Dresing za salatu
Dresinzi za salate odlično idu uz lisnate salate i salate od povrća, ali i uz salate sa testeninama i pirinčem, kao i uz one sa ribom i mesom.
Preporuka je da se salate ostave da odstoje 1/2 -1 sat kako bi se ukusi svih sastojaka dobro razvili. Dresinzi sa začinski biljem su posebno ukusni ukoliko odstoje nekoliko dana u frižideru. Pre upotrebe je potrebno samo dodati malo svežeg bilja.
KLASIČAN VINEGRET OD ZAČINSKOG BILJA
Ovaj vinegret najbolje ide uz lisnate salate, salate od povrća, žitarica i pirinča
SASTOJCI:
- Vinsko sirće, 2-3 SK ili
- Limunov sok
- Senf, ¼ KK
- So
- Mleveni beli biber
- Maslinovo ulje, 3-4 SK
- Peršun, 5 grančica
- Mirođija, 5 grančica
- Vlašac, ¼ veze
- Majoran, 2 grančice
- Bosiljak, 2 grančice
- Šećer, prstohvat
PRIPREMA:
- U činiju sipaj sirće, senf, so i biber
- Dobro promešaj dok se so sasvim ne rastopi
- Dodaj maslinovo ulje i mešaj da se dobije kremasta masa
- Začinsko bilje operi i prosuši
- Listove sitno iseckaj
- Vlašac iseckaj na kolutiće
- Sve to stavi u vinegret, a zatim posoli, pobiberi i pošećeri
VINEGRET OD LIMUNA I TIMIJANA
Ovaj vinegret najbolje ide uz lisnate i salate od povrća, svetlo i tamno meso kao i uz riblje salate
SASTOJCI:
- Limunov sok, 1-2 SK
- Maslinovo ulje, 4 SK
- Senf, dižonski, malo
- Kriške oljuštenih limuna, 4
- Mleveni beli biber
- Šećer, prstohvat
- Rendana limunova kora, ½ KK
- Timijan, 1 grančica
PRIPREMA:
- U činiju sipaj limunov sok, maslinovo ulje i senf i sve pomešaj
- Kriške limuna krupno iseci i pomešaj sa vinegretom
- Dodaj so, biber i šećer, a zatim i limunovu koru
- Timijan operi, skini listove i sitno iseckaj
- Ubaci u vinegret s limunom i dobro promešaj
JOGURTNI DRESING SA ZAČINSKIM BILJEM
Ovaj dresing najbolje će ići uz lisnate salate, salate od povrća i žitarica kao i uz salate sa mesom
SASTOJCI:
- Kiselkasti ovčiji sir, 30 g
- Kiselkasti jogurt, 200 g
- Maslinovo ulje, 2 SK
- Limunov sok, 2 SK
- So
- Mleveni beli biber
- Menta, 2 grančice
- Peršun, 2 grančice
- Bosiljak, 2 grančice
- Rukola, 1 šaka
- Krasuljica, 1 šaka
PRIPREMA:
- Sir dobro izgnječi u činiji
- Dodaj jogurt, maslinovo ulje i limunov sok
- Sve dobro mešaj dok ne nastane glatka kremasta masa
- Posoli i pobiberi
- Bilje operi, prosuši, ukloni grančice, a listove sitno iseckaj
- Sve to ubaci u jogurtni dresing, posoli i pobiberi
Komentari