Salata od povrća sa tunjevinom
Različito povrće, hrskavo i sirovo ili tvrdo bareno može da bude glavni sastojak mnogih salata. Čak i oni koji nisu veliki ljubitelji salata poželeće na primer šargarepu, boraniju ili kupus prelivene lepo začinjenim kremastim sosom ili laganim vinegretom i pomešane sa drugim dodacima kao što su meso i riba. Ali, sva ona raznolikost aroma i ukusa dolazi najbolje do izražaja kada povrće i njihovo lišće igra glavnu ulogu u salatama.
Koliko je povrće zdravo manje više znaju svi. Ni u jednoj drugoj životnoj namirnici nema toliko vitamina, minerala i drugih zdravih i hranjivih sastojaka. Osim toga povrće je niskokalorično. Mnogi koji se bave zdravom ishranom savetuju da povrće i voće treba staviti na prvo mesto u svakodnevnoj ishrani. Na sreću povrće se može pripremati na toliko različitih i načina i biti veoma ukusno pa nema nijednog razloga da se njegove prednosti ne koriste, ako ne svaki dan onda barem često.
Salati od povrća (grašak, boranija, paprika, krompir, masline) u ovom receptu se pridružuje tunjevina, a zajedno čine obrok salatu koja je idealna salata za pun stomak. Vreme pripreme je oko 30 minuta.
SASTOJCI ZA 4 PORCIJE:
- Grašak smrznuti, 150 g
- Zelena boranija smrznuta, 150 g
- Obareni krompir, 3 komada
- Žuta paprika, 1 komad
- Zelena paprika, 1 komad
- Ljubičasti luk, 1 glavica
- Paradajz, 2 komada
- Masline, zelene punjene paprikom, 100 g
- Tunjevina u ulju ili slanoj vodi, 200 g
- Beli luk, 1 manji čen
- Majonez, 4 supene kašike
- Maslinovo ulje, 1 supena kašika
- Limunov sok, 2 supene kašike
- Mleveni crni biber
- Kriške limuna za garniranje
PRIPREMA:
- U šerpi prokuvaj 100 ml vode sa pola kafane kašičice soli. Ubaci grašak i boraniju, poklopi i kuvaj 10-15 minuta
- Zatim procedi, a tečnost sačuvaj, ostavi da se ocedi i ohladi, a boraniju iseckaj na parčiće
- Skuvaj krompir ili upotrebi već skuvan od prethodnog dana, iseci ga na kocke veličine 3 cm
- Papriku preseci na pola, očisti, operi i iseci na kratke rezance
- Luk oljušti i iseci na kolutove
- Paradajz operi, preseci na pola, izvadi ostatak peteljke i iseci na osmine
- U veliku pliću činiju stavi grašak, boraniju, papriku, luk, paradajz i krompir
- Masline i tunjevinu ocedi, masline po želji preseci na pola
- Beli luk oljušti i sitno iseci ili izgnječi
- Stavi ga u činiju i dodaj majonez, maslinovo ulje, limunov sok i 3 supene kašike vode u kojoj se kuvalo povrće
- Sve dobro promešaj
- Dresing posoli, pobiberi, a zatim prelij preko salate
- Tunjevinu malo izmrvi, a zatim je stavi sa maslinama i kriškama limuna preko salate
Salatu serviraj uz pečeni tost
PAPRIKA U SALATI
Za salatu su dobre velike mesnate i blage ili ljute špicaste sorte. Žuta, crvena i narandžasta paprika obično je blaga i slatka, dok zelena ima jaču aromu. Za fine salate papriku ispeci u rerni zatim je oljušti, očisti i iseckaj
Crvena paprika je posebno bogata vitaminom C
KROMPIR U SALATI
Za salatu treba koristiti tvrđe sorte krompira. Takav krompir skuvaj, oljušti i iseci na kolutove već dan ranije. Preko noći ga drži u frižideru.
Sladak krompir uvek bari u ljusci.
Pri kupovini biraj krompir srednje veličine sa glatkom i svežom ljuskom
Komentari