Dresing za salatu

Dresing za salatu

Dresinzi za salate odlično idu uz lisnate salate i salate od povrća, ali i uz salate sa testeninama i pirinčem, kao i uz one sa ribom i mesom.

Preporuka je da se salate ostave da odstoje 1/2 -1 sat kako bi se ukusi svih sastojaka dobro razvili. Dresinzi sa začinski biljem su posebno ukusni ukoliko odstoje nekoliko dana u frižideru. Pre upotrebe je potrebno samo dodati malo svežeg bilja. 

KLASIČAN VINEGRET OD ZAČINSKOG BILJA

Ovaj vinegret najbolje ide uz lisnate salate, salate od povrća, žitarica i pirinča

SASTOJCI:

  • Vinsko sirće, 2-3 SK ili 
  • Limunov sok
  • Senf, ¼ KK
  • So
  • Mleveni beli biber
  • Maslinovo ulje, 3-4 SK
  • Peršun, 5 grančica
  • Mirođija, 5 grančica
  • Vlašac, ¼ veze
  • Majoran, 2 grančice
  • Bosiljak, 2 grančice
  • Šećer, prstohvat

PRIPREMA:

  1. U činiju sipaj sirće, senf, so i biber
  2. Dobro promešaj dok se so sasvim ne rastopi
  3. Dodaj maslinovo ulje i mešaj da se dobije kremasta masa
  4. Začinsko bilje operi i prosuši
  5. Listove sitno iseckaj
  6. Vlašac iseckaj na kolutiće
  7. Sve to stavi u vinegret, a zatim posoli, pobiberi i pošećeri

VINEGRET OD LIMUNA I TIMIJANA

Ovaj vinegret najbolje ide uz lisnate i salate od povrća, svetlo i tamno meso kao i uz riblje salate

SASTOJCI:

  • Limunov sok, 1-2 SK
  • Maslinovo ulje, 4 SK
  • Senf, dižonski, malo
  • Kriške oljuštenih limuna, 4 
  • Mleveni beli biber
  • Šećer, prstohvat
  • Rendana limunova kora, ½ KK
  • Timijan, 1 grančica

PRIPREMA:

  1. U činiju sipaj limunov sok, maslinovo ulje i senf i sve pomešaj
  2. Kriške limuna krupno iseci i pomešaj sa vinegretom
  3. Dodaj so, biber i šećer, a zatim i limunovu koru
  4. Timijan operi, skini listove i sitno iseckaj
  5. Ubaci u vinegret s limunom i dobro promešaj

JOGURTNI DRESING SA ZAČINSKIM BILJEM

Ovaj dresing najbolje će ići uz lisnate salate, salate od povrća i žitarica kao i uz salate sa mesom

SASTOJCI:

  • Kiselkasti ovčiji sir, 30 g
  • Kiselkasti jogurt, 200 g
  • Maslinovo ulje, 2 SK
  • Limunov sok, 2 SK
  • So
  • Mleveni beli biber
  • Menta, 2 grančice
  • Peršun, 2 grančice
  • Bosiljak, 2 grančice
  • Rukola, 1 šaka
  • Krasuljica, 1 šaka

PRIPREMA:

  1. Sir dobro izgnječi u činiji
  2. Dodaj jogurt, maslinovo ulje i limunov sok
  3. Sve dobro mešaj dok ne nastane glatka kremasta masa
  4. Posoli i pobiberi
  5. Bilje operi, prosuši, ukloni grančice, a listove sitno iseckaj
  6. Sve to ubaci u jogurtni dresing, posoli i pobiberi