Nežni kremasti namaz od avokada (iliti Gvakamole)
Kada sam izašla iz „klasične“ kuhinje da ne kažem zone komfora i savladala nekoliko jednostavnih recepata „za preživljavanje“ i nekoliko tradicionalnih jela „za dokazivanje“ upoznala sam jednu fenomenalnu namirnicu, AVOKADO.
Bojažljivo sam ga, mic po mic, uvela u svet sopstvene kuhinje. Stvarno sam bila oduševljena činjenicom koliko naše zdravlje može imati benefita od njega i kolika je njegova primena.
Međutim, PRIZNAJEM da je mene tih godina kao devojku koja je odrasla na brdovitom Balkanu u ne baš sjajnim uslovima, teških devedesetih godina, najviše privukao osećaj prisustva neke egzotike, pa čak i neke važnosti svaki put kada sam ga konzumirala.
Prvi recept za ovaj savršeni namaz dobila sam od majke mog tadašnjeg dečka koja je kao stjuardesa putujući često sa svojih putovanja donosila i neke veoma interesantne recepte.
Od tada ima počasno mesto u mojoj svakodnevnoj ishrani. Ja ga koristim barem dva puta mesečno i proizvoljno kada god procenim da će njegovo učešće receptu dati dodatnu vrednost. PRIZNAJEM i da sam tek usvajanjem ove namirnice stekla status superstara u porodici.
Recept za gvakamole je stvarno veoma nezahtevan, a pružiće mnogo.
KAKO PRAVILNO DA PREPOLOVIŠ AVOKADO?
1. Iseci ga u krug po dužini
2. Zarotiraj polovine da bi se odvojile
3. Pažljivo zabodi ivicu težeg noža u košticu po sredini
4. Malo zarotiraj nož da bi se koštica olabavila
5. Izvadi košticu nožem na gore
SASTOJCI:
- Zreo avokado, 2 komada (zrelost ispituješ prostim pipanjem svakog ploda prilikom kupovine)
- Ekstra devičansko maslinovo ulje, 3 kašike
- Mladi luk, 1 veza
- Čeri paradajz, 2 komada
- Beli luk, prstohvat
- Limunov sok
- Mlevena slatka paprika, prstohvat
PRIPREMA:
- Avokado ispasiraj viljuškom, i dodaj tri kašike maslinovog ulja. Naravno uvek možeš da staviš i više
- Dodaj malo seckanog belog luka
- To sve zalij sokom od jednog limuna
- Na kraju za dekoraciju i lepotu iseckaj dva čeri paradajza i pospi po namazu
Ja namaz najčešće koristim u kombinaciji sa tortiljama koje prethodno podgrejem i grilovanom piletinom koju usitnim ili isečem na sitne komade
Pronađi svoj način, preukusno je!
Komentari