Fuzili od crnog sočiva sa lososom, prazilukom i mladom tikvicom
Da li voliš promene? Koliko često unosiš promene u svoju svakodnevnu pripremu hrane? Sećam se koliko mi je bilo teško prvi put, da u kupovini namirnica, to jest nabavci, skrenem sa uobičajene i utabane putanje u lokalnom supermarketu. Ta trasa je kod mene nekada bila praktično uklesana u kamenu.
Moje kupovine su ranije bile zaista predvidive i konvencionalne i izlazak iz zone sigurnosti mi je predstavljao, kao i većini ljudi problem i zahtevao je dodatnu energiju.
Kada sam samo malo promenila pristup i u prodavnici „skrenula sa puta“ (otišla u drugi red) otkrila sam mnogo zanimljivih proizvoda i namirnica koje su unapredile moju kuhinju i dale joj notu provokativnosti, upečatljivosti i unikatnosti.
U kombinaciji sa „klasičnim“ i „tradicionalnim“ dobila sam jako dobar rezultat.
Fuzili od crnog sočiva su pravi primer za to. Zbog njih u ovom jelu dominira crna boja koja odudara od kolorita na koji sam navikla svoju porodicu kada je testenina u pitanju. Naišla je na odličan prijem i kod moje ćerke što je bilo presudno da je odmah usvojim i uvrstim u redovnu ishranu.
Zajedno sa zelenom tikvicom, prazilukom i maslinama i predivnim lososom, ovo jelo odaje fenomenalan utisak. Odličnog je ukusa i ukoliko se posluži sa nekom interesantnom salatom može da bude veoma dobar predlog za ručak.
Priprema je jednostavna i ne traje dugo, a to su sve argumenti koje ja uzimam u obzir kada kreiram obroke za porodicu u toku radne nedelje. Ja ovu pastu spremam često ponedeljkom jer vikendom tradicionalno pripremam ribu u gril varijanti, pa ostatak mesa lososa otprilike (100 g) završi u njoj.
FUZILI
Fuzili su testenina spiralnog oblika.
To je kratka, istisnuta i uvijena testenina koja je savršena za bogate sosove na bazi mesa i sira.
„Skrenite sa puta“ i obradujte sebe nekim drugačijim proizvodom! Promene su okej!
SASTOJCI:
- Fuzili, 300 g
- Losos, 150 g
- Praziluk, 1 komad
- Mlada tikvica, 2 komada
- Šargarepa, 1 komad
- Morska so
- Beli luk u prahu
- Neutralna pavlaka, 200 ml
- Zelene masline
- Maslinovo ulje
PRIPREMA:
- Skuvaj testeninu u skladu sa uputstvom i ostavi sa strane
- Na malo ulja prodinstaj praziluk, tikvicu i šargarepu prethodno isečene na sitnije komade
- Prstima izdrobi ribu prethodno ispečenu na gril tiganju
- Dodaj neutralnu pavlaku
- Sve promešaj
- Na kraju dodaj testeninu
- Prelij maslinovim uljem, ukoliko si ljubitelj i dodaj iseckane zelene masline
- Začini belim biberom
PREPORUKE:
- Naravno u ovom receptu možeš da koristiš i drugu vrstu testenine, ali moja preporuka su ovi divni, unikatni fuzili od crnog sočiva
- Pored lososa ovo jelo može da se spremi i sa piletinom ili ćuretinom
- Umesto svezeg grilovanog komada lososa možeš da koristiš i dimljeni losos
Komentari