Osvežavajuća lisnata salata sa dresingom od jogurta
U letnjim mesecima lisnate salate volim da upotpunim i prelijem dresingom od jogurta, majoneza i limuna ili limete (njen sok je kiselkast poput limuna, podjednako bogat vitaminom C i ima svojstvo da naglasi ukus hrane).
Ovaj dresing je jednostavan i lak za pripremu, ukusan (ljubitelji majoneza znaju zašto ☺), a istovremeno će ti pružiti veliki osećaj sitosti i svežine.
Ukoliko lisnatoj salati pridružiš još neke sastojke, kao rezultat ćeš dobiti zanimljivo predjelo koje će otvoriti apetit, ukusan prilog ili ukoliko je dodatak posni komad mesa, glavno jelo koje neće mučiti tvoj stomak ☺.
Osnova ovog recepta su lisnate salate i zato u njegovoj pripremi možeš da koristiš različite vrste (potočarku, mladi spanać, lollo rossa ili lollo bionda lisnatu salatu, zatim ledenu salatu itd...) koje su danas na raspolaganju tokom cele godine na skoro svakoj pijaci i u svakoj bolje snabdevenoj prodavnici.
Kao veliki ljubitelj boja u tanjiru, ja uglavnom volim da koristim miks koji sadrži kovrdžavu endiviju (otvara apetit!), radič (zbog divne crvenkasto-ljubičaste boje) i matovilac.
Iz istog razloga kao i zbog toga što volim slatkasti ukus paradajza, ako sam u prilici koristim žuti, narandžasti i crveni bumblebee paradajz. Svemu tome volim da dodam i kukuruz (najčešće koristim konzervirani) mada bi interesantna varijanta bila i sa zrnevljem pečenog kukuruza.
SASTOJCI:
- Miks salata (kovrdžava endivija, radič, matovilac)
- Kukuruz, 1 manja konzerva
- Čeri paradajz ili žuti, narandžasti i crveni bumblebee, nekoliko komada
- Maslinovo ulje ili maslinovo aromatizovano ulje sa limunom ili začinskim biljem, dve SK
- So (po želji)
DRESING:
- Jogurt, 1dl ili više ako želiš da dresing ne bude tečniji
- Majonez, 3 SK
- Senf, 1 KK
- Sok od limuna ili limete, 1 komad
PRIPREMA:
- Salate operi i izreži na sitnije komade
- Paradajz podeli na polovine ili četvrtine
- Kukuruz iz konzerve dobro ocedi od vode
- U veliku staklenu salatu posudu pomešaj ove sastojke
- dresing u većoj količini prelij preko pripremljenih sastojaka (salata, paradajz, kukuruz)
PRIPREMA DRESINGA:
- U posudi izmešaj tri SK majoneza
- Dodaj 1 KK senfa (bilo kog koji ti je na raspolaganju)
- Zatim u ovu smesu dodaj 1 SK sveže ceđenog limunovog soka ili limete
- Na kraju sipaj jogurt u količini koja je potrebna za gustinu koju želiš da postigneš
- Sve dobro promešaj dok se smesa za dresing ne ujednači
Predlažem da salatu ostaviš da odstoji 1/2 sata kako bi se ukusi svih sastojaka dobro razvili.
Prijatno ♥️
Komentari