Salata od povrća sa tunjevinom

Salata od povrća sa tunjevinom

Različito povrće, hrskavo i sirovo ili tvrdo bareno može da bude glavni sastojak mnogih salata. Čak i oni koji nisu veliki ljubitelji salata poželeće na primer šargarepu, boraniju ili kupus prelivene lepo začinjenim kremastim sosom ili laganim vinegretom i pomešane sa drugim dodacima kao što su meso i riba. Ali, sva ona raznolikost aroma i ukusa dolazi najbolje do izražaja kada povrće i njihovo lišće igra glavnu ulogu u salatama. 

Koliko je povrće zdravo manje više znaju svi. Ni u jednoj drugoj životnoj namirnici nema toliko vitamina, minerala i drugih zdravih i hranjivih sastojaka. Osim toga povrće je niskokalorično. Mnogi koji se bave zdravom ishranom savetuju da povrće i voće treba staviti na prvo mesto u svakodnevnoj ishrani. Na sreću povrće se može pripremati na toliko različitih i načina i biti veoma ukusno pa nema nijednog razloga da se njegove prednosti ne koriste, ako ne svaki dan onda barem često.

Salati od povrća (grašak, boranija, paprika, krompir, masline) u ovom receptu se pridružuje tunjevina, a zajedno čine obrok salatu koja je idealna salata za pun stomak. Vreme pripreme je oko 30 minuta. 

SASTOJCI ZA 4 PORCIJE:

  • Grašak smrznuti, 150 g
  • Zelena boranija smrznuta, 150 g
  • Obareni krompir, 3 komada
  • Žuta paprika, 1 komad
  • Zelena paprika, 1 komad
  • Ljubičasti luk, 1 glavica
  • Paradajz, 2 komada
  • Masline, zelene punjene paprikom, 100 g
  • Tunjevina u ulju ili slanoj vodi, 200 g
  • Beli luk, 1 manji čen
  • Majonez, 4 supene kašike
  • Maslinovo ulje, 1 supena kašika
  • Limunov sok, 2 supene kašike
  • Mleveni crni biber
  • Kriške limuna za garniranje

PRIPREMA:

  1. U šerpi prokuvaj 100 ml vode sa pola kafane kašičice soli. Ubaci grašak i boraniju, poklopi i kuvaj 10-15 minuta
  2. Zatim procedi, a tečnost sačuvaj, ostavi da se ocedi i ohladi, a boraniju iseckaj na parčiće
  3. Skuvaj krompir ili upotrebi već skuvan od prethodnog dana, iseci ga na kocke veličine 3 cm
  4. Papriku preseci na pola, očisti, operi i iseci na kratke rezance
  5. Luk oljušti i iseci na kolutove
  6. Paradajz operi, preseci na pola, izvadi ostatak peteljke i iseci na osmine
  7. U veliku pliću činiju stavi grašak, boraniju, papriku, luk, paradajz i krompir
  8. Masline i tunjevinu ocedi, masline po želji preseci na pola
  9. Beli luk oljušti i sitno iseci ili izgnječi
  10. Stavi ga u činiju i dodaj majonez, maslinovo ulje, limunov sok i 3 supene kašike vode u kojoj se kuvalo povrće
  11. Sve dobro promešaj
  12. Dresing posoli, pobiberi, a zatim prelij preko salate
  13. Tunjevinu malo izmrvi, a zatim je stavi sa maslinama i kriškama limuna preko salate

Salatu serviraj uz pečeni tost

PAPRIKA U SALATI

Za salatu su dobre velike mesnate i blage ili ljute špicaste sorte. Žuta, crvena i narandžasta paprika obično je blaga i slatka, dok zelena ima jaču aromu. Za fine salate papriku ispeci u rerni zatim je oljušti, očisti i iseckaj

Crvena paprika je posebno bogata vitaminom C

Salata od povrća sa tunjevinom

KROMPIR U SALATI

Za salatu treba koristiti tvrđe sorte krompira. Takav krompir skuvaj, oljušti i iseci na kolutove već dan ranije. Preko noći ga drži u frižideru.

Sladak krompir uvek bari u ljusci.

Pri kupovini biraj krompir srednje veličine sa glatkom i svežom ljuskom