Letnja salata sa piletinom, kukuruzom i dresingom od jogurta

Letnja salata sa piletinom, kukuruzom i dresingom od jogurta

Salata sa piletinom je savršeni spoj zdravog, maštovitog i ukusnog obroka. Sadržaj ove obrok salate obezbeđuje unos svih potrebnih, hranjivih sastojaka (lisnata salata, povrće i meso), a dodavanjem odgovarajućeg, svežeg dresinga na bazi majoneza, senfa, limuna i jogurta omogućava i pravo uživanje u njoj.

Ona je pre svega lagan i osvežavajući obrok koji je u vrelim letnjim danima moguće pripremiti za kratko vreme.

Iako ne postoje posebna ograničenja kada je u pitanju kombinovanje namirnica, moja verzija i preporuka za letnju salatu sa piletinom uključuje i podrazumeva upravo ove sastojke:

SASTOJCI:

  • Pileće belo meso (umesto piletine možeš da upotrebiš ćuretinu), 500 g
  • Kukuruz šećerac, 1 manja konzerva
  • Rukola, 100 g
  • Ledena salata (Iceberg), 1 manja glavica
  • Paradajz, 2 srednja ili čeri, 8-10 komada
  • So 
  • Biber
  • Maslinovo ulje, 1 ½ SK

DRESING:

  • Majonez, 100 g
  • Limun, 1 komad
  • Senf, 2SK
  • Jogurt, 2 dl
  • So
  • Biber
  • Vlašac, sveži ili sušeni u manjoj količini
Letnja salata sa piletinom, kukuruzom i dresingom od jogurta

PRIPREMA MESA:

  1. Pileće ili ćureće grudi iseci na šnicle debljine 1 cm 
  2. Prekrij šnicle providnom folijom i blago ih pritisni oklagijom ili čekićem za meso 
  3. Nakon toga začini šnicle biberom i začinom na bazi sušenog povrća (npr. Vegeta ili začin C)
  4. U tiganj stavi kašiku maslinovog ulja od komine, grožđa ili suncokretovo ulje
  5. Na jačoj temperaturi ispeci šnicle sa obe strane (dovoljno je minut za svaku stranu)
  6. Nakon toga smanji temperaturu (meso je gotovo kada dobije bakarno zlatnu boju)
  7. Tako pripremljeno meso odloži na tanjir „da odmori“ kako bi na taj način unutrašnjost ostala sočna i mekana

PRIPREMA SALATE:

  1. Iceberg salatu operi i izreži na sitne komade
  2. Izrezanu salatu stavi u staklenu činiju kao podlogu
  3. Rukolu iscepkaj rukama (tako će ona pokazati svoj pravi karakter, to jest „ljutinu“ 🙂 i dodaj u činiju
  4. Paradajz iseci na kockice i OBAVEZNO POSOLI
  5. Sok koji paradajz otpusti iscedi kako ne bi razvodnio salatu
  6. Tako „tretirani“ paradajz dodaj postojećim sastojcima ( Iceberg salati i rukoli)
  7. Po ukusu je poželjno da dodaš sveži ili sušeni bosiljak u manjoj 
  8. Kukuruz šećerac dobro iscedi (po površini natapkaj papirnim ubrusom) i takođe dodaj u staklenu posudu
  9. Čistim rukama BLAGO promešaj sastojke
  10. Prethodno pripremljeno meso iseci na trakice i u činiji u kojoj se nalaze salate, kukuruz i paradajz složi po želji 
  11. Salatu prelij maslinovim uljem u manjoj količini

PRIPREMA DRESINGA:

U manju posudu dodaj 2 dl jogurta, dodaj majonez, limunov sok, senf i na kraju sitno iseckani sveži vlašac (ukoliko nemaš sveži vlašac, upotrebi sušeni)

Sve energično promešaj viljuškom ili mutilicom

DRESING posluži odvojeno od salate i prelij u većoj ili manjoj količini, po želji

Ovaj način serviranja ima jednu prednost. „Ukoliko gosti kasne, salata će zadržati svežinu i hrskavost“.

Sve što ti preostaje je UŽIVANJE 🙂

Prijatno ♥️