Testenina (široki rezanci) sa artičokama i mladim spanaćem
Ideja ovog recepta je da se za malo vremena pripremi neobična i nezaboravna testenina.
KAKO SE SPREMA SVEŽA ARTIČOKA?
Za ovaj recept je zbog uštede vremena upotrebljena artičoka iz konzerve, ali naravno možeš da upotrebiš i svežu. Ukoliko se odlučiš za tu varijantu, proces pripreme nije komplikovan. U veliku šerpu sa zasoljenom vodom ubaci svežu artičoku, ostavi da provri i kuvaj oko 15 minuta. Artičoka je kuvana kada nož sa lakoćom prolazi kroz osnovu glavice. Nakon kuvanja artičoku stavi pod mlaz hladne vode na nekoliko minuta i ostavi u cediljci da se ohladi. Skidaj spoljašnje listove dok ne dođeš do mekanih i žutih mladih listova. Zatim oštrim nožem odseci vrh i dno artičoke tako da ostane samo meko srce.
Prilikom kupovine biraj dobro zatvorene glavice sa lepim listovima.
SASTOJCI:
- Maslinovo ulje, 3 kašike
- Crni luk, 1 srednje veličine
- Beli luk, 1 češanj
- Crvena paprika, 1 srednje veličine
- Široki rezanci, 300 g
- Morska so
- Biber
- Čeri paradajz, nekoliko komada
- Peršun, sveži
- Smeđi šećer, ½ kašičice
- Mladi spanać, 400 g
- Artičoka, konzervirana 200 g
PRIPREMA:
- Pripremi testeninu u skladu sa uputstvom
- U dubljem tiganju proprži par minuta (5minuta), na malo maslinovog ulja, sitno iseckan crni luk i oljušten i zdrobljen beli luk
- Dodaj papriku isečenu na trake i prži još 2, 3 minuta
- Dodaj paradajz, peršun, šećer i biber
- Sve proprži još par minuta na blagoj temperaturi
- Operi i ocedi spanać, dodaj listove u sos i kuvaj još 3 minuta
- Ocedi artičoke iz konzerve i iseci kako želiš
- Dodaj testeninu i artičoke u sos i dobro zagrej jedan do dva minuta
- Izruči testeninu i sos u zagrejanu činiju u kojoj će biti posluženi
RECEPT ZA DOMAĆE REZANCE:
Korišćenje suve testenine predstavlja jednostavnije i praktičnije rešenje, ali ukoliko imaš želju i vreme možeš umesto suve testenine da napraviš domaće široke rezance. Međutim sveža testenina nije uvek i najbolja, ona je samo drugačija. Bolje se kombinuje sa kremastim i puterastim prelivima, za razliku od suve koja idealno ide uz prelive od paradajza i maslinovog ulja.
Proces pripreme nije komplikovan.
SASTOJCI:
- Brašno, 2 šolje
- Žumance, 3
- Jaje, 1
- So, 2 kašičice
- Voda, ½ šolje
PRIPREMA:
- U duboku posudu stavi brašno, žumance, celo jaje i so
- Sve umešaj rukom, dodaj vodu i zatim oblikuje testo u kuglu
- Dasku pospi brašnom, stavi testo na nju i gnječi ga desetak minuta, dok ne postane glatko i elastično
- Pokrij testo krpom i pusti da odstoji desetak minuta
- Zatim podeli testo na 4 jednaka dela i razvij jedan po jedan deo tanko u oblik pravougaonika
- Nareži testo na široke rezance i stavi na krpu da se suše oko 2 sata.
Ovako pripremljeni rezanci se kuvaju u velikoj količini (3 l) posoljene (1 kašičica soli) i kipuće vode oko 15 minuta.
Komentari