Testenina (široki rezanci) sa artičokama i mladim spanaćem

Testenina (široki rezanci) sa artičokama i mladim spanaćem

Ideja ovog recepta je da se za malo vremena pripremi neobična i nezaboravna testenina. 

KAKO SE SPREMA SVEŽA ARTIČOKA?

Za ovaj recept je zbog uštede vremena upotrebljena artičoka iz konzerve, ali naravno možeš da upotrebiš i svežu. Ukoliko se odlučiš za tu varijantu, proces pripreme nije komplikovan. U veliku šerpu sa zasoljenom vodom ubaci svežu artičoku, ostavi da provri i kuvaj oko 15 minuta. Artičoka je kuvana kada nož sa lakoćom prolazi kroz osnovu glavice. Nakon kuvanja artičoku stavi pod mlaz hladne vode na nekoliko minuta i ostavi u cediljci da se ohladi. Skidaj spoljašnje listove dok ne dođeš do mekanih i žutih mladih listova. Zatim oštrim nožem odseci vrh i dno artičoke tako da ostane samo meko srce.

Prilikom kupovine biraj dobro zatvorene glavice sa lepim listovima. 

Testenina (široki rezanci) sa artičokama i mladim spanaćem

SASTOJCI:

  • Maslinovo ulje, 3 kašike
  • Crni luk, 1 srednje veličine
  • Beli luk, 1 češanj
  • Crvena paprika, 1 srednje veličine
  • Široki rezanci, 300 g
  • Morska so
  • Biber
  • Čeri paradajz, nekoliko komada
  • Peršun, sveži
  • Smeđi šećer, ½ kašičice
  • Mladi spanać, 400 g
  • Artičoka, konzervirana 200 g

PRIPREMA:

  1. Pripremi testeninu u skladu sa uputstvom
  2. U dubljem tiganju proprži par minuta (5minuta), na malo maslinovog ulja, sitno iseckan crni luk i oljušten i zdrobljen beli luk
  3. Dodaj papriku isečenu na trake i prži još 2, 3 minuta
  4. Dodaj paradajz, peršun, šećer i biber
  5. Sve proprži još par minuta na blagoj temperaturi
  6. Operi i ocedi spanać, dodaj listove u sos i kuvaj još 3 minuta
  7. Ocedi artičoke iz konzerve i iseci kako želiš
  8. Dodaj testeninu i artičoke u sos i dobro zagrej jedan do dva minuta
  9. Izruči testeninu i sos u zagrejanu činiju u kojoj će biti posluženi

RECEPT ZA DOMAĆE REZANCE:

Korišćenje suve testenine predstavlja jednostavnije i praktičnije rešenje, ali ukoliko imaš želju i vreme možeš umesto suve testenine da napraviš domaće široke rezance. Međutim sveža testenina nije uvek i najbolja, ona je samo drugačija. Bolje se kombinuje sa kremastim i puterastim prelivima, za razliku od suve koja idealno ide uz prelive od paradajza i maslinovog ulja.

Proces pripreme nije komplikovan.

Testenina (široki rezanci) sa artičokama i mladim spanaćem

SASTOJCI:

  • Brašno, 2 šolje
  • Žumance, 3
  • Jaje, 1
  • So, 2 kašičice
  • Voda, ½ šolje
Testenina (široki rezanci) sa artičokama i mladim spanaćem

PRIPREMA:

  1. U duboku posudu stavi brašno, žumance, celo jaje i so
  2. Sve umešaj rukom, dodaj vodu i zatim oblikuje testo u kuglu
  3. Dasku pospi brašnom, stavi testo na nju i gnječi ga desetak minuta, dok ne postane glatko i elastično
  4. Pokrij testo krpom i pusti da odstoji desetak minuta
  5. Zatim podeli testo na 4 jednaka dela i razvij jedan po jedan deo tanko u oblik pravougaonika
  6. Nareži testo na široke rezance i stavi na krpu da se suše oko 2 sata.
Testenina (široki rezanci) sa artičokama i mladim spanaćem

Ovako pripremljeni rezanci se kuvaju u velikoj količini (3 l) posoljene (1 kašičica soli) i kipuće vode oko 15 minuta.

Testenina (široki rezanci) sa artičokama i mladim spanaćem