Koštunjavo voće i semenke u salatama
SEMENKE BUNDEVE, PINJOLI, SUSAM, BADEM, LEŠNIK, ORAH, PISTAĆI
Posute preko salata koštice i semenke su kao šlag na torti. Aroma im je posebno izražena kada se prethodno proprže. Postupak je jednostavan. Potrebno je zagrejati metalni tiganj bez ulja i pržiti ih uz stalno mešanje dok ne porumene. Čim dobiju boju sa svih strana treba ih staviti na tanjir kako ne bi zagorele na vrućem tiganju.
Najčešće korišćene semenke u salatama su:
Semenke bundeve
Ove semenke ne samo da imaju intenzivnu aromu već su zahvaljujući tome što sadrže nezasićene masne kiseline vrlo zdrave. Prosipaju se preko svih salata, sirove ili pržene, cele ili krupno seckane.
Pinjoli
Ove duguljaste semenke plod su drveta pinije koje raste u Sredozemlju. Veoma je teško dobiti oljuštene i meke svetložute semenke što objašnjava njihovu visoku cenu na tržištu.
Blagog su i slatkastog ukusa, a pri pečenju razvijaju potpunu aromu. Vrlo su meke i lako se mogu seckati i mleti. Semenke pinije klijaju vrlo brzo, zbog čega je zalihe najbolje zalediti.
Susam
Braonkasta, neočišćena zrna susama su aromatična i blago gorka.
Očišćena su blaža i tek prilikom prženja razvijaju potpunu aromu. Susam se može nabaviti u dobro snabdevenim radnjama i prodavnicama zdrave hrane. Mlevenim susamom se začinjavaju sosovi za salate. Mogu se kupiti i u tom obliku.
Badem
Neočišćen badem može se čuvati 2-3 godine, a oljušten 1 godinu. Čisti se tako što se prvo potopi u vodu, prokuva i procedi, a zatim stavi između palca i kažiprsta i pritisne. Koristi se u voćnim salatama, salatama od povrća, piletine sa voćem i azijskim salatama.
Lešnik
Lešnik se može naći svež između septembra i decembra. U ljusci se može čuvati do 5 godina, a bez nje najviše 1 godinu. Najbolje ga je sitniti u mašini za mlevenje oraha, a seckati se može bez problema teškim kuhinjskim nožem. Ako želite da skinete finu kožicu semenki propržite ih prvo u tiganju jer se ona onda lakše skida. Krupno ili sitno sečeni pa i mleveni lešnici, stavljaju se u slane i slatke salate.
Orah
Plod orahovog drveta sa svojim poznatim skoro gorkim ukusom odavno je poznat i vrlo je zastupljen u kuhinji. Bere se početkom septembra. Poznavaoci čiste elastičnu kožu dok je još sveža i uživaju u semenkama samim ili uz vino. Seme oraha je stvarno meko i lako se seče nožem ili melje u mašini. Seckani orah je izvrstan za garniranje. U valdorf salati i voćnim salatama je važan sastojak a koristi se i u salatama sa piletinom.
Pistaći
Ova svetlo zelena semenka ima blag ukus najsličniji bademu. Neposoljena, očišćena zrna su relativno skupa. Može se pronaći na policama dobro snabdevenih prodavnica i u većim supermarketima. Krupno seckana zrna su odlična za dekoraciju slanih i slatkih salata.
Komentari