Jednostavna testenina od vrganja sa neutralnom pavlakom, šargarepom i vlašcem
Nema ništa lepše nego kada posle naporne i teške nedelje dođe vikend i kada ujutru shvatim da mogu duže da spavam jer ne moram u kupovinu namirnica. „Vikend jutra“ kao i većini ljudi mi mnogo znače, a vikend gužve u prodavnicama me više ne inspirišu, pa ukoliko to mogu da izbegnem mojoj sreći nema kraja.
Podjednako dobro je i saznanje da u kući nemam ništa posebno, a da ipak imam sve što mi treba da napravim fenomenalan restoranski obrok.
U mojim zalihama koje obožavam, jer tu ima uvek nekih korisnih sitnica, sam pronašla jako interesantnu testeninu od vrganja. Ona je tamne boje i veoma je ukusna. U spoju sa rendanom šargarepom i neutralnom pavlakom daje odličan rezultat. Često spremam ovakav jednostavan obrok kada nemam mnogo izbora. Naravno za ovakve situacije koristim bilo koju testeninu iz zaliha, koja mi je dostupna u datom trenutku.
Ako dodatno imam neke ostatke mesa od prethodnih obroka, na primer 50 g pečene piletine ili 50-100 g mesa lososa, obavezno koristim i tu prednost. Ostaci hrane mogu baš da obogate ovu vrstu paste.
Principi moje kuhinje su jednostavnost i brzina, to jest „ručak iz restorana“ za najkraće vreme, a oni najviše dolaze do izražaja onim vikendima kada je lepo, sunčano i kada mi je žao da mnogo vremena provodim u kuhinji umesto da budem u prirodi sa dragim ljudima.
SASTOJCI:
- Testenina od vrganja, 300 g
- Šargarepa, 200 g
- Vlašac, strukić
- Morska so
- Maslinovo ulje
- Beli luk u prahu
- Biljna neutralna pavlaka 200 g
- Slana golica
PRIPREMA:
- Testeninu pripremi u skladu sa uputstvom i ostavi sa strane
- Na malo ulja u dubljem tiganju proprži beli luk u prahu i vlašac
- Dodaj rendanu šargarepu i prodinstaj 10 minuta
- Sipaj neutralnu pavlaku, posoli i pobiberi po ukusu
- Na kraju dodaj testeninu i sve dobro promešaj
- Pospi preko golicom i stavi listiće bosiljka, nane ili peršuna
PREPORUKE I SAVETI:
- Koristi biljnu neutralnu pavlaku
- Za ovaj recept možeš da upotrebiš bilo koju testeninu iz zaliha
- Umesto golice možeš da upotrebiš semenke suncokreta, bundevine semenke ili nešto slično što ti je pri ruci
- Listići nane daju jelu svežinu, a listići svežeg bosiljka divnu aromu
Komentari