Letnja salata sa piletinom, kukuruzom i dresingom od jogurta
Salata sa piletinom je savršeni spoj zdravog, maštovitog i ukusnog obroka. Sadržaj ove obrok salate obezbeđuje unos svih potrebnih, hranjivih sastojaka (lisnata salata, povrće i meso), a dodavanjem odgovarajućeg, svežeg dresinga na bazi majoneza, senfa, limuna i jogurta omogućava i pravo uživanje u njoj.
Ona je pre svega lagan i osvežavajući obrok koji je u vrelim letnjim danima moguće pripremiti za kratko vreme.
Iako ne postoje posebna ograničenja kada je u pitanju kombinovanje namirnica, moja verzija i preporuka za letnju salatu sa piletinom uključuje i podrazumeva upravo ove sastojke:
SASTOJCI:
- Pileće belo meso (umesto piletine možeš da upotrebiš ćuretinu), 500 g
- Kukuruz šećerac, 1 manja konzerva
- Rukola, 100 g
- Ledena salata (Iceberg), 1 manja glavica
- Paradajz, 2 srednja ili čeri, 8-10 komada
- So
- Biber
- Maslinovo ulje, 1 ½ SK
DRESING:
- Majonez, 100 g
- Limun, 1 komad
- Senf, 2SK
- Jogurt, 2 dl
- So
- Biber
- Vlašac, sveži ili sušeni u manjoj količini
PRIPREMA MESA:
- Pileće ili ćureće grudi iseci na šnicle debljine 1 cm
- Prekrij šnicle providnom folijom i blago ih pritisni oklagijom ili čekićem za meso
- Nakon toga začini šnicle biberom i začinom na bazi sušenog povrća (npr. Vegeta ili začin C)
- U tiganj stavi kašiku maslinovog ulja od komine, grožđa ili suncokretovo ulje
- Na jačoj temperaturi ispeci šnicle sa obe strane (dovoljno je minut za svaku stranu)
- Nakon toga smanji temperaturu (meso je gotovo kada dobije bakarno zlatnu boju)
- Tako pripremljeno meso odloži na tanjir „da odmori“ kako bi na taj način unutrašnjost ostala sočna i mekana
PRIPREMA SALATE:
- Iceberg salatu operi i izreži na sitne komade
- Izrezanu salatu stavi u staklenu činiju kao podlogu
- Rukolu iscepkaj rukama (tako će ona pokazati svoj pravi karakter, to jest „ljutinu“ 🙂 i dodaj u činiju
- Paradajz iseci na kockice i OBAVEZNO POSOLI
- Sok koji paradajz otpusti iscedi kako ne bi razvodnio salatu
- Tako „tretirani“ paradajz dodaj postojećim sastojcima ( Iceberg salati i rukoli)
- Po ukusu je poželjno da dodaš sveži ili sušeni bosiljak u manjoj
- Kukuruz šećerac dobro iscedi (po površini natapkaj papirnim ubrusom) i takođe dodaj u staklenu posudu
- Čistim rukama BLAGO promešaj sastojke
- Prethodno pripremljeno meso iseci na trakice i u činiji u kojoj se nalaze salate, kukuruz i paradajz složi po želji
- Salatu prelij maslinovim uljem u manjoj količini
PRIPREMA DRESINGA:
U manju posudu dodaj 2 dl jogurta, dodaj majonez, limunov sok, senf i na kraju sitno iseckani sveži vlašac (ukoliko nemaš sveži vlašac, upotrebi sušeni)
Sve energično promešaj viljuškom ili mutilicom
DRESING posluži odvojeno od salate i prelij u većoj ili manjoj količini, po želji
Ovaj način serviranja ima jednu prednost. „Ukoliko gosti kasne, salata će zadržati svežinu i hrskavost“.
Sve što ti preostaje je UŽIVANJE 🙂
Prijatno ♥️
Komentari