Ispeci hleb sama - hleb od lešnika, hleb od krompira i mlečni hleb

Ispeci hleb sama - Hleb od lešnika , hleb od krompira i mlečni hleb

I pored dostupnosti ogromnog izbora najrazličitijih vrsta peciva i hleba kao i mogućnosti koje su nam danas, kada je ova vrsta proizvoda u pitanju svima na raspolaganju, poznajem dosta ljudi koji žive u gradu, a koji imaju volju, entuzijazam i cene mogućnost da ponekada sami naprave hleb, u kućnim uslovima i to rade na takav način da mogu zaista da budu ponosni na sebe.

Ovo su tri zanimljiva predloga za hleb koje možeš jednostavno da priuštiš i pripremiš sebi onih dana kada ostaješ kod kuće i imaš malo više vremena i strpljenja

Prvi hleb posebnim čini prisustvo lešnika koji nisu samo ukusni već su i zdravi i bogati vitaminom B. U drugom receptu glavna zvezda je krompir bogat vitaminima i mineralima, a treći recept je specifičan zbog mleka koje je glavni sastojak i koje ovaj hleb čini mnogo boljom i ukusnijom varijantom od belog hleba. 

 

Saveti za čuvanje peciva i hleba

  1. Hleb na kome se pojavi i najmanja mrlja plesni baci
  2. Hleb će ostati svež ako u kutiju za hleb staviš sirov, oljušten krompir
  3. Jučerašnje pecivo možeš da bi bilo ukusnije da premažeš sa dosta vode i pečeš oko 10 minuta na 150 stepeni
  4. Hleb i pecivo možeš da zamrzneš bez problema i tako očuvaš 2-6 nedelja
  5. Ako hleb skloniš u hermetičku kutiju ili keramičku posudu, najduže ćeš ga održati
  6. Kutiju za hleb treba održavati jednom nedeljno tako što je opereš sirćetnom vodom. Tako sprečavaš pojavu plesni
  7. Najbolje je hleb zamrznuti kada je još svež, ali ohladjen

Saveti za brašno i kvasac

  1. Broj tipa brašna ne ukazuje na njegovu finoću već predstavlja sadržaj mineralnih materija. Tako 100 gr brašna tipa 400 ima 400 gr mineralnih materija
  2. Dizano testo u frižideru možeš čuvati 1 dan, dok u zamrzivaču će se očuvati 5 meseci
  3. Za pečenje hleba kesica suvog kvasca jednako je dobra kao i kocka kvasca od 42 gr
  4. Belo brašno možeš da čuvaš oko godinu dana na hladnom, suvom i provetrenom mestu
  5. Svež kvasac koji je umotan u aluminijumsku foliju, održaće se 2 nedelje u frižideru
  6. Ako želiš da saznaš da li je kvasac još upotrebljiv stavi ga u vruću vodu. Ako se podigne na površinu, možeš da ga koristiš

HLEB OD LEŠNIKA 

SASTOJCI:

  • Kvasac, 1 kocka
  • Mlaki kefir, 250 gr
  • Pšenično brašno tipa 550, 200 gr
  • Ražano brašno tipa 997, 200 gr
  • Mleveni lešnik, 75 gr
  • So, 1 kafena kašičica
  • Ulje od lešnika, 3 supene kašike
  • Jezgro od lešnika, 100 gr
  • Mast
Ispeci hleb sama - Hleb od lešnika , hleb od krompira i mlečni hleb

PRIPREMA:

  1. Smrvi kvasac i otopi u 4 supene kašike kefira
  2. Pomešaj obe vrste brašna, mlevene lešnike i so
  3. U sredini mešavine napravi udubljene i stavi kvasac
  4. Ostavi da se "diže" 15 minuta na toplom mestu
  5. Dodaj ostatak kefira i ulje
  6. Umesi sve u glatko testo
  7. Prekri i ostavi da se "diže" testo 2-3 sata
  8. Radnu površinu pospi sa malo brašna pa dobro zamesi i dodaj u  njega cele lešnike
  9. Kalup premaži mašću, stavi testo i ostavi da se diže 45 minuta
  10. Peci otprilike 60 minuta u zagrejanoj rerni na 200 stepeni

HLEB OD KROMPIRA

SASTOJCI:

  • Krompir, 1 kg
  • Kvasac,  1,5 kocka
  • Mlako mleko, 125ml
  • Šećer, 1 1/2 kafena kašika
  • Brašno, 500 g
  • So, 1 1/2 kafena kašika 

PRIPREMA

  1. Krompir operi, uljušti i izrendaj
  2. Stavi u cediljku i ostavi da se suši
  3. Kašikom iz njega dodatno istisni tečnost
  4. U mleku otopi kvasac i šećer
  5. Prekrij testo i ostavi ga da se diže na toplom mestu dok se ne pojave mehurići
  6. Krompir stavi u posudu
  7. Dodaj testo, brašno i so
  8. Mesi testo
  9. Prekrij ga i ostavi da se diže na toplom mestu
  10. Radnu površinu pospi sa malo brašna i na njoj mesi testo otprilike 5 minuta
  11. Zagrej rernu na 150 stepeni 
  12. Na kalup nanesi mast, stavi u njega testo i zatim ga poravnaj
  13. Ponovo ga prekrij i ostavi da se diže 15 minuta na toplom mestu
  14. Stavi ga u rernu na drugu rešetku odozdo
  15. Peci 20 minuta, a zatim još 40 minuta na 200 stepeni
  16. Posle 10 minuta izvadi hleb iz kalupa i ohladi
Ispeci hleb sama - Hleb od lešnika , hleb od krompira i mlečni hleb

MLEČNI HLEB

SASTOJCI:

  • Bašno, 500 g
  • Maslac, 30 g
  • Kvasac, 25 g
  • So, 7 g
  • Šećer, 20 g
  • Mleko, 150 ml

PRIPREMA:

  1. U posudu uspi brašno i u sredini napravi udubljenje
  2. U mleku otopi kvasac i šećer, uspi ih u udubljenje pa pospi sa malo brašna
  3. Ostavi da se diže dok površina ne počne da puca
  4. Zatim sa ostalim sastojcima napravi glatko testo
  5. Zagrej rernu na 200 stepeni
  6. Kalup premaži maslacem, stavi u njega testo, premaži mlakom vodom, prekrij i ostavi da tako stoji 15 minuta
  7. Hleb stavi u rernu, nakon 10 minuta smanji temperaturu na 180 stepeni i peci otprilike 35 minuta na srednjoj rešetki
Ispeci hleb sama - Hleb od lešnika , hleb od krompira i mlečni hleb