Njoke sa šargarepom, mladom tikvicom i mladim spanaćem

Njoke sa šargarepom, mladom tikvicom i mladim spanaćem

I Bog stvori njoke. Ja njoke volim kao oči u glavi. 

Za tanjir njoki iz naslova nudim tanjir omiljenih špageta i sladoled od čokolade u paketu.

Pre nekoliko godina, usudila sam se da napravim domaće njoke po receptu mog prijatelja, pa otada jednom mesečno, sada već tradicionalno "udarimo" po njokama kao ludi. Šta je u njima tako privlačno?

Moj zaključak je da je to upravo njihova neutralnost i diplomatski karakter. To opet znači fenomenalnu saradnju sa ostalim sastojcima. I sa mesom i sa povrćem i sa sirevima plus sa umacima.

Dalje, njoke iz naslova su šmekerski ručak. Ako treba nešto brzinski da se dokažem, napravim njoke iz naslova i ne brinem.

Nežne su, sočne i mekane.

Manje me grize savest nego kada jedem klasičnu testeninu.

I još, jako su jednostavne za pripremu, objektivno nemam mnogo posla, ne prljam se i krajnje elegantno to "obavim".

Mene mama, koja je zaradila u životu titulu "sjajna domaćica", čini mi se, sa posebnim sjajem u očima gleda kada jede moje njoke iz naslova. Svaki put kaže " sine, pa ovo ti je mnogo lepo"...

Ovo je samo jedna od divnih kombinacija sa povrćem koju pravim.

SASTOJCI:

  • Njoke, 1 pakovanje
  • Neutralna pavlaka, 100 ml
  • Šargarepa, 3 komada
  • Mlada tikvica, 1,2 manja komada
  • Mladi spanać, 50g
  • Morska so
  • Vlašac
  • Beli luk u prahu
  • Limunska trava u prahu
  • Ulje

PRIPREMA:

  1. Skuvaj njoke u skladu sa uputstvom sa pakovanja i ostavi ih sa strane
  2. U dubljem tiganju na malo ulja proprži vlašac i beli luk
  3. Dodaj tikvice, malo limunske trave, a ubrzo i rendanu šargarepu
  4. Nakon par minuta sipaj solju neutralne pavlake 
  5. Dodaj mladi spanać
  6. Potom njoke i nežno izmešaj 
Njoke sa šargarepom, mladom tikvicom i mladim spanaćem