gledam neku simpatičnu komediju na TV, radnja se dešava u Australiji, sunce je, i toplo je i svi se nešto kikoću... i baš razmišljam o životnim izborima...

..Ništa od Australije ipak, daleko je...a i čula sam da tamo živi najveći broj životinja opasnih po čoveka...(ako ništa drugo ovde moraš da se čuvaš samo od ljudi🙃)...

Moram da ugrejem kosti nekako, ovde, u Beogradu. Pogled kroz prozor je totalno neprivlačan i danas ga teško varim...jedino me teši sinoćna pobeda mog omiljenog tima...

Ali i dalje......zima bre!

Šta najbolje može da ugreje i istovremeno da da snagu dok napolju vlada neprijatno jesenje sivilo?

Logičan izbor je čorba i to prolećna 😜..jer je:

  1. Topla
  2. Zdrava
  3. Šarena

Čorba koju danas pravim menja percepciju tmurnog, mokrog dana. Predstavlja super kombinaciju svežeg povrća (iako je jesen, lako možeš da nabaviš povrće/dostupno je u svim velikim marketima), koje se kuva zajedno, i koje dodato u gustu čorbu na bazi paradajza daje jednu hranjivu čorbu koju ću poslužiti kao glavno jelo za ručak i/ili večeru.

Ovo nije baš najjednostavniji recept za čorbu koji sam videla u životu, ali pošto će zameniti glavno jelo, nije mi problem da se malo više posvetim izboru namirnica i pripremi.

slika 1

Šta je od namirnica potrebno za ovu čorbu od povrća?

  • Beli luk, 2 čena
  • Buter, 25 grama
  • Vlašac, suvi ili sveži
  • Paradajz iz konzerve, iseckani, 1 kg
  • Pileći ili bujon od povrća, 400 ml
  • Bosiljak suvi, jedna kašika
  • So
  • Crni biber
  • Krompir, 200 g
  • Šargarepa, 4 komada
  • Grašak, 100 g
  • Špargla, par komada, vrhovi stabljika (ukoliko si ljubitelj)
  • Pavlaka, manje masna, 125 ml
  • Bosiljak, sveži listovi, nije neophodno
  • Za ukrašavanje čorbe, koristim parmezan, ali ni to nije obavezno!!

Kako se priprema?

  1. Sipaj vodu u električni bokal i ostavi je da proključa
  2. Rastopi puter u velikom loncu, polako
  3. Oljušti i iseckaj vlašac i beli luk, dodaj puteru i 3 minute prži na nižoj temperaturi, povremeno mešajući
  4. Dodaj u lonac paradajz zajedno sa sokom, zatim pileći bujon ili bujon od povrća, suvi bosiljak i malo soli i crnog bibera
  5. Poklopi lonac i sve to polako kuvaj 15 minuta
  6. U međuvremenu operi i iseci krompir na četvrtine, stavi ga u drugi lonac i prelij ključalom vodom iz električnog bokalatsko da ga potpuno prekrije. Ostavi sve to da proključa ponovo, a zatim smanji vatru i ostavi ga da lagano ključa
  7. Oljušti šargarepu i iseci na komade veličine 2.5 cm i kada prođe 5 minuta od početka kuvanja paradajza dodaj šargarepu
  8. Ako u receptu koristiš i špargle, operi vrhove stabljika špargli, zatim operi i očisti grašak i dodaj ih ostalim sastojcima
  9. Povrće kuvaj ukupno 15 minuta, ili dok malo ne omekša
  10. Procedi povrće i dodaj ga čorbi s paradajzom. U to umešaj i pavlaku.
  11. Operi, iscepkaj i dodaj listove bosiljka
  12. Začini po ukusu solju i biberom

Posluži odmah ili ako želiš pospi po njoj rendani sir (parmezan)

slika 2

Ako ovako spremljenoj čorbi dodaš malo kuvane piletine, ona postaje ukusan paprikaš od piletine i povrća!