Testenina sa tunjevinom i crnim maslinama u paradajz sosu

Testenina sa tunom i crnim maslinama u paradajz sosu

Današnje vreme i način života zahtevaju prilagođavanje, snalažljivost i brzinu u kuhinji. Iz tog razloga kada sam u svakodnevnoj jurnjavi i problemu sa vremenom imam nekoliko jednostavnih recepata koji me „spašavaju“.

Ruku na srce, to nisu neka bogzna kakva kulinarska dostignuća, ali njihova svrha i nije to. U pitanju su sasvim pristojna jela koja mogu da spremim za petnaestak minuta ukupno, koja mogu da se pojedu i „s nogu“, a koja ipak zadovoljavaju važne kriterijume u smislu kaloričnog, lepog i ukusnog obroka.

Testenina sa tunom i crnim maslinama sa paradajzom su jedan od njih. Prednost ovog recepta je i to što koristim testeninu koja mi je trenutno dostupna i što su ostali sastojci oni koje redovno imam u kući.

Paradajz sok, recimo u konzerviranom obliku kao i tunu imam često (ove proizvode preporučujem da budu i na tvojoj redovnoj „listi sa nabavku“), a masline su u manjoj ili većoj količini kod mene prisutne stalno. Nekada zelene, nekada crne...

SASTOJCI:

  • Testenina
  • Tuna, konzervirana, 2 komada
  • Paradajz sok, konzervirani
  • Praziluk, ½ komada
  • Beli luk u prahu
  • Crna maslina bez koštice, 5,6 komada
  • Morska so
  • Maslinovo ulje
  • Listići nane
  • Prstohvat bosiljka
Testenina sa tunom i crnim maslinama u paradajz sosu - sastojci

PRIPREMA:

  1. Skuvaj testeninu u skladu sa uputstvom i ostavi sa strane
  2. Iseckaj praziluk i masline na sitne komade
  3. Na malo ulja proprži praziluk i beli luk u prahu
  4. Dodaj tunu iz konzerve, a potom i paradajz sok i masline.
  5. Mešaj sve par minuta
  6. Začini sa malo morske soli
  7. Kada je sos gotov, dodaj spremljenu testeninu i sve dobro umešaj
  8. Na kraju, ukoliko si ljubitelj, prelij dodatno sa malo maslinovog ulja i stavi listiće sveže nane

PREPORUKE:

  1. Ja za ovo jelo koristim konzervirane komadiće tune u sojinom ili biljnom ulju. Insistiram da budu komadići zbog teksture jela
  2. Paradajz sok koji koristim je konzerviran i sadrži krupne komade paradajza, mada naravno za ovo jelo možeš da koristiš bilo koji proizvod na bazi paradajza (koncentrat paradajza iz tube, kuvani paradajz, pasirani...) ili sveži
  3. Na kraju ja sam ovo jelo prelila maslinovim uljem koje je aromatizovano belim lukom. Na tržištu postoji veoma mnogo opcija i mogućnosti, što ja koristim i preporučujem da i ti izabereš i uvrstiš jedno aromatizovano ulje u svoju „listu kupovine“
Testenina sa tunom i crnim maslinama u paradajz sosu - pripremljeno jelo