Njoke sa šargarepom, mladom tikvicom i mladim spanaćem
I Bog stvori njoke. Ja njoke volim kao oči u glavi.
Za tanjir njoki iz naslova nudim tanjir omiljenih špageta i sladoled od čokolade u paketu.
Pre nekoliko godina, usudila sam se da napravim domaće njoke po receptu mog prijatelja, pa otada jednom mesečno, sada već tradicionalno "udarimo" po njokama kao ludi. Šta je u njima tako privlačno?
Moj zaključak je da je to upravo njihova neutralnost i diplomatski karakter. To opet znači fenomenalnu saradnju sa ostalim sastojcima. I sa mesom i sa povrćem i sa sirevima plus sa umacima.
Dalje, njoke iz naslova su šmekerski ručak. Ako treba nešto brzinski da se dokažem, napravim njoke iz naslova i ne brinem.
Nežne su, sočne i mekane.
Manje me grize savest nego kada jedem klasičnu testeninu.
I još, jako su jednostavne za pripremu, objektivno nemam mnogo posla, ne prljam se i krajnje elegantno to "obavim".
Mene mama, koja je zaradila u životu titulu "sjajna domaćica", čini mi se, sa posebnim sjajem u očima gleda kada jede moje njoke iz naslova. Svaki put kaže " sine, pa ovo ti je mnogo lepo"...
Ovo je samo jedna od divnih kombinacija sa povrćem koju pravim.
SASTOJCI:
- Njoke, 1 pakovanje
- Neutralna pavlaka, 100 ml
- Šargarepa, 3 komada
- Mlada tikvica, 1,2 manja komada
- Mladi spanać, 50g
- Morska so
- Vlašac
- Beli luk u prahu
- Limunska trava u prahu
- Ulje
PRIPREMA:
- Skuvaj njoke u skladu sa uputstvom sa pakovanja i ostavi ih sa strane
- U dubljem tiganju na malo ulja proprži vlašac i beli luk
- Dodaj tikvice, malo limunske trave, a ubrzo i rendanu šargarepu
- Nakon par minuta sipaj solju neutralne pavlake
- Dodaj mladi spanać
- Potom njoke i nežno izmešaj
Komentari