Testenina sa tunjevinom i crnim maslinama u paradajz sosu
Današnje vreme i način života zahtevaju prilagođavanje, snalažljivost i brzinu u kuhinji. Iz tog razloga kada sam u svakodnevnoj jurnjavi i problemu sa vremenom imam nekoliko jednostavnih recepata koji me „spašavaju“.
Ruku na srce, to nisu neka bogzna kakva kulinarska dostignuća, ali njihova svrha i nije to. U pitanju su sasvim pristojna jela koja mogu da spremim za petnaestak minuta ukupno, koja mogu da se pojedu i „s nogu“, a koja ipak zadovoljavaju važne kriterijume u smislu kaloričnog, lepog i ukusnog obroka.
Testenina sa tunom i crnim maslinama sa paradajzom su jedan od njih. Prednost ovog recepta je i to što koristim testeninu koja mi je trenutno dostupna i što su ostali sastojci oni koje redovno imam u kući.
Paradajz sok, recimo u konzerviranom obliku kao i tunu imam često (ove proizvode preporučujem da budu i na tvojoj redovnoj „listi sa nabavku“), a masline su u manjoj ili većoj količini kod mene prisutne stalno. Nekada zelene, nekada crne...
SASTOJCI:
- Testenina
- Tuna, konzervirana, 2 komada
- Paradajz sok, konzervirani
- Praziluk, ½ komada
- Beli luk u prahu
- Crna maslina bez koštice, 5,6 komada
- Morska so
- Maslinovo ulje
- Listići nane
- Prstohvat bosiljka
PRIPREMA:
- Skuvaj testeninu u skladu sa uputstvom i ostavi sa strane
- Iseckaj praziluk i masline na sitne komade
- Na malo ulja proprži praziluk i beli luk u prahu
- Dodaj tunu iz konzerve, a potom i paradajz sok i masline.
- Mešaj sve par minuta
- Začini sa malo morske soli
- Kada je sos gotov, dodaj spremljenu testeninu i sve dobro umešaj
- Na kraju, ukoliko si ljubitelj, prelij dodatno sa malo maslinovog ulja i stavi listiće sveže nane
PREPORUKE:
- Ja za ovo jelo koristim konzervirane komadiće tune u sojinom ili biljnom ulju. Insistiram da budu komadići zbog teksture jela
- Paradajz sok koji koristim je konzerviran i sadrži krupne komade paradajza, mada naravno za ovo jelo možeš da koristiš bilo koji proizvod na bazi paradajza (koncentrat paradajza iz tube, kuvani paradajz, pasirani...) ili sveži
- Na kraju ja sam ovo jelo prelila maslinovim uljem koje je aromatizovano belim lukom. Na tržištu postoji veoma mnogo opcija i mogućnosti, što ja koristim i preporučujem da i ti izabereš i uvrstiš jedno aromatizovano ulje u svoju „listu kupovine“
Komentari