Ispeci hleb sama - hleb od lešnika, hleb od krompira i mlečni hleb
I pored dostupnosti ogromnog izbora najrazličitijih vrsta peciva i hleba kao i mogućnosti koje su nam danas, kada je ova vrsta proizvoda u pitanju svima na raspolaganju, poznajem dosta ljudi koji žive u gradu, a koji imaju volju, entuzijazam i cene mogućnost da ponekada sami naprave hleb, u kućnim uslovima i to rade na takav način da mogu zaista da budu ponosni na sebe.
Ovo su tri zanimljiva predloga za hleb koje možeš jednostavno da priuštiš i pripremiš sebi onih dana kada ostaješ kod kuće i imaš malo više vremena i strpljenja.
Prvi hleb posebnim čini prisustvo lešnika koji nisu samo ukusni već su i zdravi i bogati vitaminom B. U drugom receptu glavna zvezda je krompir bogat vitaminima i mineralima, a treći recept je specifičan zbog mleka koje je glavni sastojak i koje ovaj hleb čini mnogo boljom i ukusnijom varijantom od belog hleba.
Saveti za čuvanje peciva i hleba
- Hleb na kome se pojavi i najmanja mrlja plesni baci
- Hleb će ostati svež ako u kutiju za hleb staviš sirov, oljušten krompir
- Jučerašnje pecivo možeš da bi bilo ukusnije da premažeš sa dosta vode i pečeš oko 10 minuta na 150 stepeni
- Hleb i pecivo možeš da zamrzneš bez problema i tako očuvaš 2-6 nedelja
- Ako hleb skloniš u hermetičku kutiju ili keramičku posudu, najduže ćeš ga održati
- Kutiju za hleb treba održavati jednom nedeljno tako što je opereš sirćetnom vodom. Tako sprečavaš pojavu plesni
- Najbolje je hleb zamrznuti kada je još svež, ali ohladjen
Saveti za brašno i kvasac
- Broj tipa brašna ne ukazuje na njegovu finoću već predstavlja sadržaj mineralnih materija. Tako 100 gr brašna tipa 400 ima 400 gr mineralnih materija
- Dizano testo u frižideru možeš čuvati 1 dan, dok u zamrzivaču će se očuvati 5 meseci
- Za pečenje hleba kesica suvog kvasca jednako je dobra kao i kocka kvasca od 42 gr
- Belo brašno možeš da čuvaš oko godinu dana na hladnom, suvom i provetrenom mestu
- Svež kvasac koji je umotan u aluminijumsku foliju, održaće se 2 nedelje u frižideru
- Ako želiš da saznaš da li je kvasac još upotrebljiv stavi ga u vruću vodu. Ako se podigne na površinu, možeš da ga koristiš
HLEB OD LEŠNIKA
SASTOJCI:
- Kvasac, 1 kocka
- Mlaki kefir, 250 gr
- Pšenično brašno tipa 550, 200 gr
- Ražano brašno tipa 997, 200 gr
- Mleveni lešnik, 75 gr
- So, 1 kafena kašičica
- Ulje od lešnika, 3 supene kašike
- Jezgro od lešnika, 100 gr
- Mast
PRIPREMA:
- Smrvi kvasac i otopi u 4 supene kašike kefira
- Pomešaj obe vrste brašna, mlevene lešnike i so
- U sredini mešavine napravi udubljene i stavi kvasac
- Ostavi da se "diže" 15 minuta na toplom mestu
- Dodaj ostatak kefira i ulje
- Umesi sve u glatko testo
- Prekri i ostavi da se "diže" testo 2-3 sata
- Radnu površinu pospi sa malo brašna pa dobro zamesi i dodaj u njega cele lešnike
- Kalup premaži mašću, stavi testo i ostavi da se diže 45 minuta
- Peci otprilike 60 minuta u zagrejanoj rerni na 200 stepeni
HLEB OD KROMPIRA
SASTOJCI:
- Krompir, 1 kg
- Kvasac, 1,5 kocka
- Mlako mleko, 125ml
- Šećer, 1 1/2 kafena kašika
- Brašno, 500 g
- So, 1 1/2 kafena kašika
PRIPREMA
- Krompir operi, uljušti i izrendaj
- Stavi u cediljku i ostavi da se suši
- Kašikom iz njega dodatno istisni tečnost
- U mleku otopi kvasac i šećer
- Prekrij testo i ostavi ga da se diže na toplom mestu dok se ne pojave mehurići
- Krompir stavi u posudu
- Dodaj testo, brašno i so
- Mesi testo
- Prekrij ga i ostavi da se diže na toplom mestu
- Radnu površinu pospi sa malo brašna i na njoj mesi testo otprilike 5 minuta
- Zagrej rernu na 150 stepeni
- Na kalup nanesi mast, stavi u njega testo i zatim ga poravnaj
- Ponovo ga prekrij i ostavi da se diže 15 minuta na toplom mestu
- Stavi ga u rernu na drugu rešetku odozdo
- Peci 20 minuta, a zatim još 40 minuta na 200 stepeni
- Posle 10 minuta izvadi hleb iz kalupa i ohladi
MLEČNI HLEB
SASTOJCI:
- Bašno, 500 g
- Maslac, 30 g
- Kvasac, 25 g
- So, 7 g
- Šećer, 20 g
- Mleko, 150 ml
PRIPREMA:
- U posudu uspi brašno i u sredini napravi udubljenje
- U mleku otopi kvasac i šećer, uspi ih u udubljenje pa pospi sa malo brašna
- Ostavi da se diže dok površina ne počne da puca
- Zatim sa ostalim sastojcima napravi glatko testo
- Zagrej rernu na 200 stepeni
- Kalup premaži maslacem, stavi u njega testo, premaži mlakom vodom, prekrij i ostavi da tako stoji 15 minuta
- Hleb stavi u rernu, nakon 10 minuta smanji temperaturu na 180 stepeni i peci otprilike 35 minuta na srednjoj rešetki
Komentari